Sinuiksi 50 vuotta -näyttelyssä muisteltiin Tampereen sateenkaarihistoriaa

Sinuiksi 50 vuotta -näyttelyssä muisteltiin Tampereen sateenkaarihistoriaa

Monilla nimillä ja titteleillä tunnettu lhbtqa+ -tukijärjestö Sinuksi ry juhlistaa tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan. Tampere-talolla järjestetyssä näyttelyssä näkyy sekä yhdistyksen matka että Tampereen monipuolinen queer-historia.

Vuonna 1973 Ravintola Tiilihovin kabinetissa kokoontui joukko “perheettömiä ja yksinäisiä”. Tämän kokouksen päätteeksi syntyi järjestö nimeltä Vagabondi ry. Myöhemmin tämä järjestö on saanut lukuisia uusia nimiä – Tampereen Seta, Pirkanmaan Seta, ja nyt Sinuiksi ry. Sinuiksi ry:n historiaa juhlittiin sen 50-vuotispäivän kunniaksi Tampere-talon näyttelyssä, joka oli aikamatka Tampereen historiaan queer-näkökulmasta.

Näyttelyssä esillä oli muun muassa yhdistyksen vanhoja jäsenlehtiä, kuten Vagabondin aikainen Bondi ja myöhemmin Tampereen Setan julkaisema Sesam. Näiden jäsenlehtien sivuilta voi nähdä, miten sateenkaariyhteisöt ovat toimineet Tampereella vuosikymmenien varrella. Näiden lisäksi oli julisteita, muistoesineitä tapahtumista ja yökerhoista, sekä vanhoja lippuja, joita on käytetty Pride-marsseilla vuosien varrella.

Esillä oli myös näyttävä historiikin ja kaupunkikartan yhdistelmä, joihin oli sijoitettu tamperelaisen lhbtq+ -historian kannalta merkittäviä paikkoja. Kartta listasi suosittuja asuinpaikkoja, kuten Pyynikin vanha kulkutautisairaala, jossa sijaitsi lesbokommuuni Nuppulinna. Seuranhaun suosikkipaikkoja näkyi paljon, kuten Satakunnansilta, joka oli näyttelyn mukaan 1950–1960 luvulla niin suosittu paikka cruisailuun (homokulttuurin termi seksiseuran etsimiselle) että heteromiehet välttelivät sitä iltaisin. Baari- ja bilemestojen kartta puolestaan näytti kaikki homo- ja lesbobaarit sekä bilepaikat, joita Tampereella on ollut. Tämä oli tietyllä tapaa katkeransuloista, kun ajatteli kuinka moni niistä on sulkenut ovensa, ja kuinka monipuolinen tämä skene voisi olla yhä tänä päivänä.

Sinuiksi 50 vuotta -näyttelyssä näkyi, kuinka Tampere on ollut jo kauan suomalaisen sateenkaarikulttuurin tärkeimpiä kaupunkeja. Näyttelyssä muisteltiin, miten juhliin ja baareihin tultiin kaukaa muista kaupungeista, ja tämä lienee totta yhä tänäkin päivänä. Sinuiksi ry:n matka Tiilihovista tähän päivään on ollut pitkä, mutta voitokas.

Sinuiksi 50 vuotta -näyttely oli osa Manse Pride-viikon tapahtumia, ja oli nähtävissä Tampere-talon Talvipuutarhassa 12–18.6.2023.