“Aromanttinen komedia” etsii joukkorahoitusta – sarja pyrkii purkamaan stereotypioita

“Aromanttinen komedia” etsii joukkorahoitusta – sarja pyrkii purkamaan stereotypioita

Katri Swan (vas.) ja Laura Eklund Nhaga näyttelevät sarjan pääosia. Kuvakaappaus Demi & Ace -sarjan teaser-videosta.

Runoilija Laura Eklund Nhagan luotsaama, valtaosin queerin työryhmän tekemä Demi & Ace -nettisarja haluaa katsoa maailmaa aseksuaalisuuden linssin läpi ja tuoda moninaisuutta romanttisen komedian genreen.

Uusi netissä julkaistava sarja kysyy: mitä jos romanttisen komedian päähenkilö olisi aseksuaali? Demi ja Ace kuuluvat aseksuaalisuuden kirjolle; Demi on demiseksuaali ja demiromanttinen, Ace aseksuaali ja aromanttinen. 

Joukkorahoituskampanjan avulla toteutettavan Demi & Ace -sarjan takaa löytyy Laura Eklund Nhaga, runoilija ja muun muassa Hotel Swan Helsinki -sarjasta tunnettu näyttelijä. Hän näyttelee Demiä, toista sarjan keskeisistä hahmoista, ja on käsikirjoittanut sarjan sekä toimii sen showrunnerina, sarjan tuotannosta vastaavana henkilönä.

Eklund Nhaga kertoo olevansa itse demiromanttinen demiseksuaali – samoin kuin Demi – ja vaikka sarja ei ole millään tavoin omaelämäkerrallinen, on Eklund Nhaga ammentanut käsikirjoitukseen niin omista kuin lähipiirin kokemuksista. Sarjassa halutaan nähdä maailma ace gazen kautta eli aseksuaalisuuden linssin läpi (vrt. male gaze -termi, jolla tarkoitetaan normatiivista kerrontaa heteromiehen näkökulmasta).

– Mietin sitä kohtausta teinisarjoissa, joissa tytöt puhuvat pojista, kuka on ihastunut keneenkin. Mielestäni on hauska ajatus, että siinä tilanteessa olisikin henkilöitä, jotka ovat aseksuaalisuuden kirjolla, sanoo Eklund Nhaga.

Sarja pyrkii purkamaan aseksuaalisuuden eri muotoihin liittyviä stereotypioita ja tuomaan monipuolisempaa representaatiota. Eklund Nhaga kuvaa, ettei kyseessä ole kuitenkaan mikään opetusvideo aseksuaalisuudesta, vaan hän haluaa kirjoittaa hauskaa ja samaistuttavaa tarinaa, joka perustuu oikeiden ihmisten kokemuksiin. Hän toivoo, että mahdolliset “opetushetket” syntyvät interaktioista yleisön kanssa – sarjaa ei ole suunnattu ainoastaan aseksuaaleille, vaan jokainen katsoja voi varmasti saada siitä jotain irti.

– Jos kirjoittaa jonkun kokemuksen tarpeeksi hyvin, niin yleisö pystyy empatisoimaan sen kanssa, vaikka kokemus olisikin yleisölle uusi.

Sarjan tuottaja Tuulia Heiskanen kertoo, että kun tiimi teki taustatutkimusta esimerkiksi apurahahakemuksia varten, löytyi Suomesta ainoastaan yksi aseksuaalisuutta käsittelevä pro gradu -tutkielma, eikä kansainvälinenkään tutkimus ollut kovin kattavaa. Aihetta on siis käsitelty todella vähän niin fiktiossa kuin tieteellisen kirjoittamisen parissa.

– On ihan henkilökohtaisella tasolla kivaa olla tekemässä jotain uutta tähän genreen, jotta media olisi moninaisempaa ja kiinnostavampaa, eikä aina samaa cisheteroparien kuvausta, kertoo apulaistuottaja Jutta Majava.

Majava kertoo myös, että useaa muutakin tuotantotiimin jäsentä motivoivat henkilökohtaiset syyt – muutkin kuin Eklund Nhaga kuuluvat LHTBQIA-yhteisöön. Projektin jäsenet on toki valittu ensisijaisesti ammatillisen osaamisen perusteella, mutta vähemmistöasemallakin on katsottu olevan painoarvoa meiltä meille -periaatetta kunnioittaen. Tuotantotiimissä on käyty paljon keskusteluja aiheesta:

– Halusimme tuoda projektiin mahdollisimman paljon ihmisiä, joiden on ehkä vaikeampaa saada valtavirtamediassa kenkää oven väliin tällä alalla, sanoo Majava.

– Kun työryhmällä on tietoa tai samaistumispintaa aiheeseen, parantaa se teoksen laatua, jatkaa Tuulia Heiskanen.

– Mutta emme pyydä ketään täyttämään lomaketta, että mikä identiteettisi on. Luontaisesti meidän ystäväpiirimme ja työympäristömme ovat queer, koska me olemme queer, täydentää Laura Eklund Nhaga.

Demi & Ace -sarjan ensimmäisellä kaudella nähdään 8 jaksoa, jotka kestävät noin 10-15 minuuttia. Sarja on puhuttu englanniksi, ja tiimi kertoo yleisön olevan suureksi osaksi englanninkielistä. Työryhmä on tällä hetkellä kokonaan suomalainen, mutta osa työryhmän jäsenistä asuu ulkomailla, joten projekti on tosiasiassa alkujaankin kansainvälinen. Demi & Ace tullaan julkaisemaan myös suomen- ja ruotsinkielisillä tekstityksillä.

Sarjan joukkorahoituskampanja päättyy 1.8.2021, ensimmäisen kauden jaksot kuvataan syksyllä 2021 ja sarja julkaistaan arviolta helmikuussa 2022.