Kolumni: Pedro Pascal – miten olla hyvä liittolainen

Kolumni: Pedro Pascal – miten olla hyvä liittolainen

Kuva: Wikimedia Commons

Pedro Pascal, sosiaalisen median laajasti hurmannut cis-näyttelijätähti, on ollut jo pitkään matkalla täydelliseen tähteyteen rooleillaan huippususituissa sarjoissa kuten Mandalorian, Narcos, The Game of Thrones ja kaikkein viimeisimpänä myös The Last of Us -sarja, jossa hän esiintyi päärolissa yhdessä gender fluid näyttelijän Bella Ramseyn kanssa. Moni ymmärtää, miksi herttainen, komea ja karismaattinen Pascal vetoaa laajaan yleisöön, mutta miksi cis-sukupuolinen ja hetero Pedro on erityisen suosittu juuri sateenkaariväen keskuudessa?

Pascal on kerännyt suurta suosiota rooliensa lisäksi omalla lohdullisen herttaisella ja rakastavalla julkisuuskuvallaan, joka välittyy useiden haastattelujen ja mediaesiintymisten myötä. Persoonallisella karismallaan Pascalille on kehittynyt räjähtävä maine “koko internetin Daddyna”, jota on vauhdittanut Pascalin vahva nojautuminen hänelle annettuun nimikkeeseen. Esimerkiksi Entertainment Tonight:in haastattelussa Pascal lausui: “Yep. I am your cool, slutty daddy,” kysyttäessä hänen mielipidettään kyseiseen leimaan.

Vaikka myöhemmin Pascal on vähentänyt nojautumistaan “Daddy” nimikkeeseen, hänen rakastettava herttaisuutensa paistaa myös läpi The Hollywood Reporter:in haastattelussa: “Yeah, I am having fun with it. [The daddy thing] seems a little role-related. There was a period where the Mandalorian is very daddy to baby Grogu, and Joel is very daddy to Ellie. These are daddy parts. That’s what it is.Suomeksi siis: ”Kyllä, minulla on hauskaa sen kanssa. Daddy-nimitys tuntuu kumpuavan rooleistani. Oli aika, jolloin Mandalorian toimi isänä Grogulle, ja Joel on isähahmo Ellielle. Nämä ovat Daddy-rooleja. Siitä se johtuu.”

Oih, viaton Pedro, kunpa hän vain tietäisikin mitäDaddy nimike sosiaalisessa mediassa kantaa sisällään.

Suosiota voi osittain selittää hänen esimerkillinen toistuva ja vankka tukensa LHBTIQA+-yhteisöä kohtaan, etenkin hänen asemansa läheistensä tukena

Vuonna 2021 Lux Pascal, Chileläinen näyttelijä ja transoikeusaktivisti, sekä mainittavasti Pedro Pascalin sisar, tuli näkyvästi julkisesti ulos kaapista Espanjan kielisen Ya magazinen kannessa, jossa hän myös kiitteli perhettäänsä, sekä veljensä suurta roolia hänen transitionsa vastaanotossa ja mahdollistamisessa.

Pedro Pascal keräsi pian myös ihailua sosiaalisessa mediassa tukevilla ja rakastavilla kommenteillaan, joilla hän juhlisti sisarensa kaapista ulostuloa. People.com:n artikkelin pohjalta on myös huomattava Pedro Pascalin osoittaman tuen todellinen merkitys etenkin espanjankielisessä latinoamerikkalaisessa seuraajakunnassa.

Myös aiemmin mainittu The Last of Us -sarjan Ellien pääroolia esittävä Bella Ramsey on kuvannut ystävyys-suhdettaan Pedro Pascaliin turvallisena ja läheisenä. Pascal on osoittanut vankkaa tukeaan Ramseyn jakamista kokemuksistaan oman sukupuoli-identiteettinsä käsittelystä.

On todettava, ettei cishetero miehen asema liittolaisena koskaan ole yhtä merkityksellistä kuin todellinen työ LHBTIQA+ ihmisten mediaedustuksen rakentamisen eteen. Onneksemme nämä kaksi eivät sulje toisiaan pois!

Pascalin kaltaisten julkisten liittolaisten asema on kulttuurillisesti kieltämättä merkittävä, ja Pascal asettaa toimillaan ja sanoillaan konkreettisen esimerkillisen kuvan liittolaisesta, joka nostaa LHBTIQA+ -läheistensä ääniä esiin, vaimentamatta tai muokkaamatta niiden sanomaa, sekä ottamalla julkisesti vastaan nämä ihmiset juuri sellaisina kuin he ovat. Juuri Pedron kaltaisia liittolaisia myös suomessa ja kansainväliesti kaivattaisiin kovasti lisää!

Kun LHBTIQA+ ihmisenä katson ympäröivää mediaa, on minulla usein vaikeuksia nähdä itseni edustettuna, tai edes hyväksyttynä ympäröivässä cisheteronormatiivisessa yhteiskunnassa. Viittauksia LHBTIQA+ yhteisöön usein kryptataan piiloon elokuvissa, sarjoissa ja videopeleissä, jolloin suoran edustus ja avoin hyväksyntä jää helposti huomioimatta.

Cisheteronormatiivisen valtavirtamedian julkaisemat artikkelit uimahallilegendoista ja pinnallisesta loputtomasti kierrätetystä diskurssista hukuttaa alleen kaiken positiivisen edustuksen suurmedioissa, vaimentaen itse LHBTIQA+-yhteisön ääntä etenkin cisheteroväestölle.

Harvemmin positiivista, ei täysin pintapuoleista edustusta näkyykään kuin vain Kehrääjän kaltaisten yhteisöltä yhteisölle medioiden kautta.

13.06.2023. Kehrääjä julkaisi tiedon toimitussihteeri Emilia Soramäen nimittämisestä Kehrääjän toiseksi päätoimittajaksi 1.1.2024 alkaen. Kirjoitin tämän kolumnin kunnianosoituksena nykyisen ja tulevan päätoimittajan tekemälle työlle yhteisön mediaedustuksen kehittämisessä, ja humoristisena osoituksena molempien, etenkin uuden päätöimittajan jatkuvasta osallistumisesta sosiaalisen median Pedro-ihannointiin. Mitä olisikaan Kehrääjä nykyisellä toimituksellaan ilman edes yhtä Pedro-kolumnia?