“Täällä on ihan turvallista olla oma itsensä” – Kokemuksia Flow-festivaaleilta
Artisti Yeboyah seurueineen pysähtyi poseeraamaan kameralle. Riemukas seurue halusi välittää erityisesti terveiset: “Celebrate queer POC in Helsinki!” Kuva: Mika Ketu
Viime viikonloppuna järjestetty Flow-festivaali keräsi Helsingin Suvilahteen yli 90 000 kävijää kolmen päivän aikana. Tunnelma säilyi valoisana koko viikonlopun, eivätkä Kehrääjän haastattelemat eri vähemmistöjen edustajat tuoneet esiin suuria epäkohtia, vaan kaikki kertoivat Flow’n tuntuvan pääosin turvalliselta olla oma itsensä. Kävijät kuitenkin nostivat esiin myös sellaisia asioita, joissa riittää vielä parannettavaa.
Iago ja Klaus saapuivat erityisesti katsomaan Florence and the Machine -yhtyettä. Yhdessä liikkunut pari tunsi olonsa festareilla turvalliseksi, mutta huomauttivat silti, että Flow voisi tehdä enemmän sateenkaarivähemmistöjen huomioimiseksi. Molemmat olivat asiasta yhtä mieltä: “Vaikka ei ole tapahtunut ongelmatilanteita, ilmapiiriiä ei ole rakennettu erityisen vastaanottavaksi. Esimerkiksi Florencen keikalla uskalsimme halailla, sillä artisti teki yleisön tunnelman avoimeksi ja rennoksi. Itse Flow ei ole sanonut tai tehnyt mitään, jotta kokisimme olomme erityisen turvalliseksi ja tervetulleiksi, olomme asiasta on enemmänkin neutraali, ei hyvää eikä pahaa sanottavaa.” (Kommentti käännetty suomeksi).
Helsingissä asuva Leevi vieraili toista kertaa Flow-festivaaleilla. Hän ei saapunut erityisesti ketään fanittamaansa artistia varten: “Festareilla on kivaa kohdata uusia artisteja, ja löytää uusia mielenkiintoisia soundeja” Sunnuntai-iltapäivään mennessä isoimman vaikutuksen Leeviin oli tehnyt Jamie xx, jonka lauantai-iltaista keikkaa hän kuvaili sanoin: “Mahtavat bileet.” Vaikka festarit sujuivat Leevin osalta pääasiassa hyvin, lisää turvallisuutta toisi väljyys: “Suurimmaksi osaksi on turvallista olla, tosin myöhäisilta on hieman pahempi, esimerkiksi perjantaisella Gorillazin keikalla oli tosi humalaista porukkaa ympärillä, se luo aina oman varjonsa. Päiväsaikaan on mukavampaa. On kyse myös omasta valinnasta, että meneekö eturiviin tai suurien väkijoukkujen keskelle.” Turvallisemmat festarit toisi Leevin mukaan pienempi määrä myytäviä lippuja: “Kun on usein tungosta, joutuu olemaan liian lähekkäin, ja sattuu erilaisia epämiellyttäviä tilanteita, eikä jää tilaa keholliselle koskemattomuudelle. Vaikka Flow’ssa on turvallista, tekisi pienemmät ihmismassat tapahtumasta vielä turvallisemman.”
Helsingissä asuva Carlos on vieraillut Flow’ssa useiden vuosien ajan. Kolmen päivän rannekkeesta huolimatta hän odotti festareilta erityisesti perjantaina esiintynyttä Erika Vikmania, jota hän on fanittanut suuresti vuoden 2020 UMK-karsinnoista asti. Carlos kertoi kokevansa olonsa aina tervetulleeksi: “Olen käynyt Flow’ssa monta monta vuotta, ja aina on tervetullut olo, eikä ole syntynyt erityisemmin ongelmia. Täällä on ihan turvallista olla oma itsensä.”
Yhdysvalloista saapunut Bikini Kill pyysi keikkaa eturivistä seuranneita pitämään yllään maskeja, ja pyyntöä noudatettiin kiitettävästi. 23-vuotias Jenni saapui Flow’hun Jyväskylästä asti, ja oli erityisen innoissaan Bikini Kill yhtyeestä, sillä kyseessä oli bändin ensimmäinen keikka Suomessa: “Tekee hyvää nähdä niin pitkään odotettu keikka livenä!”