USAn mormonikirkko tukee tasa-arvoista avioliitto-oikeutta, mutta vain omilla ehdoillaan

USAn mormonikirkko tukee tasa-arvoista avioliitto-oikeutta, mutta vain omilla ehdoillaan

Kuvituskuva: Aubrey Odom-Mabey

Konservatiivisuudestaan tunnettu Yhdysvaltain mormonikirkko ilmaisi hiljattain tukensa samaa sukupuolta olevien liitoille. Kirkko kuitenkin painotti, että hyväksyntä edellyttää sen näkemysten mukaista “uskonnonvapauden turvaamista”. Lisäksi mormonikirkko painottaa pitävänsä edelleen virallisen näkemyksensä mukaan samaa sukupuolta olevien avioliittoa ”Jumalan käskyjen vastaisena”.

Yhdysvaltain mormonikirkko on ilmoittanut tukevansa samaa sukupuolta olevien avioliittoa, mutta pitäytyy tästä huolimatta näkemyksessään, jonka mukaan se on ”vastoin Jumalan käskyjä”. Mormonismilla on merkittävästi seuraajia Utahin osavaltiossa – yhteensä 17 miljoonaa.

Aiemmin 16.11. Yhdysvaltain senaatti äänesti Respect For Marriage Act -laista, jonka tarkoituksena on suojata samaa sukupuolta olevien parien oikeus avioliittoon lainsäädännön tasolla. Kehrääjä uutisoi aiheesta tuoreeltaan. 50 demokraattia ja 12 republikaania äänesti esityksen puolesta, jonka ansioista Respect For Marriage Act hyväksyttiin.

Respect For Marriage Act -lakialoitteeseen lisättiin viime hetken muutoksena kohta, jossa huomioidaan myös “uskonnonvapauden suojelun” varmistaminen, eli oikeus määrittää avioliitto toisin uskonnollisissa yhteisöissä. Muutos lisättiin republikaanien kannatuksen saamiseksi. Lakialoitteella on edessä vielä lopullinen äänestys parlamentissa.

Mormonikirkko ilmoitti hyväksyvänsä samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden niin kauan kun seksualivähemmistöt ”eivät estä uskonnollisten ryhmien oikeutta uskoa haluamallaan tavalla”.

– Uskomme, että tämä lähestymistapa on on tie eteenpäin. Kun työskentelemme yhdessä säilyttääksemme uskonnonvapauden periaatteet ja käytännöt sekä LHBTQ -ihmisten oikeudet, voidaan tehdä paljon parantaaksemme suhteita ja edistääksemme parempaa ymmärrystä, mormonikirkko sanoi sivuillaan julkaistussa lausunnossa.

Vuonna 2016 mormonikirkko määritteli, että sen virallisen näkemyksen mukaan vetovoima samaa sukupuolta kohtaan ei ole sellaisenaan syntiä – ainoastaan tällaisen vetovoiman mukaan toimiminen on. Nyt hyväksyessään samaa sukupuolta olevien avioliiton, mormonikirkon virallinen linja vaikuttaisi olevan muutoksessa. Utahin osavaltion yliopiston uskonnontutkimuksen professori Patrick Masonin mukaan Yhdysvaltain lailla on suoraa vaikutusta kirkon viralliseen linjaan ja sen tulkintaan.