Kansainvälinen uimaliitto FINA aikoo luoda avoimen sarjan kaikille transurheilijoille – jatkossa naisten sarjoihin osallistuminen rajoitettua

Kansainvälinen uimaliitto FINA aikoo luoda avoimen sarjan kaikille transurheilijoille – jatkossa naisten sarjoihin osallistuminen rajoitettua

Kuvituskuva: CHUTTERSNAP

Kansainvälinen uimaliitto FINA on päättänyt rajoittaa jatkossa transsukupuolisten urheilijoiden osallistumista naisten sarjoihin. Miesten sarjat pysyvät vesipalloa ja High Diving -uimahyppyjä lukuun ottamatta kaikille avoimena – myös muun muassa transmiehille. Lisäksi FINA aikoo luoda avoimen sarjan, johon saavat osallistua kaikki transtaustaiset kilpaurheilijat. FINA:n päätös perustuu selvitykseen, jossa on kuultu juridiikkaa, lääketiedettä ja ihmisoikeuksia edustavia asiantuntijoita – sekä itse transsukupuolisia urheilijoita. Suomen Uimaliitto tukee FINA:n päätöstä.

Uimaliitto tukee tiedotteessaan kansainvälisen uimaliitto FINA:n päätöstä rajoittaa transsukupuolisten urheilijoiden osallistumista naisten sarjoihin uintiurheilussa, ellei urheilija ole korjannut sukupuoltaan 12. ikävuoteen mennessä. Uutisesta kirjoitti aiemmin Helsingin Sanomat.

”Uimaliitto haluaa luoda kaikille tasa-arvoisen mahdollisuuden uintiurheiluun ja -liikuntaan osallistumiselle. Siksi se seuraa Kansainvälisen Uimaliiton (FINA) päätöstä luoda uusi, avoin sarja sukupuoltaan miehestä naiseksi korjanneille, ja naisten sarjan osallistumisoikeuden tarkentamista. Uimaliitto tulee noudattamaan FINA:n luomaa toimintaperiaatetta ja luo sarjoja koskevat säännöt FINA:n lopullisen päätöksenteon jälkeen”, Uimaliitto kertoo tiedotteessaan ja viittaa tällä FINA:n Budapestin MM-uintien yhteydessä julkaisemaan tiedotteeseen.

FINA:n luomaan uuteen, avoimeen kategoriaan voivat osallistua kaikki transsukupuoliset urheilijat. Uimaliiton tiedotteen mukaan FINA teetti päätöksensä tueksi perusteelliset selvitykset kansainvälisten ja liiton ulkopuolisten asiantuntijoiden toimesta, jotka edustavat juridiikkaa, lääketiedettä, ihmisoikeuksia ja urheilijoita. Ryhmään kerrotaan kuuluneen lisäksi transsukupuolisia urheilijoita. Työryhmän selvityksen tulokset on esitelty Budapestissa, FINA:n ylimääräisessä yleiskokouksessa.

FINA:n uutta tasa-arvopolitiikkaa kannatti 71,5 % prosenttia 152 kansallisen liiton äänioikeutetuista jäsenistä. ”Meidän on suojeltava urheilijoiden oikeutta kilpailla, mutta meidän on myös suojeltava kilpailun rehellisyyttä tapahtumissamme, erityisesti naisten kilpailuissa. FINA toivottaa jokaisen urheilijan aina tervetulleeksi. Avoimen kategorian luominen tarkoittaa, että jokaisella on mahdollisuus kilpailla eliittitasolla. Tällaista ei ole tehty aiemmin, joten FINA:n on näytettävä tietä”, sanoo FINA:n puheenjohtaja Husain Al-Musallam FINA:n tiedotteessa.

Samalla uuden linjauksen mukaan vahvistettiin, ettei transsukupuolinen urheilija voi jatkossa kilpailla naisten sarjassa, ellei hän ole korjannut sukupuoltaan 12. ikävuoteen mennessä tai ole käynyt läpi enintään miessukupuolen murrosiän kehitysvaiheita kuvaavan Tannerin asteikon toisen vaiheen. Miesten sarjat pysyvät kaikille avoimena, pois lukien vesipallo ja High Diving -uimahypyt. Uudet säännöt sekä määräykset valmistellaan päätettäväksi FINA:n seuraavaa, joulukuussa Melbournessa järjestettävää yleiskokousta varten.

”FINA teki huolellisen taustatyön asiantuntijoiden toimesta ja on luonut toimintaperiaatteellaan selkeät pelisäännöt naisten kilpailusarjoja ja avointa sarjaa koskien. Budapestissa kuulemamme asiantuntijaselvitys osoitti, että naisten sarjassa sukupuoltaan korjanneilla urheilijoilla on selvää fyysistä etua suhteessa sellaisiin urheilijoihin, jotka eivät ole korjanneet sukupuoltaan. Uimaliitto tulee noudattamaan FINA:n luomaa toimintaperiaatetta, jonka yksityiskohtien valmistelu aloitettiin juuri FINA:n työryhmän toimesta. Pidämme FINA:n tekemää toimintaperiaatetta naisten kilpailusarjoihin osallistumisesta ja avoimesta sarjasta hyvänä, koska se asettaa selkeät raamit toisaalta naisten sarjan tasavertaisen kilpailun ja toisaalta kaikkien osallistumismahdollisuuden puolesta”, sanoo Uimaliiton puheenjohtaja Ville Riekkinen.

Kansainvälinen Olympiakomitea (IOC) on suositellut kansainvälisille lajiliitoille, että ne laativat asiaa koskevat säännöt ja toimintaperiaatteet. Toimintaperiaatteidensa tueksi Uimaliitto on käynnistänyt siksi tarvittavat valmistelut ja päättänyt ottaa uudet säännöt käyttöön myös Suomessa vuoden 2023 aikana sääntömääräisen siirtymäajan puitteissa.

Setan erillisyksikkö Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen mukaan alaikäraja transtutkimuksille Suomessa on 13 vuotta. Keskuksen mukaan hormonihoitojen aloittaminen alle 18-vuotiaana on harvinaista. Sukupuolen juridisen korjaamisen sekä kirurgisten sukupuolenkorjaushoitojen ikäraja on tällä hetkellä Suomessa 18 vuotta.