Venäläinen transnainen pakkosuljettuna psykiatrisen sairaalan miesten osastolle – syytetään ekstremismistä
Venäläinen transnainen on syytettynä ekstremismiin kannustamisesta VKontakte-kommentin takia. Naista pidetään tällä hetkellä psykiatrisessa sairaalassa. Naisen mukaan hänen hormonihoitonsa on katkaistu ja häneen kohdistuu seksuaalista väkivaltaa henkilökunnan toimesta.
Venäläistä 19-vuotiasta transnaista Kiraa syytetään ekstremismiin kannustamisesta sosiaalisen median kommenttien takia. Asiasta ovat uutisoineet ensin muun muassa venäläisen kansalaisliike Graždanskoe Obštšestvon (suom. ”Kansalaisyhteiskunta”) LGBT+ -osasto ja sitoutumattomaksi mediaprojektiksi itseään kutsuva sivusto OVD-Info.
VKontakte on Facebookia vastaava venäläinen sosiaalinen media, jonne Kira oli kirjoittanut Venäjää kritisoivan kommentin. Venäjällä on käytössä laki, joka kieltää ”julkiset kannustukset äärimmäiseen toimintaan” ja Kiraa syytetään tämän lain rikkomisesta.
Graždanskoe Obštšestvon mukaan Kiran kotiin tuli silovikeiksi nimetyn ryhmän jäseniä. Silovikki (”voiman käyttäjä”, ven. sanasta сила, voima) on poliittinen termi, jolla voi olla useita merkityksiä. Esimerkiksi armeijan kautta politiikkaan siirtynyt henkilö voi olla silovikki. Kokonaisuudessaan silovikit ovat venäläinen ryhmittymä, joka koostuu turvallisuus-, järjestys- ja puolustusorganisaation ihmisistä. Silovikki voi olla töissä esimerkiksi poliisina, mutta toimii poliittisen, isänmaallisen ideologian mukaisesti.
Silovikit tutkivat Kiran tietokoneet, puhelimen ja sim-kortin ja veivät naisen poliisikuulusteluun. Silovikkien kerrotaan käyttäneen käyntinsä aikana fyysistä ja verbaalista väkivaltaa, jota kuvataan räikeän transfobiseksi.
Kuulustelun jälkeen Kira määrättiin pysymään kotonaan, kertoo Graždanskoe Obštšestvo. Lisäksi kerrotaan, että Kira kirjattiin ekstremistien ja terroristien listaan. Koska hänen nimensä löytyy listalta, Kira ei voi hakea töitä. Myös hänen pankkitilinsä jäädytettiin.
Elokuun alussa Kiran Telegram-kanavalle ilmestyi ilmoitus siitä, että nainen joutuu psykiatriseen sairaalaan osana tutkintaa. Sairaalassa Kira sijoitettiin miesten osastolle, sillä hänen juridista sukupuolimerkintäänsä ei ole vielä korjattu, minkä hän oli suunnitellut tekevänsä tämän vuoden syyskuussa. Sairaalassa Kiralta kiellettiin hormoniterapia, jolla hän on ollut nyt toista vuotta. Hormonien yhtäkkinen lopettaminen on vaarallista sekä psyykkisellä että fyysisellä tasolla. Sairaalan lääkärit eivät Graždanskoe Obštšestvon tietojen mukaan puutu tähän asiaan.
Kiraan on vaikea saada yhteyttä, sillä hänelle annetaan puhelin käyttöön vain kolmesti viikossa. Nainen on kuitenkin kertonut Telegram-tilinsä avulla, että on kokenut seksuaalista häirintää sairaalan henkilökunnan jäsenen toimesta. Kira on myös julkaissut kuvan sairaalasta käsin. Kuvassa näkyy hänen kätensä, kun hän kurottaa ikkunasta aurinkoiselle pihalle. Nainen on kirjoitushetkellä edelleen sairaalassa.
Tietoa Kiran tilanteesta levitetään jonkin verran sosiaalisessa mediassa hashtagilla #СвободуКире (#VapausKiralle). Samanlaista hashtagia käytetään myös toisesta transnaisesta, LGBT-aktivisti Polina Simolenkosta. Simolenko pidätettiin muiden protestojien mukana, kun he vastustivat transihmisten oikeuksia rikkovaa lakipakettiehdotusta. Myös Simolenkon saamaa virkavallan kohtelua kuvataan transfobisena. On tyypillistä, että tällaisissa tilanteissa transihmiset joutuvat naurunalaisiksi, kohtaamaan tungettelevia kysymyksiä ja uhkailua transsukupuolisuuden paljastamisesta. Myös väkivalta liittyy usein asiaan. Simolenkon tilanteesta niin ikään kertoi Graždanskoe Obštšestvon LGBT+ -osasto.
Pyrkimys tiedottaa vastaavista tilanteista tavallisten kansalaisten voimin ei ole Venäjällä tavatonta. Kiraan kohdistuneet toimet ovat perusteltavissa Venäjän lailla, eikä tapauksesta uutisoida valtamediassa. Kehrääjä on aikaisemmin kirjoittanut myös esimerkiksi venäläisen taiteilija-aktivistin ongelmista virkavallan kanssa, joista voi lukea lisää tästä artikkelista.
Muokkaus: Toimittajan nimi on poistettu artikkelista turvallisuussyistä 28.3.2022