Transnäkyvyyden juhlapäivänä

Kuva: Julius Jokikokko

Tänään on kansainvälinen transnäkyvyyden päivä (Transgender Day of Visibility, TDOV), eli päivä jolloin nostetaan esille transihmisten saavutuksia. On siis aika voimaantua ja juhlistaa sitä, mihin olemme pystyneet paitsi yksilöinä, myös kollektiivisesti. 

Itselleni on viimeisen vuoden aikana ollut tärkeää se, millaisia yhteisöjä olemme päässeet rakentamaan. On Discord-somesovelluksessa toimivia vertaistukiryhmiä, on yhdistysprojekteja, on ihmisiä joilta voi kysyä apua moniin tilanteisiin. Itse olen yrittänyt skarpata taiteen tuottamisessa, joka on myös osa näkyvyyttä. 

Transtaiteilijat ovat olleet minulle tärkeitä jo pitkään ja esimerkiksi zinepiireissä on tällä hetkellä useita tekijöitä, joiden työt sivuavat tai nostavat esille transaiheita. Esimerkiksi Vuorovesi-kollektiivin Keho on väärin -zine on oivallinen selailtava, jos kehodysforiaan keskittyvä kuvasto tuntuu mahdollisesti omalta jutulta. 

Hiljattain ilmestynyt Don’t Assume I’m Cis (Viima Äikäs) on myös erinomainen sarjakuva muunsukupuolisuudesta ja oman sukupuoli-identiteetin löytämisestä.

Kenen transihmisen työt ovat inspiroineet tai tuoneet sinulle voimia tänä vuonna?

Transihmisten järjestö Trasek ry tarjoaa transtekijöille mahdollisuutta mainostaa omaa toimintaansa Trasekin Instagram- ja Facebook-tilien kautta. Lisätietoja tempauksesta voi lukea Trasekin julkaisusta.