Kuka voittaa tämän vuoden Uuden musiikin kilpailun ja edustaa Suomea Euroviisuissa?

Kuka voittaa tämän vuoden Uuden musiikin kilpailun ja edustaa Suomea Euroviisuissa?

Kuvitus: Inka Tuulia

Pian valitaan Suomen edustaja vuoden 2022 Eurovision-laulukilpailuun! Kirjoittaja pohtii viisuehdokkaiden edustusbiisejä – kuka esittää tänä vuonna parhaan bängerin UMK-lavalla?

Uuden musiikin kilpailu 2022 tulee 26.2., ja kisassa nähdään seitsemän päräyttävää esitystä. Kilpailussa valitaan Suomen euroviisuedustaja tälle vuodelle, eli voittaja nähdään toukokuussa Italian Torinossa järjestävässä Eurovision-kilpailussa. Viime vuoden UMK:n voittaja Blind Channel menestyi Euroviisuissa todella hyvin, ja ehkä sen takia kilpailussa kuullaan tänä vuonna paljon isoja ja äänekkäitä biisejä. Ylipäätään tämänkertainen UMK-kattaus vaikuttaa poikkeuksellisen kovatasoiselta, vaikka viime vuosina suunta onkin ollut lupaava.

On vaikea ennustaa etukäteen, kuka saattaisi voittaa UMK:n, koska live-esitykset ratkaisevat kaiken. Finaali-iltana nähdään miten käy, kun tuomaristot ja yleisö äänestävät suosikkinsa esityksistä. Myös Kehrääjän toimitukseen kuuluva euroviisunautiskelija on analysoinut tämän vuoden UMK-biisejä.

Cyan Kicks – Hurricane

Helsinkiläinen Cyan Kicks julkaisi edustusbiisinsä Hurricanen ensimmäisenä. Bändi tekee erilaisia tyylejä yhdistelevää rockia, ja heillä on oma tunnistettava soundinsa. Hurricane on biisi, jonka melodia jää päähän soimaan. Biisin sanoitukset kuitenkin tuntuvat hieman laimeilta, ja englanninkielisyys ei välttämättä ole biisin eduksi. Jos ei anna sen häiritä, on biisi oikein menevä ja luulen, että se iskee varsinkin Blind Channelin faneihin ja muihin kovaäänisen musiikin ystäviin. 

BESS – Ram pam pam

BESS tuo kisaan massiivisen popbängerin. Biisi on suomenkielinen, mutta Ram pam pam on kiinnostava sekä kotimaiselle että kansainväliselle yleisölle. Kertosäkeistön rampampam-rallatus jää mieleen heti ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen, mutta ensimmäinen kuuntelukerta ei missään tapauksessa jää viimeiseksi. Tällainen bilebängeri ja BESSin persoonallinen lauluääni jyräisi tiensä varmasti Euroviisujen finaaliin, jos voittaisi UMK:n, ja mielestäni BESSillä on kyllä erittäin hyvät voittomahdollisuudet. 

The Rasmus – Jezebel

The Rasmuksen UMK-biisi Jezebel tuo sanoituksissaan kisaan raamatullista symboliikkaa. Kertosäkeistön vaihtobasso ja modulaatiot saavat biisin painumaan mieleen. Isoimpien Eurovision-uutissivustojen Wiwibloggsin ja Eurovisionworldin kyselyjen mukaan Jezebel on yleisön voittajasuosikki, mikä on mielestäni yllättävää, koska vaikka biisi on hyvä, ei se itselleni tunnu tämän UMK:n voittajalta. Toisaalta The Rasmuksella on iso kansainvälinen yleisö, ja uskolliset fanit varmasti auttavat biisiä saamaan hyvät pisteet.

Younghearted – Sun numero

Vuonna 2015 perustettu Younghearted on palannut parin vuoden tauolta, ja he osallistuvat nyt UMK:hon herkällä kaipuusta kertovalla Sun numero -biisillä. Kappale on kaikista UMK-biiseistä rauhallisimmasta päästä, mutta siinäkin on varsinkin loppua kohden mahtava ja iso soundi. Mielessäni näen melko maltillisen kullanhohtoisen valoshown ja biisin loppupuolella paljon glitteriä ja kipinöitä. Jos live-esitys on yhtä hyvä kuin toivon sen olevan, näkisin tämän saavan varsinkin tuomaristoilta hyvät pisteet. 

Olivera – Thank God I’m An Atheist

Indiepoppia tekevän Oliveran Thank God I’m An Atheist -biisin nimi herättää heti mielenkiinnon, tai se saattaa jopa olla provosoivakin. Sanoitukset ovat tämän biisin vahvuus – niissä Olivera pohdiskelee elämää, kuolemaa ja tuonpuoleista. Biisin soundi on Youngheartedin Sun numeron tavoin rauhallisemmasta päästä, vaikka tämänkin biisin kertosäkeistö jytisee ihan kunnolla. Oliveran lauluääni ja tyyli tuovat mieleen Bulgarian viime vuoden esiintyjän Victorian, joka oli yksi viisufanien suosikeista. Siksi arvelenkin, että jos Olivera valittaisiin nyt Suomen edustajaksi, hänen kappaleellaan on potentiaalia valtavaan suosioon.

Tommi Läntinen – Elämä kantaa mua

Tommi Läntinen aloitti uransa jo 1994, ja nyt hän on lähtenyt tavoittelemaan euroviisuihin pääsyä. Ainakin Via Dolorosasta tunnetun Läntisen edustusbiisi Elämä kantaa mua on rockbiisi, jossa laulaja suuntaa katseensa eteenpäin ja jonka sanoma on se, että kaikki menee hyvin. Kappale on tyyliltään vähän vanhempaa rockia, joka tuskin iskee nuorempaan sukupolveen yhtä laajasti kuin muut biisit, vaikka onkin hyväntuulinen ja menevä.

Isaac Sene – Kuuma jäbä

Kuuma jäbä on Isaac Senen biisi, jolla hän tähtää Torinon viisulavalle. Laulajan musiikissa kuuluu paljon vaikutteita eri tyyleistä. Laulu on monin puolin kovatasoinen, mutta ehkä parasta siinä on se, että pohjoissavolainen Sene laulaa suomeksi ja sujauttaa väliin jopa vähän omaa savolaismurrettaan. Lisäksi jo biisin nimestä voi päätellä, että pelissä on kuumia tunteita miesten välillä. Olisikin aivan mahtavaa, jos saisimme lähettää euroviisuihin äänekkäästi queerin esityksen, sillä ovathan euroviisut sentään queer-kulttuuria.

Uuden musiikin kilpailun voittaja selviää lauantaina 26.2. Tv-lähetystä voi seurata TV1-kanavalla tai Yle Areenassa. Kilpailijoista löytyy lisää tietoa Ylen nettisivuilla.