Suomalaisen mangakustantamon toimituspäällikkö julkaisee transvihamielisiä kirjoituksia – työnantaja ja alan toimijat eivät hyväksy

Suomalaisen mangakustantamon toimituspäällikkö julkaisee transvihamielisiä kirjoituksia – työnantaja ja alan toimijat eivät hyväksy

Sangatsu Mangan toimituspäällikön transvastaiset kirjoitukset ovat herättäneet laajaa vastustusta sarjakuvayhteisössä. Muun muassa Sangatsu Mangan omistavan Werner Söderström Osakeyhtiön toimitusjohtaja sekä Suomen sarjakuvaseuran puheenjohtaja tuomitsevat kirjoitukset.

Japanilaista sarjakuvaa Suomessa julkaisevan Sangatsu Mangan toimituspäällikkö Antti Valkama on esittänyt tukensa kirjailija J. K. Rowlingin transvihamielisille kommenteille. Kehrääjä on aiemmin kirjoittanut Rowlingin tapauksesta tässä artikkelissa.

Valkaman mielipidekirjoitus aiheesta on julkaistu hänen julkisessa Facebook-profiilissaan 10.6.2020 ja seuraavana päivänä Hämeen Sanomissa. Tekstissään Valkama ihmettelee, miksi Rowlingia “ahdistelevat sosiaalisen median lynkkausjoukot” ja ilmaisee myös oman mielipiteensä siitä, että transnaiset ovat “miehiä, jotka kokevat olevansa naisia”. 

Valkama on jatkanut keskustelua pidemmälle Facebookissaan, jossa hän jatkaa omien, vähemmistöjä halventavien mielipiteidensä jakamista. Tekstiä kehuu postauksen kommenteissa muun muassa Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.

– Biologinen todellisuus on. Se ei muutu kokemuksen mukana. Vaikka onkin oikeasti olemassa väkeä, joka vihaa transihmisiä, sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että todellisuus ei muutu kokemuksen mukana. He eivät ole keksineet luonnontieteitä omaa argumentaatiotaan varten, Valkama kommentoi omaa postaustaan.

– Se, että transnainen on nainen yhä lailla kuin ”cis”-nainen jne., ei ole mikään asiantuntijoiden konsensus. Se on dogmi, joka oikeauskoisuuden takia ignoroi fyysisen todellisuuden ja asettaa sen tilalle yksilön kokemuksen, Valkama kirjoittaa.

Kehrääjä tavoitti Sangatsu Mangan omistavan Werner Söderström Osakeyhtiön toimitusjohtajan Timo Julkusen kommentoimaan asiaa sähköpostitse.

– Antti Valkaman kirjoitus Hämeen Sanomissa sekä sen jälkeiset Facebook ja Twitter -keskustelut edustavat täysin Valkaman omia näkemyksiä. Werner Söderström Osakeyhtiöön kuuluvilla kustantamoilla WSOY:lla, Tammella, Johnny Knigalla, Sangatsu Mangalla, Bazarilla, Readmella ja Kosmoksella ei ole Valkaman näkemyksiin mitään yhteyttä. Yritys irtisanoutuu täysin näistä kirjoituksista ja työntekijänsä puolesta työnantajan roolissa pahoittelee kirjoituksia. Emme missään tapauksessa hyväksy näitä kirjoituksia. Yrityksen arvoihin kuuluvat vahva tasa-arvoisuus ja halu edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten, kuten homoseksuaalien, biseksuaalien, transvestiittien sekä trans-, muun- ja intersukupuolisten ihmisten yhdenvertaista asemaa yhteiskunnassamme, Julkunen kirjoittaa.

Suomen sarjakuvaseuran puheenjohtaja Reetta Laitinen antoi myös kommenttinsa Valkaman kirjoituksia koskien:

– Suomen sarjakuvaseuran arvoihin kuuluu syrjimättömyys ja noudatamme toiminnassamme turvallisen tilan periaatteita. Luonnollisesti myös transfobialle on nollatoleranssi. Olemme ilmoittaneet, että Valkama ja Sangatsu Manga eivät ole tervetulleet myymään sarjakuvaseuran järjestämille Helsingin sarjakuvafestivaaleille syyskuussa.

Mangaharrastajat ja alalla toimivat tahot ovat kommentoineet tapausta Twitterissä. Esimerkiksi animekauppa Urumin toimitusjohtaja sanoo, ettei allekirjoita Valkaman mielipiteitä, ja useat harrastajat ovat pohtineet, haluavatko jatkossa enää ostaa Sangatsu Mangan julkaisuja.

Antti Valkama ei ollut julkaisuhetkeen mennessä vastannut Kehrääjän kommenttipyyntöön.

Yksi kommentti “Suomalaisen mangakustantamon toimituspäällikkö julkaisee transvihamielisiä kirjoituksia – työnantaja ja alan toimijat eivät hyväksy

  1. Wsoy:n Julkusen kommentti kuulostaa enemmän käsienpesulta kuin Valkaman kirjoitusten tuomitsemiselta.

Kommentointi ei ole käytössä.