World Values Survey: Liberaalit näkemykset yleistyneet erityisesti viimeisen viiden vuoden aikana Britanniassa

World Values Survey: Liberaalit näkemykset yleistyneet erityisesti viimeisen viiden vuoden aikana Britanniassa

Kuva: Karollyne Videira Hubert

Sosiaalisia arvoja kartoittavan World Values Survey -tutkimuksen mukaan liberaalit arvot ovat Britanniassa yleisempiä kuin koskaan. Tutkimukseen osallistuu yhteensä 24 maata eri puolilla maailmaa, joissa asuu noin puolet maailman väestöstä. Tutkimusprofessorin mukaan arvojen muutosta ei voida selittää vain sukupolvierolla.

Tuoreen, sosiaalisia arvoja maalilmanlaajuisesti kartoittavan World Values Survey -tutkimuksen tuloksen mukaan Britannia on nyt yksi liberaaleimmista maista muun muassa abortin ja avioeron suhteen. Asiasta uutisoi aiemmin The Guardian.

World Values Survey -tutkimuksen aineistoa analysoi King’s College Londonin Policy Institute. Tutkimuksessa kartoitetaan yhteensä 24 maan arvoja eri puolilla Amerikkoja, Aasiaa, Afrikkaa, Lähi-Itää ja Eurooppaa. Maat edustavat osuudeltaan noin puolta maailman väestöstä.

Tutkimuksen tulosten mukaan huomattavasti aiempaa useampi Britannian kansalaisista pitää oikeutettuna muun muassa aborttia, avioeroa, satunnaista seksiä, homoseksuaalisuutta, seksin myyntiä, eutanasiaa sekä itsemurhaa. Tutkimuksen mukaan brittien arvojen liberalisoitumisessa on nähtävissä selkeä piikki erityisesti viimeisen 5 vuoden sisällä.

Tulosten mukaan brittejä liberaalimmin avioeroon ja aborttiin suhtautuvat ruotsalaiset, itsemurhaan ranskalaiset ja eutanasiaan saksalaiset. 1 % kiinalaisista hyväksyy satunnaisen seksin ja australialaisista 48 %. Vähiten homoseksuaalisuutta ja avioeroa hyväksytään Nigeriassa, vähiten seksin myyntiä Etelä-Koreassa (1 %) ja vähiten itsemurhaa ja aborttia Egyptissä. Yli neljännes australialaisista pitää seksin myyntiä oikeutettuna. Satunnaisen seksin hyväksyntä on lisääntynyt Britanniassa vuodesta 2009 alkaen – määrä on vähintäänkin kaksinkertaistunut. Aborttiin ja avioeroon suhtaudutaan Britanniassa suopeammin kuin Saksassa, Kanadassa ja Australiassa.

Tutkimusaineistosta selvisi, että kuolemanrangaistus pysyy Britanniassa voimakkaasti näkemykset jakavana moraalisena kysymyksenä – noin 55 % briteistä pitää kuolemanrangaistusta oikeutettuna tai mahdollisesti oikeutettuna. On syytä huomata, että luku on selvästi korkeampi kuin yli puolessa tutkituista maista, kuten muun muassa Indonesiassa, Venäjällä, Nigeriassa ja Saksassa.

Policy Instituten johtaja ja tutkimusprofessori Bobby Duffyn sanojen mukaan aiemmin voimakkaasti moraalisina kysymyksinä pidetyt asiat, kuten esimerkiksi homoseksuaalisuus, avioero ja satunnainen seksi ovat nykyään suurelle osalle “elämän yksinkertaisia tosiasioita”. Duffyn mukaan arvomuutosta ei voida selittää pelkällä sukupolvierolla – arvojen muutosta on tapahtunut kaikissa sukupolvissa.