Lasten oikeuksia puolustava mielipidekirjoitus johti pommiuhkaukseen – uhkaus ei ensimmäinen transnuoren äidille

Lasten oikeuksia puolustava mielipidekirjoitus johti pommiuhkaukseen – uhkaus ei ensimmäinen transnuoren äidille

Kuva: Unsplash/Sergey Zolkin

Anne Majaneva Translasten ja -nuorten perheet ry:stä vastaanotti pommiuhkauksen lapsille kasvurauhaa vaativan mielipidekirjoituksensa takia. Majaneva kertoo Kehrääjälle, että uhkaus ei onnistunut hiljentämään häntä.

Translasten ja -nuorten perheet ry:n varapuheenjohtaja Anne Majanevan mielipidekirjoitus “Sukupuoltaan pohtivalle lapselle pitää antaa kasvurauha” julkaistiin Helsingin Sanomissa tiistaina 17.5. kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä (IDAHOT). Heti samana aamuna yhdistyksen sähköpostiin saapui kaksi Majanevalle osoitettua, samasta sähköpostiosoitteesta lähetettyä aggressiivista viestiä.

Sähköpostiviesteissä käytetään värikkään trans- ja homofobista kieltä ja kuvataan sateenkaarivähemmistöjä muun muassa “mielisairaiksi”. Kirjoittaja kertoo haluavansa “päästä eroon” Majanevan “kaltaisista” ja uhkaa tekevänsä näin “ison pommin” avulla. Kehrääjän toimitus on nähnyt sähköpostiviestit.

Anne Majaneva kertoo tehneensä pommiuhkauksesta rikosilmoituksen.

Majaneva on translapsen vanhempana kohdannut useita ennakkoluuloja ja vääriä käsityksiä, joita hän yritti myös HS:n mielipidekirjoituksessaan oikoa. Asiallisen ja oikean tiedon jakaminen on Majanevalle ensisijaisen tärkeää ja hän toivoo, että tällaista tietoa olisi tarjolla kaikille ihmisille.

– Selkeästi tämä ihminen ei ollut sitä [asiallista tietoa] lukenut. Hänellä oli tekstiäni lukiessaan jo valmiiksi jotkut lasit päässä, joiden läpi hän sitä luki, eikä sitten mennyt läpi se oikea tieto, Majaneva huokaisee.

– Haluaisin kertoa kaikelle maailmalle, että mun lapsi on maailman upein ihminen. En voi käsittää tällaista.

Anonyymiä uhkausta ei aiemmin tutkittu, nyt nimi tiedossa

Majaneva kertoo, että Translasten ja -nuorten perheet ry ei juuri saa häirintäviestejä. Tapaus on poikkeuksellinen yhdistykselle, tosin Majaneva on saanut henkilökohtaiseen translapsen vanhemmuutta käsittelevään blogiinsa uhkaavia kommentteja vuonna 2019. Kommenteissa muun muassa solvattiin Majanevaa ja paljastettiin sellaisia hänen henkilötietojaan, jotka eivät olleet blogissa näkyvillä. Tuolloin poliisi päätti olla aloittamatta esitutkintaa sananvapauteen vedoten. Kehrääjän toimitus on nähnyt tapaukseen liittyvät asiakirjat.

“Vaikka anonyymien kommenttien lähettäjän toimintaa ei ole pidettävä hyväksyttävänä, yleisesti on tiedossa, että internet-ympäristössä anonyymejä kommentteja kirjoitetaan sekä viestejä lähetetään ajattelemattomuudesta, jolloin kyse on myös osaltaan tekijän ymmärtämättömyydestä ja harkitsemattomuudesta eikä kyse ole sinällään rikoslain edellyttämästä tahallisuudesta, mitä rikoksen tekijältä kunnianloukkauksen tunnusmerkistön toteutumiseksi rikosoikeudellisesti edellytetään.” (Poliisin kirje Majanevalle 12.2.2020)

Tähän aiempaan tapaukseen verrattuna Majaneva arvioi, että poliisilla pitäisi nyt olla painavammat syyt ottaa tapaus tutkintaan. Tuoreessa uhkauksessa puhutaan suoraan pommin käytöstä ja kirjoittaja esiintyy omalla nimellään – tai ainakin jonkun nimellä, Majaneva toteaa. Nimi ei ole Majanevalle tuttu eikä hän muista, että tämän niminen henkilö olisi lähestynyt Translasten ja nuorten perheet ry:tä ennen.

– Mietin, että onkohan tällä henkilöllä kaikki kunnossa. Miten voi tuollaisesta kirjoituksesta provosoitua noin paljon? Selkeästi paha olo hänellä, Majaneva miettii.

Uhkauksen myötä lisää tukea yhdistykselle

Anne Majaneva ja Translasten ja -nuorten perheet ry tiedottivat uhkauksesta eilen Twitterissä. Tapaukseen ovat ottaneet kantaa ainakin Seta ry:n ja Trans ry:n edustajat, jotka ovat monien muiden Twitter-käyttäjien tapaan tuominneet väkivaltauhkaukset ja osoittaneet tukensa Majanevalle ja hänen edustamalleen yhdistykselle.

Tiedotteen myötä Translasten ja -nuorten perheet ry on saanut paljon näkyvyyttä, Majaneva kertoo. Yhdistys on saanut eilisen aikana uusia jäseniä ja rahallisia lahjoituksia. Majaneva kiittelee niin oman yhdistyksensä väeltä kuin muualta saamaansa tukea.

Myös Helsingin Sanomissa julkaistu mielipidekirjoitus on saanut Majanevan mukaan paljon enemmän positiivista palautetta ja näkyvyyttä kuin ikävää tai hyökkäävää kommentointia. Majaneva ei aio hiljentyä, vaan hän aikoo jatkaa asiallisen tiedon levittämistä ja yhdistystoimintaa. Hän pyytää niitä, joilla on mahdollisesti puutteellisia käsityksiä translapsiin ja -nuoriin liittyen, esittämään kysymyksiään hänelle tai yhdistykselle – asialliseen sävyyn kirjoitettuihin kommentteihin Majaneva lupaa vastata.

“Ihmisoikeusjärjestö Seta kehottaa olemaan rohkea tänään kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä. Minä haluan olla rohkea ja puhua transfobiaa ja syrjintää vastaan, koska haluan rakentaa lapselleni parempaa maailmaa, sellaista, jossa hänkin uskaltaa unelmoida omannäköisestä ja onnellisesta elämästä. Tulethan sinäkin mukaan? Puutu homo- ja transfobiaan. Ole rohkea.” (Anne Majaneva, HS 17.5.2022)