Unkarin parlamentti hyväksyi anti-LHBTIQA+ lain

Unkarin parlamentti hyväksyi anti-LHBTIQA+ lain

Kuva: Lyyra Virtanen

Unkarin parlamentti on hyväksynyt lain, joka kieltää esittämästä lapsille materiaalia, joka sisältää seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen kuvailua. Lasten koskemattomuuden varjolla markkinoitu laki muistuttaa vahvasti Venäjän “propagandalakia”, Yhdistyneen kuningaskunnan entistä Section 28 -lakia sekä Suomen jo kumottua kehotuskieltolakia.

Unkarin valtion LHBTIQA+ -kansalaisiinsa kohdistama vaino on kiristynyt vuosi vuodelta. Keväällä 2020 maa teki juridisen sukupuolimerkinnän korjaamisesta mahdotonta, hallinto on tiiviisti rinnastanut yhteiskunnallisessa keskustelussa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt pedofiileihin ja 15.6.2021 maan parlamentti hyväksyi lain, jonka mukaan alle 18-vuotiaille ei saa näyttää mitään materiaalia, jossa on seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjä tai näistä kertovaa sisältöä.

Lakialoitteen takana ovat äärioikeistolaiset hallituspuolue Fidesz ja oppositiopuolue Jobbik, joista Fideszilla on enemmistö maan parlamentissa. Puolueista Fidesz on äärikonservatiivinen, rasistinen ja vähemmistövastainen puolue, joka on hallituksen ainoa puolue ja jonka puheenjohtaja Viktor Orbán on maan pääministeri. Jobbikia taas on kuvailtu esimerkiksi uusnatsipuolueeksi muun muassa Euroopan juutalaiskongressin toimesta.

Uutistoimisto Associated Pressin mukaan lakia kannattavat puolueet väittävät laissa olevan kyse “pedofiliaan puuttumisesta”. Opposition, Jobbikia lukuun ottamatta, ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lailla ei kuitenkaan pystytä puuttumaan pedofiliaan, mutta sillä mahdollistetaan syrjintä maan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia kohtaan. Naisten oikeuksiin erikoistunut järjestö Patriarchátust Ellenzők Társasága totesikin lakiesityksestä antamassaan kommentissa, että laki ei sisällä konkretiaa pedofilian ehkäisyn tai uhrien tuen osalta. Laki estäisi myös asiallisen tiedon opettamisen sekä samaistumiskohtien tarjoamisen maan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville lapsille ja nuorille. Laissa kielletään myös erikseen opetus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä terveystiedon opetuksessa ja seksuaalivalistuksessa.

Opposition edustajat, aktivistit, järjestöt ja tavalliset kansalaiset kerääntyivät Budapestin kaduille osoittamaan mieltään lakia vastaan. Jobbikia lukuun ottamatta koko oppositio boikotoi myös lain äänestystä. Maan pääkaupunki Budapestin pormestari, vihreää oppositiopuolue Párbeszédia (suom. Dialogi) edustava Gergely Karácsony kertoi Associated Pressin mukaan, että “tänä häpeällisenä päivänä opposition paikka ei ole parlamentissa, vaan kaduilla”. Unkarilaisen LHBTIQA+ -järjestö Háttér Társaság (suom. Háttér yhteisö) julkaiseman julkilausuman mukaan hallituksella ei ole toimilleen kansan tukea ja lisää, että kyselytutkimuksen mukaan noin 60 prosenttia unkarilaisista pitää seksuaalivähemmistöihin kuuluvia vanhempia yhtä hyvinä vanhempina kuin heterovanhempia ja toivoo samoja oikeuksia adoptioon kaikille seksuaalisuudesta riippumatta. Julkilausuman ovat allekirjoittaneet Hátter Társaságin lisäksi muun muassa Amnestyn Unkarin osasto ja Budapest Pride, joka järjestetään 25.6. – 25.7.2021.

– On olennaista, että kerromme LGBTQI -nuorille ja heidän perheilleen, että he eivät ole yksin, että ihmiset seisovat heidän oikeuksiensa puolella massoittain. Tämä tehtiin eilen 10 000 mielenosoittajan ja 100 000 vetoomuksen allekirjoittajan ja kaikkien niiden toimesta jotka ovat kirjoittaneet tai puhuneet tätä julmaa lakia vastaan, toteaa Viktoriá Radványi, Budapest Priden järjestäjä, järjestöjen tiedotteessa.

– Seiskäämme yhdessä Budapestin Pride-kulkueessa ja näyttäkäämme kaikille: meitä ei voi vaientaa. Meitä ei voi kieltää. Todellisuutta ei voi kieltää, Radványi vetoaa.

Unkarissa hyväksytyn kaltaisia lakeja on nähty Euroopassa aiemminkin, erityisesti 1900-luvun aikana, jotka on myöhemmin kumottu selvästi ihmisoikeuksien vastaisina. Esimerkiksi Yhdistyneessä Kuningaskunnassa kielto tunnettiin nimellä Section 28, joka tuli voimaan 1988 ja joka kumottiin lopullisesti vasta 2003. Suomessa vastaavan lain nimi oli kehotuskielto, joka oli voimassa 1971-1999. Tätä ennen homoseksuaalisuus oli Suomessa laitonta. Moderneja “kehotuskieltolakeja” on hyväksytty muun muassa Venäjällä, jossa “homopropagandan” levittäminen lapsille on kiellettyä. Kehrääjä on uutisoinut Venäjän kehityksestä aiemmin.

Juttua päivitetty 16.6. 8:26. Korjattu kehotuskiellon voimassaoloaika.