STT:n selvitys: Suurin osa Pride-tapahtumien järjestäjistä on kohdannut ilkivaltaa ja häirintää, joihin harvoin puututaan

STT:n selvitys: Suurin osa Pride-tapahtumien järjestäjistä on kohdannut ilkivaltaa ja häirintää, joihin harvoin puututaan

Kuva: Lyyra Virtanen

Setan mukaan Suomessa järjestetään tänä vuonna ennätysmäärä Pride-tapahtumia – yhteensä 32:lla paikkakunnalla. STT:n tekemän selvityksen mukaan suurin osa Pride-tapahtumajärjestäjistä on kohdannut ilkivaltaa ja häirintää, kuten sateenkaarilippujen varastamista tai vihapuhetta sosiaalisessa mediassa, kirjeitse tai sähköpostitse. Osa tapahtumajärjestäjistä kertoo tehneensä ilkivallasta rikosilmoituksia, mutta järjestäjien mukaan ilmoitukset harvoin johtavat toimenpiteisiin. Tapahtumajärjestäjät kertovat esitutkintojen lopettamisen syiksi muun muassa epäiltyjen puuttumisen ja poliisin arvioineen tuhotun tai varastetun omaisuuden arvon pieneksi.

STT:n tekemän selvityksen perusteella lähes kaikki Suomen Pride-tapahtumien järjestäjät ovat kohdanneet ilkivaltaa ja häirintää. Selvitys toteutettiin olemalla yhteydessä 32:een tapahtumajärjestäjään. Vastauksia saatiin 25, joista 22 tapahtumajärjestäjää raportoi kohdanneensa häirintää tai ilkivaltaa. Asiasta uutisoi aiemmin Yle.

Vihapuhetta tutkiva Tuija Saresma Jyväskylän yliopistosta kertoo olevansa järkyttynyt siitä, miten moni tapahtumajärjestäjä on joutunut häirinnän kohteeksi. ”Kun on näin suuresta määrästä kyse, se herättää kysymyksen, voisiko häirintä olla organisoitua tai että joku rohkaisisi siihen. Se vasta pelottava ajatus onkin”, tutkija Saresma pohtii. STT:n selvitykseen vastanneet tapahtumajärjestäjät ilmoittivat tyypilliseksi häirinnän ja ilkivallan muodoiksi sateenkaarilippujen varastamisen ja tuhoamisen sekä asiattoman, loukkaamistarkoituksessa ilmenevän puheen.

”Sateenkaarilippuja on varastettu siitä lähtien, kun viisi-kuusi vuotta sitten aloimme liputtaa. Sitä ennen kulkueita on häiritty autoista tööttäilemällä ja huutelemalla solvauksia”, kertoo Pride-tapahtumaa järjestävän Pohjois-Karjalan Setan koordinaattori Anni Rannikko painottaen Joensuussa järjestettävään Pohjois-Karjala Prideen kohdistetun ilkivallan ja häirinnän olevan jokavuotinen ilmiö. Rannikko luettelee Pride-tapahtumajärjestäjiin ja osallistujiin kohdistuvan häirinnän ja ilkivallan olevan käytännössä muun muassa herjaavaa kirjoittalua sosiaalisessa mediassa, kirjepostia ja sähköposteja. Myös asiaton huutelu kaduilla on hänen mukaan yleistä. ”Viime syksynä järjestetyn Pride-kulkueen jälkeen osallistujia seurattiin autolla ja heiteltiin kananmunilla”, Rannikko kuvailee.

Jyväskylän yliopiston tutkija Saresma sanoo lippujen varastamisen ja tuhoamisen taustalla on vihamotiivi. ”Jos joku poistaa Suomen lipun tangosta ja sytyttää sen palamaan, ei siihenkään suhtauduta kuin se ei olisi mitään. Lipun polttaminen on tietoinen ja hyvin väkivaltainen teko, jossa vahvan symboliarvon omaava esine häpäistään”, Saresma sanoo. Suurin tähän mennessä Suomessa tapahtunut hyökkäys Pride-tapahtumia vastaan on vuodelta 2010. Tuolloin Helsingissä järjestettyyn Pride-kulkueeseen tehtiin kaasuisku, jonka seurauksena 88 ihmistä altistui kyynelkaasulle. Kolme miestä tuomittiin iskusta neljän kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeuteen muun muassa pahoinpitelystä.

Aiemmin tässä kuussa Oulun poliisilaitos tiedotti kahden oululaismiehen olevan epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä kahdesta varkaudesta. Epäillyt tuhosivat elokuussa 2021 kaksi Pride-tapahtumasta varastettua sateenkaarilippua. Esitutkinnassa toinen miehistä kertoi teon motiivin olleen ”kyllästyminen seksuaalivähemmistöjen liialliseen läsnäoloon”.

Yksi kommentti “STT:n selvitys: Suurin osa Pride-tapahtumien järjestäjistä on kohdannut ilkivaltaa ja häirintää, joihin harvoin puututaan

Kommentointi ei ole käytössä.