Päätoimittajalta: Kehrääjän toimintaa monipuolistetaan vuonna 2023

Päätoimittajalta: Kehrääjän toimintaa monipuolistetaan vuonna 2023

Vuosi 2022 on ollut Kehrääjän osalta täynnä muutoksia ja muutokset jatkuvat myös seuraavana vuonna. 2023 Kehrääjä muun muassa tarjoaa faktantarkistuspalvelun eduskuntavaaleihin, panostaa uusiin mediatyyppeihin sekä julkaisee avoimen LHBTIQA+ -kuvapankin.

Kulunut vuosi on ollut tapahtumarikas Kehrääjän toimituksessa. Olemme muun muassa siirtyneet yhden päätoimittajan malliin, julkaisseet ensimmäisen podcastimme ja ensimmäisen kuvapankkimme, järjestäneet hyväntekeväisyyskampanjan ja tulleet valituksi vuoden queer-mediaksi toistamiseen, laadukkaasta journalismistamme tinkimättä.

Vuonna 2023 lehden ja sen toimituksen kehitystyö jatkuu. Panostamme ensi vuonna erityisesti sisältömme monipuolistamiseen sekä palveluiden tarjoamiseen, kuten faktantarkistukseen sekä kuvapankkien tarjoamiseen. Julkaisimme tänä vuonna ensimmäisen kuvapankkimme, Sukupuolen moninaisuuden kuvapankin, jonka kuvat ovat vapaasti käytettävissä journalistisiin ja ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Vuonna 2023 laajennamme kuvapankkitarjontaamme LHBTIQA+ -kuvapankilla, joka on Sukupuolen moninaisuuden kuvapankin tavoin kaikkien käytettävissä, ja josta löytyy kuvia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista henkilöistä arkisissa toimissa, kuten treffeillä, opiskelemassa tai työelämässä. Kuvapankin toteuttaa valokuvaaja Tinksu Wessman ja se valmistuu vuoden alkupuolella.

Ensi vuonna Suomessa käydään eduskuntavaalit ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsittelevät kysymykset tulevat todennäköisesti olemaan pinnalla kampanjoinnin kiihtyessä. Kampanjoinnin viedessä mukanaan ei kuitenkaan aina muisteta tarkistaa väitteiden todenmukaisuutta ja joissain tapauksissa ehdokkaat esittävät myös tarkoituksellisesti virheellisiä väitteitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Yhteiskunnallisessa keskustelussa esiintyvien väitteiden todenmukaisuuden arvioimisen avuksi Kehrääjä avaa vuodenvaihteessa faktantarkistuspalvelun, johon kuka tahansa voi jättää ehdokkaiden tai puolueiden seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjä koskevia väitteitä tarkastettavaksi. Väitteet arvioidaan asteikolla täysin totta – täysin väärin ja arviot perusteluineen julkaistaan kaikkien nähtäville. Yksittäisten väitteiden arvioinnin lisäksi tulemme toimituksessa tilastoimaan tarkastettujen väitteiden arvosteluja puoluekohtaisesti ja tämäkin tilasto tulee olemaan kaikille avoin.

Suurempien projektien lisäksi ensi vuonna Kehrääjässä panostetaan perinteisen journalismin lisäksi uudempiin medioihin, kuten podcasteihin ja videosisältöön. Tavoitteenamme on tehdä Kehrääjän sisällöistä mahdollisimman saavutettavia ja koemme, että monipuoliset sisällöt ovat yksi tapa tuoda tietoa niiden saataville, joille perinteiset tekstipohjaiset uutiset ja artikkelit eivät ole paras tapa perehtyä asioihin. Uuden sisällön lisäksi keskitymme arvioimaan nykyistä sisältöämme saavutettavuuden kannalta ja tähtäämme siihen, että verkkosivumme ja sisältömme täyttäisivät Verkkosisällön saavutettavuusohje WCAGn AA tai AAA tason vaatimukset.

Ensi vuosi tulee siis olemaan työntäyteinen Kehrääjän toimituksessa. Onkin siis hyvä, että Kehrääjän organisaatio vahvistuu ensi vuonna, kun päätoimittajan ja toimitussihteerin lisäksi toimituksen luottamustehtävissä aloittavat kolme vastuutoimittajaa, Julius Jokikokko, Aasa Timonen ja Oliver N. Uudistunut toimitus työskentelee myös uusien, vielä valmisteluvaiheessa olevien projektien parissa, joista tiedotamme heti kun se on mahdollista. Eli yllätyksiäkin mahtuu ensi vuoden kalenteriin!

Kiitos kaikille lukijoillemme kuluneesta vuodesta ja hyvää uutta vuotta kaikille!

Julia Peltonen, päätoimittaja