24 kuukautta kehräystä: Kehrääjä lukuina
Kuvassa on kehrääjälintu. Kuvitus: Mark Stoop / Unsplash.
Kehrääjä täyttää tänään 2 vuotta. Toinen päätoimittajista latoo tiskiin Kehrääjää koskevia numeroita, muistelee lehden taivalta tähän päivään asti ja katsoo vähän tulevaisuuteenkin.
50+ kirjoittajaa ja kuvittajaa
Kehrääjän tarkoituksena on perustamishetkestä asti ollut tuoda sateenkaariyhteisön ääntä esiin suomalaisessa mediassa. Otamme jatkuvasti tekstejä ja kuvituksia vastaan halukkailta tekijöiltä – osa kuvittajista ja kirjoittajista on tehnyt meille yhden kuvituksen tai yhden tekstin, ja osa on kirjoittanut useampia tekstejä tai tuottanut useita kuvituksia. Kahden vuoden aikana “tekijälistaltamme” löytyy jo yli 50 nimeä, ja haluan päätoimittajana kiittää kaikkia näitä tekijöitä. Toivon, että ensi vuonna pääsemme juhlistamaan 3-vuotissyntymäpäivää yhdessä ja nostamaan maljan yhdessä tehdyn työn kunniaksi.
Suomen Kulttuurirahaston apurahan turvin pystymme toukokuusta 2021 lähtien maksamaan pienen palkkion kaikille tekijöille. Apurahan saaminen oli päätoimitukselle upea hetki, kuten myös Julkisen sanan neuvoston alaisuuteen pääseminen Kultti ry:n jäsenyyden kautta. Nämä seikat ovat edistäneet kasvuamme ja lisänneet uskottavuuttamme vakavasti otettavana journalistisena mediana.
240 julkaistua tekstiä
Tämä teksti on 240. Kehrääjässä julkaistu teksti. Kokoamme yhteen uutisia niin Suomesta kuin ulkomailta, teemme tutkivaa journalismia ja laajempia selvityksiä, haastattelemme LHBTQIA-henkilöitä ja kirjoitamme myös historiallisista henkilöistä sekä tapahtumista. Kehrääjän kulttuuriosastolla ilmestyy kirjallisuus-, peli-, elokuva- ja tv-arvosteluja, vinkkejä parhaista vähemmistökirjoista ja leffoista sekä kulttuuriaiheisia esseitä.
Yhtenä tavoitteenamme on ollut tarjota tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä suomen kielellä. Opas sateenkaarisanastoon päivittyy jatkuvasti ja saamamme palautteen mukaan se on ollut hyödyllinen monille. Käytännön tietoa tarjoavat selvityksemme esimerkiksi transihmisille suunnitelluista alusvaatteista ja tiettyyn vähemmistöön keskittyvät faktatekstit, kuten 5 faktaa aromanttisuudesta ja aseksuaalisuudesta kokoavat artikkelimme.
Lisäksi meille on ensiarvoisen tärkeää julkaista mielipidekirjoituksia ajankohtaisista aiheista ja tuoda mahdollisimman monipuolisesti erilaisia mielipiteitä ja näkökulmia esiin sateenkaariyhteisön sisällä. Kehrääjän päätoimitus osallistuu itsekin ajoittain keskusteluun pääkirjoitusten muodossa.
10 662 latauskertaa viikossa
(tarkasteluaika 15.3. – 9.5.2021)
Luetuimpiin juttuihimme kuuluvat muun muassa tutkivan journalismin taidonnäyte ”Kuvaile minulle miten masturboit?” – transnuorten asema hoitojärjestelmässä on synkkä, jossa nostimme esiin transnuorten hoitoon liittyviä epäkohtia, sekä lukijamme kirjoittama koskettava mielipidekirjoitus Ikkunaverhot ja Päivi Räsäsen sananvapaus.
Suuri kiitos kuuluu kaikille lukijoillemme. Kiitän niitä lukijoita, jotka käyvät Kehrääjän sivuilla päivittäin, sekä niitä lukijoita, jotka lukevat yhden artikkelin vuodessa ja unohtavat sitten koko lehden olemassaolon, kunnes törmäävät meihin taas jossain. Tätä lehteä ei olisi ilman kaikkea sitä tukea, jota olemme saaneet, ja sitä vilpitöntä kiinnostusta, mikä tuo teidät sivuillemme.
5 963 seuraajaa sosiaalisessa mediassa
Yhteen laskettuna Kehrääjällä on Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa lähes kuusi tuhatta seuraajaa, jotka osallistuvat aktiivisesti keskusteluihin, jakavat juttujamme eteenpäin ja antavat myös juttuvinkkejä toimitukselle. Toivon henkilökohtaisesti, että juttumme tavoittaisivat mahdollisimman paljon paitsi omaa yhteisöä, niin myös juuri niitä ihmisiä, jotka eivät kuulu vähemmistöön.
Sosiaalisen median kautta on helppo jakaa tietoa ja lisätä tietoisuutta asioista, joiden kanssa vähemmistöön kuuluvat ihmiset kamppailevat. Toisaalta haluamme jakaa myös iloa ja onnellisia tarinoita – vähemmistöön kuuluminen ei missään nimessä ole pelkkää kärsimystä ja kurjuutta. Mitä enemmän asioita nostetaan puheeksi julkisessa keskustelussa, sitä enemmän uskallamme olla omia itsejämme ja ylpeitä siitä, mitä olemme. Kehrääjän tehtävä on myös osallistua normien purkamiseen.
24 kuukautta kehräystä
Loppukevennyksenä palaamme kahden vuoden takaisiin tapahtumiin: eräällä transihmisten Discord-serverillä pohdittiin, että tarvittaisiin media, joka nostaa esiin sekä sukupuoli- että seksuaalivähemmistöjen ääntä meiltä meille -periaatteella. Serverillä sattui olemaan paljon kirjoittavia ja kuvataidetta tekeviä ihmisiä, joten päätettiin tehdä tällainen media itse oman porukan voimin. Allekirjoittanut oli viettämässä kesälomaa sometauon muodossa, eli näki keskustelut vähän myöhässä, ja loukkaantui verisesti ystäville, jotka eivät olleet pyytäneet henkilökohtaisesti mukaan. Ehkä annan vielä joku päivä anteeksi.
Minulta kysellään usein, mistä lehden nimi tulee. Nyt on tullut aika vastata tähän kaikkia kahden vuoden ajan askarruttaneeseen kysymykseen: ei oikeastaan mistään. Logossamme on kehrääjälintu, mutta itseasiassa nimeä ehdottanut kuvittajamme tarkoitti kehrääjällä kissaa – kissan kehräys toi hänelle mieleen pehmeyden ja lämmön. Tätä lämpöä haluamme toki edelleen jakaa, vaikka logoamme koristaakin pienen väärinymmärryksen kautta lintu kissan sijaan. Nimen monimerkityksellisyys kertoo toisaalta myös siitä, miten tuomme erilaisia näkökulmia yhteen – kissat, linnut ja uutisjuttujen johtolankoja yhteen kehräävät toimittajat.
Kuten Tuuli aikanaan lauloi:
“En mä vois kuvitellakaan,
ettei sua olis ollenkaan mun elämässä
Happy birthday sulle
Kun mä näen sut mun lähellä,
sateenkaari nousee mun mielessä, silmissä
Hyvää syntymäpäivää”