Transihmisistä kertova dokumentti paljastui äärioikeistolaistahojen transvastaiseksi projektiksi

Transihmisistä kertova dokumentti paljastui äärioikeistolaistahojen transvastaiseksi projektiksi

Kuvakaappaus Eli Erlickin Twitter-tililtä.

Transaktivisti Eli Erlick kertoo sosiaalisen median tileillään, kuinka äärioikeiston transviha ja sen levittämisen keinot monipuolistuvat jatkuvasti. Erlickille esitetyn haastattelupyynnön takana olikin äärioikeistolainen podcast-juontaja.

Kirjoittaja, sosiaalisen median vaikuttaja ja transaktivisti, yhdysvaltalainen Eli Erlick kertoi viime sunnuntaina Instagram– ja Twitter-tileillään transvastaisten äärioikeistolaistoimijoiden uusimmasta keinosta hyökätä sukupuolivähemmistöjä vastaan. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä INTO.

Erlick kertoo Makenna Lynniksi esittäytyneen henkilön lähestyneen häntä sähköpostitse pari viikkoa sitten. Lynn sanoi edustavansa Gender Unity Project -nimistä sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavaa yhdistystä. Gender Unity Project on Lynnin mukaan kuvaamassa aivan uudenlaista transihmisistä kertovaa dokumenttielokuvaa, jonka tarkoituksena on lisätä ihmisten tietoisuutta transsukupuolisuudesta ja elämästä transihmisenä. Dokumentissa ääneen pääsevät lääketieteelliseen sukupuolenkorjausprosessiin perehtyneet lääkärit, transihmisten läheiset – sekä tietenkin dokumentin päähenkilöinä esiintyvät transihmiset itse.

Lynn tiedusteli, onko Erlick kiinnostunut haastateltavan roolista. Samalla hän antoi Erlickille muutaman julkisuudesta tunnetun transhenkilön ja transihmisiä hoitavan kirurgin yhteystiedot – vakuuttaakseen Erlickille, että kyseessä on merkittävä projekti ja että näiden kaikkien henkilöiden haastatteluja tullaan kuulemaan dokumentissa.

Gender Unity Project kertoo sivuillaan, että toivoo katsojien pitävän elokuvaa informatiivisena ja kiinnostavana materiaalina, josta voi oppia lisää transyhteisöstä ja transihmisten henkilökohtaisista elämänkokemuksista. Lisäksi dokumentissa käsitellään Gender Unity Projectin mukaan HLBTIQA+ -yhteisöä yleisellä tasolla ja tutustutaan tarkemmin transihmisten terveydenhoitoon ja kirurgisiin sukupuolenkorjaushoitoihin.

Erlick mainitsi keskustelleensa Lynnin, dokumenttielokuvan tuottajan kanssa myös puhelimitse kuullakseen tarkempia yksityiskohtia. Lynn ehdotti Erlickille, että tämä voisi matkustaa hänen kanssaan useammalle paikkakunnalle, muun muassa Chicagoon, kuvauspaikoille ennen kuin he asettuisivat Nashvilleen kuvaamaan lopun materiaalista. Erlick päätti kuitenkin vielä varmuuden vuoksi selvittää Gender Unity Project -yhdistyksen taustat ennen tarjoukseen suostumista.

Dokumenttiprojektin takana transvastaisuudestaan tunnettuja tahoja

Yhdistyksen sivut ja Twitter-tili osoittautuivat valesivustoksi ja trollitiliksi. Eli Erlick sai selville, että dokumenttielokuvan tuottajana esiintyneen Makenna Lynnin oikea nimi olikin Makenna Waters. Waters on jo pidemmän aikaa työskennellyt The Matt Walsh Show -podcastin tuottajana, jota juontaa tunnettu äärioikeistoaktivisti, poliittinen kommentaattori ja sosiaalisen median vaikuttaja Matt Walsh. Walsh on esiintynyt lisäksi muun muassa Dr. Phil -televisiosarjan transsukupuolisuutta käsittelevässä jaksossa herättämällä järkytystä transvastaisilla näkemyksillään ja julkaissut transvihaa normalisoivan lastenkirjan.

