Puolan uusi laki kieltäisi LHBTIQA+ -vähemmistöistä opettamisen ja sensuroisi seksuaalikasvatusta
Kuvituskuva: Kaboompics
Puolan parlamentin suurin puolue esittää kieltoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä opettamiselle kouluissa. Paikallisen sateenkaarijärjestön edustajan mukaan laki lisäisi sateenkaarinuorten ulossulkemisen kokemusta ja epätasa-arvoa.
Puolan Laki ja Oikeus (PiS) -konservatiivipuolueen hiljattain esittämä lakialoite kieltäisi läpi mennessään seksuaali -ja sukupuolivähemmistöistä puhumisen ja opettamisen kouluissa. Lisäksi se rajoittaisi voimakkaasti kouluissa tapahtuvaa seksuaalikasvatusta ja sensuroisi sen sisältöä. Lakialoite muistuttaa muun muassa Yhdysvaltojen Floridassa, Arizonassa sekä Oklahomassa republikaanipoliitikkojen ajamia, ennen kaikkea sateenkaarinuorten oikeuksia rajoittavia lakialotteita. Puolan tilanteesta uutisoi aiemmin PinkNews ja Kehrääjä uutisoi 15.2. Yhdysvaltojen lakialoitteista.
Laki ja Oikeus -puolue katsoo uuden lain olevan välttämätön lisä lasten ja nuorten suojelemiseksi niin kutsutulta ”sateenkaaripropagandalta” vetoamalla muun muassa Puolan valtion katolilaisiin arvoihin. Lakialoite on parhaillaan siirtynyt Sejm’ltä, parlamentin alahuoneelta, eteenpäin presidentti Andrzej Dudan käsiteltäväksi. Aiemmin maan senaatti on hylännyt lakialoitteen, mutta Sejm oli sen sijaan päättänyt äänestää opposition johtaman ylähuoneen veto-oikeuden kumoamisen puolesta yhteensä 233:lla äänellä. 220 äänesti aloitetta vastaan ja kaksi äänestäjää eivät olleet läsnä, kertoo Openly. Lakialoitteen vastustajat pelkäävät, että presidentti Duda tulee allekirjoittamaan lain kyseenalaistamatta sitä, sillä hän kannattaa avoimesti Laki ja Oikeus -puolueen arvoja. Kehrääjä kirjoitti Dudan sateenkaarivastaisista kommenteista ja Puolassa kasvavasta vähemmistövihasta jo elokuussa 2020.
Ihmisoikeusaktivistien mukaan Lex Czarnek -nimellä vastustajien keskuudessa tunnettu lakialoite on opetusministeri Przemysław Czarnekin ajama uudistus, joka nostattaisi kouluissa äärimmäisen pelon ja kontrollin ilmapiirin. Kontrolli ei näkyisi pelkästään sateenkaarivähemmistöön kuuluvien oppilaiden syrjintänä, vaan se tulisi aiheuttamaan muun muassa lisääntynyttä byrokratiaa opetushenkilökunnalle. Esimerkiksi opetusmateriaali tulisi jatkossa hyväksyttää varta vasten sitä nimetyllä johdolla kaksi kuukautta ennen opintojakson alkamista. Lisäksi valvonta kiristyisi opettajien ja rehtoreiden nimittämisen sekä irtisanomisen kaltaisissa tilanteissa – toisaalta jopa hallituksen hyväksymä opetusmateriaali tulisi uuden lain mukaan hyväksyttää hyvissä ajoin oppilaiden vanhemmilla ennen opintojaksojen alkamista. Kansalaisjärjestöjen ja opettajien ammattiyhdistysten mielestä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja seksuaaliterveyden kaltaisten aiheiden käsittelyn kieltämisen koulumaailmassa voisi johtaa laajempaankin sensuuriin oppilaitoksissa ja koulutusjärjestelmässä.
– Meillä ei ole epäilystäkään siitä, että Lex Czarnek aiheuttaa voimaan astuessaan katastrofin koulujärjestelmässä. Nuoria rangaistaan hallituksen toimesta siitä, että he ovat avoimia moninaisuudelle, kriittiselle ajattelulle ja vapaudelle. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat jo nyt laajasti turvattomuutta oppilaitoksissa, kertoo Justyna Nakielska, puolalaisen LHBTIQA+ -järjestö Kampania Przeciw Homofobiin edustaja PinkNewsille.
Nakielska viittaa perustelullaan vuonna 2020 EU:n Perusoikeusviraston laatimaan selvitykseen, josta myös Kehrääjä on uutisoinut. Selvityksen mukaan neljä kymmenestä puolalaisesta queer-nuoresta salaa seksuaali- tai sukupuoli-identiteettinsä koulussa. Heistä vain 18% uskoo oppilaitosten ja niiden henkilökunnan esittävän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt positiivisella tai neutraalilla tavalla.