30 000 unkarilaista marssi LHBTIQA-ihmisten oikeuksien heikentämistä vastaan Budapest Pridessa

30 000 unkarilaista marssi LHBTIQA-ihmisten oikeuksien heikentämistä vastaan Budapest Pridessa

Kuvassa Budan linna Pestin puolelta Tonavaa kuvattuna vuonna 2018. Kuvitus: Lyyra Virtanen.

Vuoden 2021 Budapest Pride -kulkueessa otettiin vahvasti kantaa pääministeri Viktor Orbánin luotsaamaa homo- ja transvastaista politiikkaa vastaan. Viimeisimpänä maassa on otettu käyttöön laki, joka kieltää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä puhumisen alaikäisille.

Unkari on jo pidemmän aikaa ollut otsikoissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien systemaattisen heikentämisen vuoksi. Ihmisoikeuksien polkeminen sai kansainvälistäkin huomiota mediassa jo viime vuonna, kun oikeistopopulistista, äärioikeistolaiseksikin määriteltyä hallituspuolue Fidesziä edustava pääministeri Viktor Orbán sai lyötyä läpi lain, jonka myötä trans- ja intersukupuolisten ihmisten on jatkossa mahdotonta vahvistaa sukupuolensa juridisesti. Pääministeri kommentoi lakimuutoksen olevan ”kristillisten arvojen ja perheiden asialla”. Kehrääjä uutisoi aiemmin kyseisestä laista.

Nyt Unkarissa on kielletty seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertominen esimerkiksi koulujen opetusmateriaalissa sekä muussa kirjallisuudessa. Kehrääjä kirjoitti lakimuutoksesta kesäkuussa. Laki tarkoittaa HS:n mukaan käytännössä esimerkiksi sitä, että HLBTIQA+-teemaa käsittelevissä kirjoissa tulee olla merkintä sisällöstä, joka on ”ristiriidassa perinteisten sukupuoliroolien ja seksuaalisuuden kanssa”. Sateenkaarijärjestöt eivät saa myöskään enää vierailla kouluissa kertomassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

Hallitus kiistää tuoreen lain olevan vähemmistöihin kohdistuva hyökkäys ja perustelee sen olevan tarkoitettu varjelemaan alaikäisiä. Laki muistuttaa Venäjän vuonna 2013 voimaan astunutta niin sanottua ”homopropagandalakia” ja sitä kutsutaan virallisesti hallituksen toimesta lastensuojelulaiksi. Tähän mennessä sitä ovat vastustaneet muut EU-maat sekä lukuisat kansalaisjärjestöt.

On hyvä pitää mielessä, etteivät hallituksen toimet ole suoraan verrattavissa kansalaisten näkemyksiin sateenkaaripolitiikasta, sillä esimerkiksi tutkimusyhtiö Ipsoksen suorittamassa kyselyssä 46% unkarilaisista kannattaa saman sukupuolen välisiä avioliittoja. Paikalliset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioita ajavat järjestöt ovat pyytäneet kansainvälistäkin apua maan vähemmistökansalaisten turvallisuuden suojaamiseksi. Aiheesta kirjoitti aiemmin Yle.

Euroopan komissio on HS:n mukaan aloittanut tässä kuussa rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän takia. Sama menettely on kohdistettu myös Puolaa vastaan, sillä molemmissa maissa on otettu huolestuttavaa takapakkia LHBTIQA+ -oikeuksien suhteen äärioikeistolaisen retoriikan normalisoituessa. Vähemmistöjen oikeuksia rajoittavien lakien pelätään vahingoittavan laajemminkin sanan- ja ilmaisunvapautta, sillä Unkarin media on tällä hetkellä lähes kokonaan valtapuolueen ja sen lähimpien yhteistyökumppaneiden hallussa.

Orbàn vastasi EU:n sanktiopäätökseen ilmoittamalla järjestämästään kansanäänestyksestä keskiviikkona 28.7. – laista, joka on jo astunut voimaan. Yle kirjoittaa, että Orbàn pyrkii kansanäänestyksen järjestämisellä mahdollisesti mobilisoimaan Fidesz:n kannattajia ennen Unkarin ensi kevään parlamenttivaaleja.

Lauantaina Unkarin pääkaupungissa Budapestissa marssittiin suurin joukoin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olojen heikentämistä vastaan. Tapahtuma oli seurattavissa useissa striimeissä suorana lähetyksenä, ja Kehrääjä seurasi tapahtumaa Ylen lähetyksen kautta. Budapest Prideen osallistui CNN:n mukaan yhteensä noin 30 000 ihmistä.

Kulkue oli tunnelmaltaan aiempiakin mielenosoituksia poliittisempi, sillä kansalaiset kertovat olevansa lopen kyllästyneitä hallituksen vähemmistöjen ihmisoikeuksia kaventaviin toimiin, joiden perusteluina käytetään perinteisten perhearvojen puolustamisen ohella myös koronapandemiaa. Etenkin koronapandemian aikana tahti onkin hallituksen osalta vain kiihtynyt, kun perustuslakiin hyväksyttiin aikaisemmin vanhempien määritelmäksi “avioliitossa elävä heteropari”, eli mies- ja naisparien adoptio-oikeus on täten lakkautettu.

Mielenosoittajat etenivät rauhanomaisesti. Haastateltut yksittäishenkilöt kommentoivat olevansa pöyristyneitä hallituksen avoimen homo- ja transfobisesta propagandasta, jonka pyrkimys on esittää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä lapsille ja nuorille vaarallisina. Moni ilmoitti olevansa valmis muuttamaan pois maasta vaikka heti, ellei epäröisi jättää oman onnensa nojaan heitä, jotka odottavat tulevia vaaleja ja elättelevät toivoa niiden reiluudesta. Lisäksi kuultiin puheenvuoroja, joissa LHBTIQA+ -vähemmistöön kuuluvat tai heitä tukevat kertoivat, etteivät näe tätä menoa kotimaassaan itselleen tulevaisuutta. Joukossa oli myös opettajia, joista monet pelkäävät työpaikkansa puolesta.

Mielenosoitukseen osallistui muutamia oppositiopoliitikkoja, heidän joukossaan Budapestin pormestari Gergely Karàcsony, joka tunnetaan liberaalina haastajana pääministeri Orbànille ja tämän kristillis-äärioikeistolaiselle politiikalle. Tapahtumassa kuultiin EU-parlamentaarikko Terry Reintken puhe, jonka aikana hän muistutti EU:n seuraavan Unkarin tilanteen kehittymistä tarkasti.

Aikaisemmin maanantaina yhteensä 40 ulkoista lähetystöä ja kulttuuri-instituuttia allekirjoitti tukensa Budapest Pridelle. Suomea oli edustamassa Suomen Budapestin-lähetystö.