Walsh käsittelee “gender-ideologiaa” paljon muun muassa podcastissaan yhdessä niin ikään transvihastaan tunnetun, konservatiivisiipeä edustavan juontaja ja toimittaja Ben Shapiron kanssa. Podcastia julkaisee Shapiron vuonna 2015 perustama uuskonservatiivinen uutis- ja mielipidesivusto The Daily Wire.

– Tänä vuonna teen suoran hyökkäyksen gender-ideologiaa kohtaan. Olemme työstäneet jotain, joka saa [transasioita käsitelleen] Dr. Phil -jakson näyttämään kesyltä ja tylsältä tähän verrattuna. En voi kertoa siitä muuta, mutta se tulee muuttamaan keskustelun suunnan. Voimme voittaa tämän taistelun, Walsh twiittasi 22. tammikuuta.

Selvitettyään Gender Unity Projectin rekisteröintinumeron Erlick sai tietää, että järjestö on rekisteröity Justin Folkille, äärioikeistolaiselle dokumentaristille. Folk työskentelee muun muassa Matt Walshille ja konservatiiviselle PragerU-mediayhtiölle. PragerU tukee muun muassa fossiilisten polttoaineiden käyttöä, aseiden omistusoikeutta, maahanmuuton rajoittamista, oikeistopolitiikkaa, talousliberalismia ja kuolemanrangaistusta. Tuottamassaan sisällössä PragerU kritisoi provokatiiviseen tyyliin useimmiten sosialismia, Black Lives Matter -liikettä, feminismiä, aborttia ja islamia. PragerU:sta on kirjoittanut aiemmin muun muassa Los Angeles Times.

“Tuntuu kuin uhattaisiin aseella”

– Kyseessä ei ole vain varoitusmerkki, tuntuu kuin uhattaisiin aseella, Eli Erlick kuvailee Instagram-tilillään reaktiotaan dokumenttiprojektin taustojen paljastuessa.

– Jos ette tienneet, Matt Walsh kannattaa valkoista ylivaltaa ja saa elantonsa transihmisten ihmisoikeuksia kieltämällä.

Tapauksesta tekee Erlickin mukaan erityisen vaarallisen se, että tunnetun äärioikeistolaisvaikuttajan tuotantotiimi tekeytyi transihmisten liittolaisiksi ja vakuutteli olevansa sukupuolivähemmistöjen oikeuksien asialla. Ulostulollaan Erlick haluaa varoittaa sukupuolivähemmistöön ja muita HLBTIQA+ -yhteisöön kuuluvia äärioikeistolaisen transvihan ja sen levittämisen keinojen jatkuvasta monipuolistumisesta. Erlick kertoo saaneensa tapaukseen liittyen viestejä muilta yhteisön jäseniltä, esimerkiksi 14-vuotiaan transnuoren vanhemmalta. Vanhemman mukaan häntä ja hänen lastaan on myös houkuteltu Gender Unity Projectin toimesta osallistumaan dokumenttielokuvan tekemiseen. 

Matt Walsh ei ole toistaiseksi kommentoinut suoraan Erlickin sosiaalisen median julkaisuja. Hän on sen sijaan twiitannut 8. helmikuuta väitteen, jossa hän syyttää transaktivisteja massiivisen protestin suunnittelusta hänen esiintymistilaisuuteen yleisölleen keskiviikkona Texas A&M:ssä. Twiitissään Walsh toteaa lisäksi, ettei kyseinen asia ”juurikaan pysäytä häntä tai estä häntä saamasta viestiään kuuluviin”. Twitter on sittemmin poistanut Gender Unity Projectin tilin palvelun sääntöjä rikkovana.