Stranger Things kertoo nuorten kasvutarinoista, mutta käsittelee homohahmojaan turhauttavalla tavalla

Stranger Things kertoo nuorten kasvutarinoista, mutta käsittelee homohahmojaan turhauttavalla tavalla

Kuva: Netflix

Stranger Things on yhä yksi Netflixin suurimmista menestystarinoista. Massiivinen neljäs tuotantokausi on kerännyt sekä risuja että ruusuja, ja yksi risuista on sarjan tapa käsitellä homohahmoja.

Dufferin veljesten luoma Netflixin sensaatiosarja Stranger Things on kasvanut ja muuttunut paljon vuosien varrella. Varsin yksinkertainen alku sarjalle kertoi lapsista taistelemassa hirviötä ja valtion agentteja vastaan, ja se toimi hyvin. Nyt nämä lapset ovat nuoria aikuisia, ja tämän myötä mukaan on tullut myös romanttisia sivujuonia ja konflikteja. Sarja heteronormatiivisessa hahmoluettelossa on kaksi poikkeusta, ja heidän tunne-elämänsä käsittely on ollut kahden kauden ajan yksi sarjan turhauttavimmista puolista. Stranger Thingsissa on kaksi hahmoa jotka ovat seksuaalivähemmistöjen jäseniä: lesbo Robin Buckley (Maya Hawke) ja Will Byers (Noah Schnapp), jonka seksuaalinen suuntautuminen on samaan aikaan päivänselvä mutta samalla myös hämärän peitossa. 

Robin on sarjan kolmannella kaudella mukaan tullut tylsistynyt high school -nuori, josta tulee entisen “koulun coolin jätkä” Steve Harringtonin luottoystävä. Robin on harvinainen naishahmo sarjassa, joka ei osoita mitään mielenkiintoa Stevea tai ketään muutakaan mieshahmoa kohtaan, ja kolmannen kauden loppupuolella hän tunnustaa Stevelle olevansa kiinnostunut vain tytöistä. Myöhemmin Stevesta tulee Robinin siipimies, koittaen tukea tätä löytämään tyttöystävää itselleen. Robin kuvastaa hyvin ongelmia, joita 1980-luvun pienen kaupungin homoilla oli: hän ei voi avoimesti kysyä ketä tahansa treffeille, sillä lopputulos voi johtaa joko väkivaltaan tai sosiaaliseen hylkäämiseen koko kaupungin mitalla. Robinin lesbous ei ole piilotettu osa häntä, mutta sarjan maailmassa kaapissa oleminen kaikilta muilta paitsi luotettavilta ystäviltä on tervettä itsesuojeluvaistoa. 

Mutta sitten on Will Byers. Willin hahmo on ollut kahden kauden ajan käytännössä tarinan keskeisin elementti, aluksi ollessaan kadoksissa melkein koko kauden ja sitten joutuessaan “mielennylkijän” riivaamaksi. Will itse ei päässyt olemaan täysi hahmo näissä tilanteissa, mutta hänen hahmoaan rakennettiin muiden kautta kiitettävästi. Yksi kantava teema on hänen ulkopuolisuutensa: ujo, herkkä ja epävarma Will ei omannut juuri ystäviä, hänen isänsä piti häntä “nynnynä” ja koulussa hän oli jatkuvan kiusauksen kohteena. Alatekstissä sarja kertoi Willista paljon – hän ei ollut vain kiusattu nörtti, vaan hyvin kaapissa oleva homo, joka piirteli sateenkaarilaivoja ja jota kiusaajat kutsuivat “keijukaiseksi”. 

Samaan tapaan kuin Robin, Will eli ympäristössä ja yhteisössä jossa homoseksuaalisuutta ei hyväksytä, ja tämä on pitänyt hänet kaapissa. Päinvastoin kuin Robin, Will ei ole saanut sanoa tätä ääneen. Neljännellä kaudella Will melkein sanoo sen ääneen, hänen puhuessa parhaan ystävänsä Miken ja supervoimaisen Elevenin suhteesta, mutta samalla hän puhuu omasta mahdottomasta tilanteestaan, jossa hän pelkää menettävänsä sen vähän mitä hänellä on kertomalla omista tunteistaan. Will ei vain pidä Mikesta, Will selkeästi rakastaa häntä. Kohtaus on hyvin tehty ja todella koskettava kiitos Schnappin erinomaisen roolisuorituksen, mutta miksi sarja kiertelee ja kaartelee tämän kanssa? Miksi Robin sai sanoa ääneen pitävänsä tytöistä, mutta Will ei saa, sarjan jatkaen nyt 4 tuotantokautta kestänyttä tanssiaan sanan “homon” ympärillä? 

Varietyn haastattelussa tänä keväänä Schnappilta ja muilta nuorilta näyttelijöiltä sarjassa kysyttiin suoraan Willin homoudesta. Vastaukset sekä Schnappilta että Eleveniä näyttelevältä Millie Bobby Brownilta olivat:

“I feel like they never really address it or blatantly say how Will is. I think that’s the beauty of it, that it’s just up to the audience’s interpretation.” – Noah Schnapp 

Suomeksi: “Minusta tuntuu, ettei sarja koskaan suoraan kerro mikä Willin suuntautuminen on. Minusta se on kaunista, asia jätetään yleisön tulkinnan varaan.” 

“It’s 2022 and we don’t have to label things…So many kids out there don’t know, and that’s okay. That’s okay to not know. And that’s okay to not label things.” – Millie Bobby Brown

Suomeksi: “On vuosi 2022, ja meidän ei ole pakko laittaa kaikkia laatikkoon. Moni lapsi maailmassa ei tiedä omaa suuntautumistana, ja se on okei. On okei olla lokeroimatta.” 

Varietyn haastattelussa Noah Schnapp kuitenkin vahvisti Will Byersin homoseksuaalisuuden. Haastattelussa Schnapp toteaa, että Will on “sataprosenttisesti homo ja rakastaa Mikea.” Tätä haastattelua voi verrata Varietyn aikaisempaan vastaavaan haastatteluun, jossa Schnapp kierteli ja kaarteli vielä vastauksen ympärillä. Tämä haastattelu oli kuitenkin julkaistu ennen neljännen tuotantokauden kahden viimeisen jakson julkaisua, joissa aiemmin mainittu tunteikas kohtaus esitetään. On hienoa että Schnapp pystyy nyt sanomaan tämän suoraan, mutta odotan yhä että Will Byers pääsee sanomaan tuon saman asian sarjassa, samalla tavalla kuin Robin. Hän ei kuitenkaan ole saanut vielä pussata ketään toista sarjassa tai tunnustaa rakkauttaan toiselle, mitä sarjan heterohahmot tekevät joka toisessa jaksossa. Vietettyään kaksi kuukautta juoniesineenä, on turhauttavaa miten Willin potentiaalia hahmona ei olla osattu käyttää kunnolla. Hänen konfliktinsa on mielenkiintoinen ja hyvin samaistuttava, ja sitoutuu hänen hylätyksi tulemisen pelkoon hienosti. Samalla kuitenkin tämä kiertely ja kaartelu on hyvin turhauttavaa, ja tekee sarjan homorepresentaatiosta tukahdutettua.

Stranger Things jatkuu vielä, ja ehkä sarja lopulta tekee jotain konkreettista Willin seksuaalisuuden kanssa tulevaisuudessa, ja ehkä se antaa Robinin olla jotenkin avoimesti oma itsensä. Tällä hetkellä nämä kaksi hahmoa kuitenkin ovat lähinnä tukihenkilöitä sarjan heterohahmoille, heidän omien identiteettiensä ollessa sivussa.