Lapua Priden ensimmäisenä päivänä varastettiin lippuja ja räjäytettiin pommi eteisessä

Lapua Priden ensimmäisenä päivänä varastettiin lippuja ja räjäytettiin pommi eteisessä

Kuvituskuva: Matthew Priest

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Lapua Pride on joutunut heti alkajaisiksi viharikosten kohteeksi. Maanantaina alkanut Pride-viikko aukesi neljän sateenkaarilipun ryöstöllä ja päivä päättyi kotikutoisen pommin räjäytykseen kirjaston eteisessä. Kirjastossa oli tapahtumahetkellä käynnissä keskustelutilaisuus translapsista ja -nuorista, joiden asioita edistävä yhdistys on jo aiemmin saanut pommiuhkauksen.

Sateenkaarilippujen varkauksia on tapahtunut suomalaisissa Prideissa jo vuosia, kuten esimerkiksi vuonna 2020, jolloin Kansallismuseon Pride-lippu varastettiin ja verkkoon ladattiin polttamisvideo. Monet muut Pridet, kuten Oulu Pride, ovat kohdanneet samaa kaavaa noudattavia tekoja, joissa liput ensin varastetaan ja sitten poltetaan. Kuten Kansallismuseon tapauksessa, myös Oulun kohdalla polttamisesta ladattiin video verkon äärioikeistolaisille sivuille.

Pride-tapahtumiin kohdistuvien viharikosten määrä ja vakavuus vaikuttavat olevan kasvussa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Oslossa Pride-viikon aikana tapahtunutta ammuskelua tutkitaan terrori-iskuna ja viharikosta pidetään mahdollisena, Yhdysvalloissa äärioikeistolaiset ryhmät ovat hyökänneet Pride-tapahtumiin ja Suomessakin räjäytetään jo pommeja keskustelutilaisuuksissa, jonka lisäksi väkivallan uhka on ollut läsnä esimerkiksi Helsinki Pridessa, jossa Drag Queenin satutuokiota häiriköimään oli saapunut vaatteissaan hakaristejä kantavia äärioikeistolaisia. Lopulta paikalle tarvittiin poliisi poistamaan häiriköt tapahtumapaikkana toimineen kirjaston tiloista.

STT:n tekemän selvityksen perusteella lähes kaikki suomalaisia Pride-tapahtumia järjestävät tahot ovat kokeneet jonkin asteen häirintää, mutta poliisilta apua olivat saaneet harvat. Järjestäjien mukaan ilmoitukset poliisille eivät johda toimenpiteisiin, koska poliisilla ei ole ollut epäiltyjä tai koska varastetun omaisuuden arvo on jäänyt pieneksi. Kehrääjä uutisoi asiasta aiemmin.

Ylelle STT:n selvitystä kommentoinut, vihapuhetta tutkiva Tuija Saresma Jyväskylän yliopistosta kertoo, että näin suuri määrä häirintää voisi olla koordinoitua tai että joku taho kannustaisi siihen. Saresman mukaan ajatus on pelottava. Verkon äärioikeistolaisilla sivuilla sekä äärioikeiston suosimissa anonyymeissä palveluissa näin kuitenkin on: lippujen polttamisvideoita juhlitaan, varastamiseen kannustetaan ja tekijöitä pidetään sankarimaisina aktivisteina, kannustaen yhä uusia tekijöitä yhä hurjempiin tekoihin. Aiempien tekijöiden välttäessä tekonsa seuraamukset myös uusien tekijöiden kynnys iskeä Pride-tapahtumaa vastaan laskee.

Lapua voi kuitenkin olla poikkeus aiemmasta, sillä järjestäjien mukaan käytettävissä on kameravalvonnan tallenne, jonka lisäksi epäiltyjä on jo tiedossa. Järjestäjät kertovat myös ehdottomasti tekevänsä asiasta rikosilmoituksen.

– Tässä on tallentava kameravalvonta ja kun on pienestä kylästä kyse, on vähän jo teinien nimiäkin tiedossa. Kyllä tämä selvitetään perinjuurin, Lapua Priden tiedottaja Julla Laurila kertoo Ylen haastattelussa.

Yksi kommentti “Lapua Priden ensimmäisenä päivänä varastettiin lippuja ja räjäytettiin pommi eteisessä

Kommentointi ei ole käytössä.