Vähemmistövastainen ideologia leviää Puolassa – Presidentti: “LHBT-liike on tuhoisampi kuin kommunismi”

Vähemmistövastainen ideologia leviää Puolassa – Presidentti: “LHBT-liike on tuhoisampi kuin kommunismi”

Usean puolalaisen kaupungin oikeus EU-rahoitukseen mitätöitiin sen jälkeen, kun kaupungit julistautuivat LHBT-vapaiksi vyöhykkeiksi. Lisäksi uudelleenvalitun konservatiivipresidentin lietsoma homo- ja transfobia levittäytyy koko Puolaan. 

EU-jäsenmaiden kaupungit voivat hakea vuosittain unionin sisarkaupunkiohjelmaan. Eurooppalaisten alueiden neuvoston CERM:n mukaan kaupunkien välinen kumppanuus antaa suuralueille mahdollisuuksia esimerkiksi kehittää talouskasvua tai parantaa sosiaalipalveluja.

Yhdenvertaisuudesta vastaava EU-komissaari Helena Dalli ilmoitti, että ohjelmaan Puolasta tulleet hakemukset oli hylätty seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastaisen ideologian levittämisen vuoksi. Kaupunkeja ei kerrottu julkisuuteen. 

New York Timesin mukaan kyseiset kaupungit menettävät rahoitusta 6 000 – 29 000 dollarin edestä. The Times raportoi liki sadan puolalaisen kunnan ilmoittaneen julkisesti “vapauttaneen itsensä LHBT-ideologiasta”, mikä tarkoittaa kolmannesta koko maasta.

Joulukuussa 2019 enemmistö Euroopan parlamentista äänesti sen puolesta, että Puolan tulee tuomita kaikenlainen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen vastainen toiminta. Maan LHBTQIA-yhteisöön on kohdistunut jatkuvasti syrjintää, vihapuhetta ja jopa fyysistä uhkaa, esimerkiksi äärioikeisto heitti pulloja, kiviä ja ilotulitteita Bialystokin kaupungissa järjestettyyn Pride-kulkueeseen vuonna 2019. 

Muut unionin jäsenmaat eivät katso hyvällä Puolassa yhä leviävää vähemmistövihaa; esimerkiksi Alankomaiden kaupunki Nieuwegein päätti sisarkaupunkikumppanuutensa puolalaisen Pulawyn kaupungin kanssa, kun tämä oli julistautunut LHBT-vapaaksi alueeksi.

Sateenkaarivastainen presidentti jatkokaudelle

Puolan presidentti Andrzej Duda valittiin toiselle presidenttikaudelleen vain kahden prosenttiyksikön marginaalilla heinäkuisissa vaaleissa. Duda edustaa oikeistolaista Laki ja Oikeus -puoluetta (Prawo i Sprawiedliwość), ja hänen tiedetään vastustavan sateenkaari-ihmisten ja -perheiden oikeuksia.

Presidentinvaalien vastaehdokas, Kansalaisfoorumi-puolueen (Platforma Obywatelska, PO) Rafał Trzaskowski on Kafkadesk-julkaisun mukaan taas esimerkiksi allekirjoittanut LHBTQIA-ihmisiä tukevan julistuksen vuonna 2019 toimiessaan Varsovan pormestarina. Julistuksessa luvattiin Kafkadeskin mukaan esimerkiksi syrjinnän vastaisia kursseja paikallisiin kouluihin, yhteisökeskuksen perustamista LHBT-ihmisille ja turvakoteja sekä kriisitukea niille yhteisön jäsenille, jotka sitä tarvitsevat.

Dudan virkaanastujaisissa useat puolalaispoliitikot kävivät hiljaisiin protesteihin. Useat keskustapuolueen jäsenet kieltäytyivät osallistumasta tilaisuuteen, ja osa jäsenistä saapui tilaisuuteen kasvomaskeissa, joiden kuosina oli sateenkaarilippu. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä muun muassa them. -julkaisu.

Kymmenen naista vasemmistopuolueesta oli pukeutunut värikkäisiin asuihin ja he järjestäytyivät Dudan virkaanastujaispuheen aikana muodostamaan yhdessä Pride-lipun värit. Yksi heistä, Anna Maria Zukowska, kertoi uutistoimisto Reutersille heidän haluavan muistuttaa näin presidentti Dudaa siitä, että perustuslaissa taataan yhdenvertaisuus jokaiselle kansalaiselle.

“Tällä kaudella emme halua sen toistuvan, että presidentti kielsi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöiltä oikeuden ihmisyyteen” 

Anna Maria Zukowska, puolalainen vasemmistopoliitikko

Myös osa kansalaisista protestoi virkaanastujaisia asettamalla sateenkaarilippuja kuuluisille patsaille sekä parlamenttitalon edustalle. Protestoijat pidätettiin ja heitä voi odottaa BBC:n mukaan nyt jopa kahden vuoden vankeusrangaistus rikosnimikkeellä, joka vastaa Suomen rikoslaissa kuvattua uskonrauhan rikkomista – muun muassa Jeesusta esittävän patsaan ylle oli nimittäin puettu sateenkaarilippu.

Dudan kampanjoinnissa kuultiin räikeitä homo- ja transfobisia väitteitä. Hän totesi olevansa sekä tasa-arvoista avioliittolakia että samaa sukupuolta olevien adoptiota vastaan ja pitävänsä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta täysin vieraana ajatuksena.

BBC kertoo myös Dudan sanoneen kampanjansa aikana, että “LHBT-liike on tuhoisampi kuin kommunismi” – Puolalla on takanaan pitkä historia kommunismin ja Neuvostoliiton alaisena. Andrzej Duda on myös Donald Trumpin läheinen liittolainen, kertoo them. jutussaan. 

Puolalaiset vähemmistöjen edustajat peloissaan

ILGA-Europen tuoreessa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumista kuvaavassa Rainbow Europe-raportissa Puolassa onkin tällä hetkellä huonoin tilanne muihin EU:n jäsenmaihin verrattuna. BBC:n mukaan Puolassa ei esimerkiksi tunnusteta samaa sukupuolta olevien avioliittoja ja laissa on kielletty samaa sukupuolta olevilta pareilta myös lasten adoptointi. 

“Ihmiset haluavat tuntea hallituksen suojelevan heitä, eivätkä tulla kohdelluksi vihollisena”

Bart Staszewki, puolalainen LHBT-aktivisti

Useat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat puolalaiset ovat lähteneet maasta kasvavan vihamielisyyden seurauksena. Heitä on paennut etenkin Britanniaan, Saksaan, Alankomaihin ja Espanjaan. Tästä kirjoitti NBC News, jonka haastattelema Puolasta lähtenyt homopari pelkää, että Puola on menossa kohti Venäjän suuntaa. Kehrääjä on uutisoinut aiemmin Venäjän tilanteesta, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia pyritään jatkuvasti rajaamaan. Venäjää koskevat artikkelit löydät täältä