Reddit ja Youtube siivosivat palveluitaan – tuhansia vihakanavia poistettu

Reddit ja Youtube siivosivat palveluitaan – tuhansia vihakanavia poistettu

Kuvituskuva: freestocks.org

Youtube ja Reddit ovat poistaneet palveluistaan useita kanavia ja käyttäjiä, joiden palvelut ovat katsoneet rikkovan käyttöehtojen syrjintäkieltoja sekä vihamateriaalin kieltäviä pykäliä. Moni poistetuista kanavista ja käyttäjistä lietsoi vihaa myös LHBTIQA+ -yhteisöä kohtaan.

Youtube poisti 29.6. palvelustaan useita kanavia sisältöineen, joiden se ilmoitti rikkovan palvelunsa sääntöjä. Poistetuista kanavista tunnetuimmat edustivat äärioikeistoa ja niiden sisältö on usein ollut rasistista, seksististä ja homo- sekä transfobista. Youtube tiukensi vihasisältöä koskevia sääntöjään viime vuoden kesäkuussa, jonka jälkeen videopalvelu on ottanut entistä voimakkaamman linjan erityisesti rasistista sisältöä tuottavia tilejä kohtaan.

The Verge -verkkolehdelle antamassaan haastattelussa Youtuben edustaja kertoi, että sääntömuutoksien seurauksena poistoja on tehty huomattavasti enemmän.

– Youtubella on tiukat vihapuheen kieltävät säännöt ja me poistamme kaikki kanavat, jotka toistuvasti tai erityisen törkeästi rikkovat näitä sääntöjä. Päivitettyämme sääntöjämme vastaamaan paremmin ylivaltaa edistävien sisältöjen haasteeseen olemme huomanneet viisinkertaisen piikin videoiden poistomäärissä ja olemme poistaneet yli 25,000 kanavaa jotka ovat rikkoneet vihapuheen kieltäviä sääntöjämme.

Poistettujen kanavien joukossa on muun muassa Stefan Molyneux, jonka näkemykset muun muassa seksuaalivähemmistöistä sekä naisista ovat pitkään olleet homofobisia sekä seksistisiä. Muita poistettuja ovat esimerkiksi Ku Klux Klanin johtajana tunnetuksi tullut David Duke sekä äärioikeistoon lukeutuvan alt-rightin näkyvä hahmo Richard Spencer.

Youtuben ratkaisu seuraa aimmein samana päivänä tapahtunutta massiivista puhdistusoperaatiota, jossa sosiaalisen median palvelu Reddit poisti palvelustaan tuhansia vihamielisiä kanavia. Vihamielisten kanavien joukossa oli muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia kannattavien kanava r/the_donald, vasemmistoon kallellaan olevan podcastin Chapo Trap Housen kuuntelijoiden kanava r/ChapoTrapHouse sekä transvastaisten aktivistien r/GenderCritical. Redditin poistamaksi päätyi myös suomalainen anti-trans aktivistien oma kanava, r/FinnishGenderCritical.

Redditin toimitusjohtaja Steve Huffman kommentoi yhtiön tiedotteessa, että Reddit tiedostaa työtä olevan vielä edessä ja että se olisi voinut toimia vihaa vastaan myös aiemmin.

– Myönnän, että toimemme ovat jääneet vajaiksi, Huffman kertoo.

– Kaikkien Redditin yhteisöjen tulee sitoutua sisältöä koskeviin sääntöihimme hyvässä uskossa. Jokaisella on oikeus käyttää Redditiä ilman, että altistuu häiriköinnille, kiusaamiselle tai väkivallalla uhkaamiselle, Huffman painottaa.

Aiheesta uutisoivat ensimmäisinä Variety ja The Verge.