Arvostelu: Sini Helmisen Lujaverinen -trilogian päätösosa Kalma lunastaa korkeat odotukset

Arvostelu: Sini Helmisen Lujaverinen -trilogian päätösosa Kalma lunastaa korkeat odotukset

Arvostelu sisältää juonipaljastuksia trilogian aiemmista osista.

Sini Helmisen Lujaverinen -trilogian päätösosa Kalma julkaistiin 2023, ja aiempien osien tavoin tartuin kirjaan suurin odotuksin. Teoksen edeltäjät nousivat jo ensimmäisen lukukerran jälkeen suosikkikirjojeni pariin, joten luonnollisesti toivon samaa Kalmalta. Onnekseni en joutunut pettymään.

Kalma on lähtöasetelmaltaan aiempia osia synkempi, mutta temaattinen synkkyys sujahtaa trilogian kaareen sopivasti. Itselleni tämä synkkyys on pelkkää bonusta, mutta kovin kevyttä luettavaa kaipaavalle Kalma ei välttämättä ole oikea valinta. Edeltäjiensä tavoin Kalman huumori kuitenkin keventää teosta sopivasti, ja teksti soljuu luontevasti eteenpäin. Helmisen tyyli pysyy nopealukuisena aiempien osien tavoin.

Teos jatkaa välittömästi trilogian Sysi -osan dramaattisen päätöksen jalanjälkiä. Halla on surun murtama, eikä suostu hyväksymään Seelan olevan todella, lopullisesti, poissa. Samalla hämmennyksen peittämä Seela matkaa Tuonelan virran yli Tuonen Tytin kyydissä, ja pääsee tapaamaan uudelleen siskojaan. On hankala nähdä, kuinka mikään voisi lähteä tästä parempaan päin, eikä tavalliseen, entiseen elämään ole enää mahdollisuuksia.

Teoksessa päästään tutustumaan Tuonelan moniin hahmoihin ja tavataan monia jo kertaalleen sarjan kuluessa tutuksi tulleita henkilöitä uudelleen. Kalma kuljettaa mitä kummallisimmalle matkalle ruumisauton ja Darth Maun kanssa, vie pikavisiitille Roomaan, ja joudutaan viettämään kovin epämiellyttäviä tunteja ruumiin kanssa pimeydessä.

Kalma on upea päätös Lujaverinen -trilogialle, ja aiempien osien tavoin on täynnä niin samaistuttavia, moninaisia hahmoja, luonnollisesti kauhuromantiikkaan ujuttautuvaa huumoria, ja mukaansatempaavia suomalaiseen kansanperinteeseen pohjautuvia tarinankäänteitä. Vaikka kyseessä on ensisijaisesti nuortenkirja, suosittelen teosta myös jokaisen lisää sateenkaarevaa kirjallisuutta lukurepertuaariinsa kaipaavan aikuisen kirjahyllyn täytteeksi. On hankalaa keksiä toista kirjailijaa, jonka teoksissa representaatio tuntuu yhtä autenttiselta, ja trilogian teemat ovat relevantteja jokaiselle iästä riippumatta. Lujaverinen -trilogia pysyy ehdottomasti omissa suosikeissani myös jatkossa.