Lapua Pride -tapahtumassa räjäytetystä ”putkimiespommista” epäillään neljää paikkakuntalaista nuorta – poliisi uskoo ettei teko ollut suunnattu Pride-tapahtumaa vastaan

Lapua Pride -tapahtumassa räjäytetystä ”putkimiespommista” epäillään neljää paikkakuntalaista nuorta – poliisi uskoo ettei teko ollut suunnattu Pride-tapahtumaa vastaan

Kuva: Wikimedia commons

Poliisi on kuullut neljää, iältään 14–15-vuotiasta nuorta, joiden epäillään liittyvän Lapua Priden kirjastossa järjestetyssä tapahtumassa räjäytettyyn kotitekoiseen pommiin. Kukaan läsnä olleista ei loukkaantunut räjähdyksessä. Tapahtumajärjestäjät ovat osanneet kertomansa mukaan varautua Pride-viikon vastustamiseen ja kertovat epäiltyjen nuorten olevan yhdistykselle ennestään tuttuja. Poliisi on tehnyt tapauksessa yhteistyötä lastensuojeluviranomaisten kanssa eikä usko niin kutsutun ”putkimiespommin” olleen suunnattu Pride-tapahtumaa vastaan.

Kehrääjä uutisoi aiemmin ensimmäistä kertaa järjestetystä Lapua Pridesta, joka joutui heti alkajaisiksi viharikosten kohteeksi. Pride-viikko alkoi neljän sateenkaarilipun varastamisella sen ensimmäisenä päivänä ja päättyi kotitekoisen pommin räjäytykseen kirjaston eteisessä. Helsingin Sanomien mukaan poliisi epäilee tekijöiksi paikkakuntalaisia 14–15-vuotiaita nuoria. Kukaan läsnä olleista ei loukkaantunut räjähdyksessä.

Poliisi on kuullut neljää nuorta, joiden epäillään liittyvän maanantaina 4.7. Lapuan kirjastossa pidetyssä Pride-tapahtumassa räjähtäneeseen kotitekoiseen pommiin. Poliisi kertoo, että kirjaston tuulikaapissa räjäytetty pommi oli niin kutsuttu ”putkimiespommi”. Yksi epäillyistä nuorista oli poliisin mukaan huudellut alatyylisiä herjoja Pride-tapahtumaan osallistuneille. Huutelun kerrotaan olleen selkeästi osoitettu tapahtumajärjestäjille sekä tapahtumaan osallistuville. Pohjanmaan poliisilaitos kuvailee tiedotteessaan huutelun olleen vihamielistä ja uhkaavaa. Nuoria epäillään aiheuttaneen kirjaston tiloissa häiriötä ennen pommin räjäyttämistä. Heidät oli myös poistettu paikalta.

”He ovat vieneet meiltä lippuja ja huudelleet ’me poltetaan teidät ja teidän liput’ ja ’tappakaa itsenne’ ja mitä muita huutoja nuori nyt voikaan keksiä”, kertoi Lapuan Pride-viikon pääjärjestäjän Lakeuden sateenkaari -yhdistyksen tiedottaja Julla Laurila aiemmin Helsingin Sanomille. Laurila mainitsi nuorten olevan ennestään tuttuja yhdistykselle. Pommin räjäytyksen hetkellä kirjastossa oli meneillään keskustelutilaisuus translapsista ja -nuorista. Lisäksi tapahtuman paneelikeskustelussa käsiteltiin Suomen translakia.

Poliisi ei epäile teon motiivin olleen terroristinen tai että teko olisi suunnattu juuri Lapua Pride-tapahtumaa vastaan. Tapauksessa on tehty yhteistyötä lastensuojeluviranomaisten kanssa. Yli 15-vuotiaiden, rikosoikeudellisessa vastuussa olevien nuorten osalta asian tutkinta on jatkumassa vahingontekona, laittomana uhkauksena ja vaaran aiheuttamisena.

Lapua Priden tapahtumajärjestäjät ovat kertomansa mukaan osanneet varautua Pride-viikon vastustamiseen, jonka vuoksi osaa tapahtumista vahtivat järjestyksenvalvojat – kuten kulkueessa ja puistojuhlassa. ”Uskon, että vastustus tällaisia tapahtumia vastaan johtuu ennakkoluuloista ja tietämättömyydestä. Etelä-Pohjanmaalla ei nimittäin ole kovin montaa Pride-viikkoa juhlittu. Ei olla kohdattu tarpeeksi erilaisuutta ja erilaisia ihmisiä”, Laurila kertoi Helsingin Sanomille.