Swim England päivitti trans- ja muunsukupuolisia urheilijoita koskevia linjauksiaan

Swim England päivitti trans- ja muunsukupuolisia urheilijoita koskevia linjauksiaan

Kuva: CHUTTERSNAP

Uimaliitto Swim England ohjaa jatkossa trans- ja muunsukupuoliset urheilijat kilpailemaan avoimessa sarjassa. Avoimeen sarjaan ovat tervetulleita sukupuolivähemmistöön kuuluvien urheilijoiden lisäksi “kaikki kilpailijat, jotka eivät ole oikeutettuja osallistumaan naisten sarjaan”. Britannian transnuorten järjestö Mermaids kritisoi uimaliiton päätöstä.

Uimaliitto Swim England on päivittänyt transurheilijoita koskevaa virallista linjaustaan sisällyttämällä sääntöihin erikseen naisten sarjan ja avoimen sarjan luvanvaraisiin urheilutapahtumiin. Muutokset astuivat voimaan 1. syyskuuta. Asiasta uutisoi aiemmin Jersey Evening Post.

Swim Englandin hallinnon tiedotteen mukaan naisten sarja on varattu kilpailijoille, joiden sukupuoli on syntymässä määritelty naiseksi. Avoimeen sarjaan saavat puolestaan osallistua cismiehet, trans- ja muunsukupuoliset sekä kaikki muutkin urheilijat, jotka eivät ole oikeutettuja kilpailemaan naisten sarjassa.

“Vaikka Swim Englandin nykyisen hormonihoidon käyttöä koskevan politiikan todettiinkin olevan tehokas suoritusedun vähentäjä, se ei riittänyt kumoamaan sitä kokonaan – jonka vuoksi transnaiset säilyttävät siksi todennäköisesti etulyöntiaseman  cissukupuolisiin ikätovereihinsa nähden”, Swim England sanoo tiedotteessaan.

“Jotta kaikista vesilajeista voidaan nauttia urheiluna, transsukupuolisille osallistujille on tarjottava kattavat mahdollisuudet kilpailuun”, tiedotteessa todetaan. Avoimen sarjan sisällyttämistä naisten sarjan vastapainoksi on Swim Englandin näkemyksen mukaan “paras tapa huomioida niin inklusiivisuutta kuin kilpailun oikeudenmukaisuutta”.

Aiemmin vastaavan ratkaisuun päätyi myös kansainvälinen uimaliitto FINA. Kehrääjä uutisoi asiasta elokuussa.

Swim Englandin viralliset linjaukset koskevat kaikkia uimaliiton suojeluksessa olevia urheilukilpailuja – mukaan lukien sen jäsenalueiden, krevikuntien sekä seurojen järjestämiä kilpailuja. PinkNews:in tietojen mukaan Britannian transnuorten järjestö Mermaids kritisoi Twitterissä uimaliiton päätöstä, jota se on kutsunut pettymystä aiheuttavaksi ja  vievän erityisesti transtytöiltä oikeuden kilpailla omana itsenään.