Hyviä uutisia – linja-auto transväreissä, Tove Janssonille liputuspäivä ja naispari klassikkokirjan filmatisoinnissa

Hyviä uutisia – linja-auto transväreissä, Tove Janssonille liputuspäivä ja naispari klassikkokirjan filmatisoinnissa

Maailmanlaajuinen pandemia, pandemian sadattuhannet uhrit ja sen aiheuttamat poikkeusolot, poliisiväkivalta Yhdysvalloissa, transihmisten murhat eri puolilla maailmaa, suuronnettomuus Libanonissa… Uutisissa ei tunnu olevan koskaan mitään hyvää, ja etenkin tänä kesänä uutistulvan vastapainoksi on vaikeaa löytää mitään rentouttavaa tekemistä – festivaalit ja Pride-kulkueet on peruttu, eikä tunnelin päässä tunnu näkyvän valoa.

Kehrääjä löysi kuitenkin muutamia hyviä asioita meiltä ja maailmalta. Toivomme, että nämä piristävät hieman!

Suomessa juhlittiin Tove Janssonin päivää – elämäkertaelokuva tulossa

Sisäministeriön suosituksesta 9. elokuuta liputettiin kirjailijana ja kuvataiteilijana tunnetun Tove Janssonin syntymäpäivänä. Päivä on nimetty Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päiväksi.

Jansson on samalla ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuulunut henkilö, jonka kunniaksi Suomessa liputetaan. Janssonin elämänkumppani oli taiteilija Tuulikki Pietilä, ja naispari nähtiin säännöllisesti yhdessä julkisuudessa, esimerkiksi itsenäisyyspäivänä Linnanjuhlissa.

Zaida Bergrothin ohjaama ja Eeva Putron käsikirjoittama TOVE-elokuva saa ensi-iltansa tämän hetken tietojen mukaan 2.10.2020. Janssonin elämää 40–50-lukujen taitteen Helsingissä kuvaava elokuva pyrkii Nordisk Filmin tiedotteen mukaan olemaan “mahdollisimman rosoinen, energinen ja intiimi”. Janssonia näyttelee Alma Pöysti ja Janssonin rakastetun, teatteriohjaaja Vivica Bandlerin roolissa nähdään Krista Kosonen. Elokuvan trailerin voit katsoa alta.

Islantiin transihmisille omistettu linja-auto

Vuoden 2020 Reykjavík Pride piti viettää elokuun alussa, mutta se peruuntui koronavirusepidemian aiheuttaman poikkeustilan vuoksi. Islannissa julkisesta liikenteestä vastaava Strætó on kuitenkin ilahduttanut paikallisia sukupuolivähemmistöjen edustajia koristelemalla linja-auton translipun värein ja ilmoittamalla, että bussi on omistettu transihmisille.

Linja-auto on nimetty “transvagninn” eli suomeksi “transvaunu” ja sen kyljessä komeilee teksti, jonka mukaan autossa on vapaasti käännettynä “tarpeeksi tilaa kaikille sukupuolille”.

Kuvat “transvaunusta” näet alta Strætón twiitistä, jossa kehotetaan myös viettämään virtuaali-Pridea sosiaalisessa mediassa.

80-luvun klassikkokirja Häräntappoaseesta uusi tv-sarja – päähenkilöstä nainen

Anna-Leena Härkösen esikoisromaani Häräntappoase (Otava 1984) on saavuttanut Suomessa klassikkoaseman nuorten elämää kuvaavana teoksena. Romaanista on tehty 80-luvulla tv-sarja, mutta nyt teos päivitetään ajan tasalle uuden tv-sarjan avulla. Uusi sarja julkaistaan Elisa Viihteen suoratoistopalvelussa keväällä 2021. Asiasta kertoivat ensin Tamperelainen ja Iltalehti.

Uudessa sarjassa nähdään Häräntappoaseen tarina siirrettynä nykypäivään. Päähenkilö Alpo “Allu” Korva onkin nyt Alexandra, jota näyttelee Carola Hakola. Tämän vastaroolia Kerttu Hurmetta näyttelee Rebekka Baer – rakkaustarina nähdään siis kahden nuoren naisen välillä alkuperäisteoksesta poiketen.

Jäämme odottamaan Petra Lumioksan ohjaamaa ja Oskari Sipolan sekä Oona Haapaniemen käsikirjoittamaa sarjaa innolla! Voit katsoa teaserin alta.