Roolipelitapahtuma Ropecon palasi kahden vuoden tauolta ennätyskävijämäärällä – ohjelma sisälsi sateenkaarevia teemoja
Kuva: Lyyra Virtanen
Koronapandemian vuoksi kaksi vuotta etänä järjestetty roolipelitapahtuma Ropecon palasi Helsingin messukeskukseen ryminällä. Paikalla oli sekä Ropecon-veteraaneja ja joukoittain uusia kävijöitä.
Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma Ropecon järjestettiin 29–31.7 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma järjestettiin viimeksi livenän 2019, mutta seuraavina kahtena vuonna koronapandemia esti Ropeconia palaamasta takaisin Messukeskukseen, ja tilalla oli tuolloin etäohjelmaa. Nyt Messukeskuksen ovet kuitenkin avautuivat taas peliharrastajille, ja heitä oli paikalla ennätysmäärä. Tapahtuman järjestäjät tiedottivat 5900 kävijästä, joka ylittää 2019 Ropeconin kävijämäärän tuhannella. Samalla Ropeconissa järjestettiin taas akateeminen seminaari, johon osallistui 50 tutkijaa ja akateemisesta roolipelitutkimuksesta kiinnostunutta. Seminaarin avainpuhujana oli sosiologian professori Gary Alan Fine Northwesterin yliopistosta. Tapahtumassa jaettiin myös perinteinen Kultainen Lohikäärme- elämäntyöpalkinto sekä Vuoden Peliteko. Kultaisen Lohikäärmeen sai Massi Hannula pitkäaikaisesta työstä roolipelaamisen parissa tapahtumanjärjestäjänä, tuottajana ja yhdistysaktiivina. Vuoden Peliteon ansaitsi ylen RopeLIVE-ohjelma uudenlaisen näkyvyyden tuomisesta harrastukselle.
Ropeconin kunniavieraiksi saapuivat tsekkiläinen lautapelisuunnittelija Vlaada Chvatil ja kanadalainen roolipelisuunnittelija Avery Alder. Alderin oma ohjelma lisäsi Ropeconin ohjelmatarjontaan käsittelyä sateenkaarevista teemoista roolipeleissä. Alder puhui tapahtumassa oman uransa lisäksi siitä, millaista on pelata queer-hahmoja roolipeleissä sekä yhteisön merkityksestä roolipeleissä. Alder myös pelautti tekemäänsä Dream Askew- roolipeliä viikonlopun aikana. Tämän lisäksi ohjelmassa käsiteltiin muun muassa Taru Sormusten Herrasta -trilogian queer-luentaa.
Ropeconiin palasi paljon vanhoja kävijöitä. Näiden joukossa oli Mika Joensuu, jolle myönnettiin 2021 Vuoden Peliteko Figukatsomo-hyväntekeväisyysprojektin toteuttamisesta. Nyt Ropecon-kävijät saivat ihailla tätä projektia paikan päällä. Joensuulle paluu Ropeconiin oli lämmin:
“Ihan mahtavaa olla täällä taas, kun kotiin palaisi! Tätä on odotettu, ja varsinkin kun on vuosittain tullut käytyä, niin on tullut paljon tuttuja tapahtumasta, joita on kiva nähdä taas.”
Joensuulle tämä on 24. kerta Ropeconissa. Näiden vuosien aikana tutut kävijät näkyvät yhä mukana tapahtumassa, mutta uusi sukupolvi on myös löytänyt Ropeconin.
“Olen vuodesta 1998 ollut kävijänä, ja kyllä täällä ne samat vanhat naamat näkyy ja vanhenee samalla tavalla kuin minäkin, mutta vuosien mittaan on mukaan tullut heidän lapsiaan ja puolisoitaan. Toisaalta kävijäkunta vanhenee, toisaalta mukana on myös se uusi sukupolvi. Tällainen on hirveän tärkeää skenen kannalta.”
Uutta kävijäkuntaa oli paikalla paljon. Heidän joukossaan oli cosplay- harrastajat Venni von Weissenberg ja Mika Ylöstalo, joille tämä oli ensimmäinen kerta Ropeconissa, vaikka kotimaiset conit olivat muuten tuttuja.
“Tää on ollut sika jees! Täällä on jatkuvasti kaikkea ohjelmaa, jota haluaisi päästä näkeen ja tekeen, että on valinnanvaikeus että mihin menee!”, kertoo Von Weissenberg.
“Tää on jotenkin tosi erilainen kuin muut conit, saa olla menossa koko ajan”, toteaa Ylöstalo.
Von Weissenberg ja Ylöstalo ovat viihtyneet tapahtumassa hyvin. He kokivat myös, että tapahtuma on turvallinen paikka sateenkaarivähemmistöjen jäsenille. He myös olivat tyytyväisiä, että ohjelmassa oli queer- teemaista tarjontaa.
“Ihanaa että on myös sateenkaariohjelmaa, koska myös semmoiset kävijät jotka ei välttämättä ole sateenkaariväkeä itse niin voivat mennä kuunteleen ja oppia jotain uutta,” sanoo Von Weissenberg.
Ropecon järjestetään seuraavan kerran kesällä 2023.
Lue myös Kehrääjän haastattelu roolipelisuunnittelija Avery Alderin kanssa.