Konservatiivipoliitikot kieltämässä LHBTQIA+ -aiheet yhdysvaltalaisista kouluista useissa osavaltioissa

Konservatiivipoliitikot kieltämässä LHBTQIA+ -aiheet yhdysvaltalaisista kouluista useissa osavaltioissa

Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. Kuvitus: The Gender Spectrum Collection.

Useat Yhdysvaltain osavaltiot näkevät muun muassa LHBTIQA+ -aiheisen kirjallisuuden ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä puhumisen kouluissa riskiksi lasten ja nuorten kehitykselle. Presidentti Joe Biden on julkisesti luvannut suojella sateenkaarivähemmistöön kuuluvia lapsia ja nuoria syrjintää lietsovalta lainsäädännöltä.

Toistaiseksi vireillä oleva laki kieltäisi voimaan astuessaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä puhumisen Floridan alakouluissa. Laki mahdollistaisi lasten vanhemmille valtuuden haastaa oikeuteen opettajat, jotka keskustelevat oppilaiden kanssa seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin liittyvistä asioista. Aloite on herättänyt jo tässä vaiheessa runsaasti vastustusta, sillä sen katsotaan edistävän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintää ja olevan täten vahingollinen lapsille. Aiheesta uutisoi aiemmin Yle.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kommentoinut julkisesti olevansa huolissaan lakialoitteesta. Biden ilmoitti, että lupaa parhaansa mukaan suojella oppilaita haitalliselta, vihamielisyyttä vähemmistöjä kohtaan lietsovalta lainsäädännöltä – jokaisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvan lapsen tulee Bidenin mukaan tietää olevansa rakastettu ja hyväksynnän arvoinen omana itsenään. Lisäksi Biden huomauttaa Valkoisen talon virallisessa tiedotteessa, että konservatiivipoliitikot näyttäisivät tavoittelevan turvallisuuden ja vapauden kaltaisten perusarvojen hylkäämistä, kun he hyökkäävät erityistä suojelua tarvitsevia LHBTIQA+ -yhteisöön kuuluvia oppilaita ja heidän liittolaisiaan vastaan.

Lakialoite on parhaillaan edennyt valiokuntakäsittelyyn ja sen takana ovat konservatiivipoliitikot – suurimpana tukijana republikaanien kuvernööri Ron DeSantis. Republikaanien mielestä laki on tarpeellinen, sillä he kokevat sen suojelevan ensisijaisesti lapsia ja heidän kasvurauhaansa. Lakia ajava republikaanisenaattori Dennis Baxley on muun muassa kommentoinut, että tietyistä asioista lasten ei pitäisi kuulla koulussa, vaan niistä pitäisi keskustella omien vanhempien kanssa. Baxleyn mukaan lakialoite ei ole suunnattu spontaanin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsittelevän keskustelun kieltämiseen tai sateenkaarivähemmistöjen perusoikeuksien rajoittamiseen, vaan kyseessä olisi ainoastaan LHBTIQA+ -yhteisöön liittyvien aiheiden rajaamisesta pois kouluopetuksesta.

Republikaanipoliitikkojen halu vaikuttaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkymiseen koulumaailmassa lisääntyy muissakin Yhdysvaltojen osavaltioissa. Floridan lisäksi muun muassa Arizonassa halutaan puuttua siihen, missä määrin opettajat saavat keskustella seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä oppilaiden kanssa. Arizonassa on parhaillaan vireillä lakiesitys, joka määräisi opettajan olemaan yhteydessä lasten ja nuorten vanhempiin, mikäli he nostavat esiin kysymyksiä sukupuoli-identiteettiin tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyen. Oklahomassa vastaavasti halutaan lakialoitteella kieltää LHBTIQA+ -aihepiiriä käsittelevän kirjallisuuden saatavuus koulujen kirjastoissa.

Yksi kommentti “Konservatiivipoliitikot kieltämässä LHBTQIA+ -aiheet yhdysvaltalaisista kouluista useissa osavaltioissa

Kommentointi ei ole käytössä.