5 faktaa aseksuaalisuudesta

5 faktaa aseksuaalisuudesta

Mikäli aseksuaalisuus on sinulle tuntematon termi, tai et ole aivan varma, mitä sillä tarkoitetaan, lue nämä Kehrääjän kokoamat 5 faktaa aseksuaalisuudesta.

Tällä viikolla (25.-31.10.) vietetään aseksuaalisuuden teemaviikkoa, josta englanniksi käytetään nimitystä Ace Week (ennen Asexual Awareness Week). Aseksuaalisuus tarkoittaa seksuaalista suuntautumista, jossa ihminen ei tunne seksuaalista vetoa koskaan, kokee sitä harvoin tai vaatii tietyt olosuhteet sitä kokeakseen. Koska joillakin on edelleen vääriä oletuksia aseksuaaleista, tässä artikkelissa käydään läpi viisi faktaa aseksuaalisuudesta.

1. Voit tietää olevasi aseksuaali harrastamatta kertaakaan seksiä. Yhtä lailla kun voi tietää esimerkiksi olevansa hetero ilman suhdetta saman sukupuolen edustajan kanssa, voi tietää olevansa aseksuaali ilman seksikokemuksia.

2. Aseksuaalisuus ei tarkoita seksistä pidättäytymistä tai selibaattia. On myös mahdollista, että aseksuaaliksi itsensä määrittelevä harrastaa seksiä. Aseksuaalisuus tarkoittaakin seksuaalisen vedon puuttumista, eikä ole yhteydessä fyysiseen nautintoon. Joku saattaa haluta seksiä vasta, kun hänellä on vahva tunneside toiseen. Tätä kutsutaan demiseksuaalisuudeksi, ja demiseksuaalisuus on osa aseksuaalisuuden kirjoa.

3. Aseksuaalit ovat osa LHBTQIA-yhteisöä. Kaikki aseksuaalit eivät koe olevansa osa sateenkaariyhteisöä, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä käytetyssä lyhenteessä LHBTQIA+ ”A” symboloi nimenomaan aseksuaaleja (ja aromanttisia) henkilöitä. Aseksuaali ihminen voi myös kuulua yhteisöön muillakin tavoilla, kuten olemalla transsukupuolinen.

4. Yhteiskunta syrjii aseksuaaleja. Tietenkään ei ole olemassa lakia, joka pakottaa kaikki harrastamaan seksiä, mutta monien on vaikea ymmärtää aseksuaaleja. Saatetaan esimerkiksi ajatella, että aseksuaalisuudesta voi ”parantua” seksikokemuksen jälkeen, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa. Osa jopa pitää edelleen aseksuaalisuutta sairautena tai estyneen persoonallisuuden piirteenä. Myöskään elokuvissa tai sarjoissa ei juurikaan esiinny aseksuaaleja.

5. Aseksuaalisuus ei ole sama asia kuin aromanttisuus. Se, ettei koe seksuaalista vetoa toisia kohtaan, ei tarkoita, etteikö voisi ihastua tai rakastua. Osa aseksuaaleista on toki myös aromanttisia (aromanttisuudesta voit lukea lisää esimerkiksi tästä Kehrääjän artikkelista), mutta yhtä lailla on aseksuaaleja henkilöitä, jotka ovat esimerkiksi hetero-, homo- tai biromanttisia.

Hyvää aseksuaalisuuden viikkoa kaikille!