Britannian oikeus: ei tasa-arvoista avioliittoa Karibialle

Britannian oikeus: ei tasa-arvoista avioliittoa Karibialle

Kuvituskuva: Mohamed Hassan

Karibian alueen valtiot Bermuda ja Caymansaaret saivat hallintoa tyydytävät päätökset, kun Iso-Britannian saarivaltion ulkopuolisten alueiden Korkein hallinto-oikeus, Privy Council, päätti että valtiot voivat vapaasti kriminalisoida tasa-arvoisen avioliiton.

Karibian alueen valtioiden Bermudan ja Caymansaarten hallinnot saivat merkittävän voiton Iso-Britannian siirtomaiden korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Britannian hallinnon alaisista valtioista Bermuda pyrkii kriminalisoimaan samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden, kun taas Caymansaaret on pyrkinyt säilyttämään kriminalisoinnin. Ison-Britannian oikeuden päätös sekä sallii kriminalisoinnin että ylläpitää paikallisten lakien mukaisen kiellon koskien samaa sukupuolta olevien henkilöiden oikeutta mennä avioliittoon. Oikeuden päätös estää Britannian hallinnon alaisilla alueilla seksuaalivähemmistöihin kuuluvien avioliitot huolimatta siitä, että muualla Britanniassa on jo vuosia ollut käytössä tasa-arvoinen avioliittolaki.

Caymansaarten tapauksessa naispari haki lupaa mennä naimisiin, joka heiltä hylättiin, sillä tasa-arvoista avioliittolakia ei maassa vielä tunnnettu. Pari valitti kohtelustaan oikeuteen, joka katsoi, että avioliiton kieltäminen oli kohtuutonta. Tämän jälkeen seuraava oikeusaste kumosi avioliittopäätöksen, mutta vaati valtiota tarjoamaan naisille avioliiton kaltaisen aseman. Paikallisen aktivistin, Leonardo Raznovichin, mukaan näin ei kuitenkaan käynyt. Oikeuden antama päätös yllätti aktivistin kaikesta huolimatta.

– Olen shokissa, Raznovich kertoi Associated Pressille antamassaan haastattelussa, päätös on loukkaus ihmisarvoa vastaan.

Bermudan tapaus poikkeaa Caymansaarista siten, että paikalliset tuomioistuimet ovat tulkinneet toistuvasti tasa-arvoisen avioliiton olevan ihmisoikeus, kun taas vaalivoittaja on vannonut estävänsä avioliitot. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös mahdollistaa nyt vaalivoittajille tämän oikeuden, sillä oikeus katsoo asian olevan lainsäätäjien, ei oikeuksien, käsissä.

Vaalien voittajien näkemys kiteytyy erään senaattorin käyttämässä puheenvuorossa:

– Yhteiskunta laajemmalti ei tue samaa sukupuolta olevien avioliittoa eikä se ole valmis hyväksymään [tasa-arvoista avioliittoa] tässä hetkessä.

Lähteet: The Advocate, ABC News