Ukrainan sukupuolivähemmistöt käyvät omaa, näkymätöntä sotaansa kotimaassaan 

Ukrainan sukupuolivähemmistöt käyvät omaa, näkymätöntä sotaansa kotimaassaan 

Kuvitus: Max Kukurudziak 

Ukrainan sodasta on muodostunut suuri humanitäärinen kriisi Euroopassa. Pakolaisten ja kodeissaan sotaa piilottelevien ukrainalaisten joukossa on transtaustaisia ihmisiä, jotka kohtaavat aivan omanlaisiaan haasteita. 

Vähemmistöryhmät kärsivät usein sodan jaloissa eniten. Tälläkin hetkellä Ukrainan sotaa pakenevat rodullistetut ihmiset ovat kohdanneet paljon kovempaa kohtelua yrittäessään päästä pois sota-alueelta kuin monet valkoiset ukrainalaiset. Esimerkiksi afrikkalaistaustaisten henkilöiden sota-aikana kohtaamasta rasismista on kirjoitettu New York Timesissa. Samalla myös sukupuolivähemmistöjen tilanne Ukrainassa on huolestuttava. Uutissivusto Vicen mukaan monet Kiovan ja muiden kaupunkien transihmiset käyvät omaa sotaansa maan transvastaista lainsäädäntöä vastaan yrittäessään samalla selviytyä Venäjän hyökkäyksistä. 

31-vuotias transnainen Zi Faámelu kertoo Vicen haastattelussa olevansa lukittautunut kotiinsa, sillä hän pelkää sekä sotaa että sitä vaaraa, mitä hänen passinsa väärä sukupuolimerkintä voi hänelle tuoda. Faámelun mukaan hänellä sekä sadoilla muilla ukrainalaisilla transnaisilla lukee passissaan väärä sukupuoli. Jos hän menee kadulle, ja hänen passiaan kysytään, on hän suuressa vaarassa. 

– He näkevät passini ja siinä lukee “mies”, he näkevät syntymänimeni ja kutsuvat minua mieheksi mekossa ja hyökkäävät kimppuuni, Faámelu kuvailee.

Jos transnaiset yrittävät ylittää rajaa pakolaisena, heidän matkansa voi katketa passintarkastukseen. Vicen mukaan ne, joiden juridiseksi sukupuoleksi on merkitty mies, voidaan pakottaa liittymään armeijaan. Toisaalta myös transmiehiä, joiden juridinen sukupuoli on nainen, on käsketty viranomaisten toimesta “todistamaan mieheytensä” ja jäämään taistelemaan Ukrainan puolesta.

Vice kertoo Rain Dovesta, jonka hyväntekeväisyyskampanja on perustettu auttamaan ukrainalaisia LHBTQ+-ihmisiä, vammaisia ja heidän perheitään. Dove neuvoo Vicen haastattelussa transnaisia ja sukupuolen normeja rikkovia Ukrainasta pakenevia ihmisiä “hukkaamaan passinsa” ennen puhumista maan viranomaisille tai rajavartiostolle. Doven kampanja on hänen mukaansa auttanut yli seitsemääsataa ihmistä pääsemään ulos Ukrainasta, monet heistä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen jäseniä. 

Ukrainassa on mahdollista saada juridinen sukupuolenkorjaus, mutta prosessi ei ole helppo. Faámelu kuvailee prosessia nöyryyttäväksi, ja kertoo, että siksi monet sukupuolivähemmistöön kuuluvat henkilöt eivät ole halunneet hakea juridista merkintää passiinsa. Samoin Ukrainan naapurimaat Puola ja Unkari, jotka ottavat tällä hetkellä lukuisia ukrainalaisia pakolaisia vastaan, eivät ole myöskään LHBTQ+ -ihmisille turvallisia paikkoja. Kehrääjä on uutisoinut viimeksi Puolan uudesta, seksuaalikasvatusta ja vähemmistöasioiden opettamista kouluissa sensuroivaan pyrkivästä lakiehdotuksesta helmikuussa 2022. Uutisoimme myös Unkarin homo- ja transvastaisuuden kasvusta viimeksi heinäkuussa 2021.

Eurooppalaisen LHBTQ+-järjestö Forbidden Coloursin vastaava toiminnanohjaaja Rémy Bonnyn mukaan Ukrainassa on arviolta 100 000 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvaa pakolaista etsimässä turvapaikkaa. Forbidden Coloursin hyväntekeväisyyskampanja pyrkii auttamaan järjestöjä Puolassa, Unkarissa ja Romaniassa ottamaan pakolaiset vastaan turvallisesti. Samalla he kuitenkin vetoavat valtion viranomaisiin Euroopan unionissa järjestämään kestäviä ratkaisuja LHBTQ+- pakolaisten auttamiseksi.