Sateenkaarihistoriaa: Lääkäri Alan L. Hart teki merkityksellistä työtä tuberkuloosin hoidon saralla
Kuvitus: hiblidibli
Alan L. Hart tunnetaan työstään 1900-luvun alun vaarallisimman taudin hoidon parissa – tiesitkö, että mies kuului itse sukupuolivähemmistöön?
Alan L. Hart syntyi Kansasissa 4.10.1890 ja kasvoi Oregonissa isovanhempiensa farmilla äitinsä ja isovanhempiensa kasvattamana. Hartin isä kuoli lavantautiin Hartin ollessa vasta taapero. Hart oli määritelty syntymässä naiseksi, mutta pienestä lähtien hän sai pukeutua ja käyttäytyä kuten muut pojat farmilla ollessaan. Kutenkin Hartin ollessa 12-vuotias perhe muutti Albanyyn, jossa Hart joutui käymään koulunsa tyttönä. Myös yliopistonsa Hart joutui opiskelemaan naisena valmistuen lääkäriksi vuonna 1917.
Aikuistuessaan Hart kuuli saksalaisesta Magnus Hirschfeldistä, saksalaisen seksologian tutkimuslaitoksen Institut für Sexualwissenschaftin johtajasta. Hirschfeld ja hänen instituuttinsa olivat erikoistuneita etenkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tutkimukseen. Hart kuuli Hirschfeldin työskentelystä erään transmiehen lääketieteellisen transition kanssa, ja Hirschfeldin työhön perustuen Hart sai amerikkalaisen lääkärin auttamaan häntä sukupuolenkorjausleikkauksessa.
Vuonna 1918 Hart sai vaihdettua etunimensä myös virallisesti Alaniksi. Tähän aikaan synteettisiä hormoneita ei vielä oltu kehitetty, mutta Bayerin kehittäessä ensimmäiset synteettiset hormonit vuonna 1920 Hart aloitti myös testosteronihoidot.
1900-luvun alussa tuberkuloosi oli Yhdysvaltojen johtava kuolinsyy. Hart omisti lääkärinuransa tuberkuloosin tutkimiseen ja halusi löytää keinoja tunnistaa tauti jo sen alkuvaiheissa. Koska tuberkuloosille ei ollut parannuskeinoa, oli taudin mahdollisimman aikainen löytäminen kriittistä sen toimivalle hoidolle.
Hart oli yksi ensimmäisistä lääkäreistä, jotka tutkivat tuberkuloosin leviämistä kehossa. Tämän lisäksi Hart kiinnostui röntgensäteiden käytöstä tuberkuloosin tunnistamisessa jo aikaisessa vaiheessa. Jopa alkeelliset röntgenlaitteet pystyivät löytämään tuberkuloosin keuhkoista, ja hoito pystyttiin aloittamaan jo aikaisessa vaiheessa. Myös tuberkuloosin leviämistä pystyttiin ehkäisemään havaitsemalla tauti ajoissa.
Alan L. Hart työskenteli loppuelämänsä tuberkuloosin tutkimuksen ja hoidon parissa, ja eli vaimonsa Edna Ruddickin kanssa kuolemaansa vuonna 1962 saakka. Hartin kuoleman jälkeen Edna perusti puolisonsa toiveiden mukaan rahaston leukemian hoidon ja parannuskeinon etsimiseen.
Artikkeli on osa sateenkaarihistorian henkilöitä koskevaa juttusarjaa, jonka tekstit pohjautuvat Sarah Pragerin ja Sarah Papworthin teokseen Rainbow Revolutionaries: 50 LGBTQ+ people who made history (2020, HarperCollins).
Artikkelia päivitetty 22.4.2022 14:24, lisätty kuvittajan tiedot