Transvastaisuutta Tylypahkassa – mistä Rowlingin transvastaisuudessa on kyse?
Kuvituskuva: Sarah Ehlers
Kirjailija J. K. Rowling, joka tunnetaan parhaiten Harry Potter -kirjasarjastaan, on jo pidempään vihjaillut siihen suuntaan, että hän ei olisi transihmisten, erityisesti transnaisten, ylin ystävä. Tähän saakka suursuosittu kirjailija on selitellyt, tiedottajiensa välityksellä, transvastaiset toimensa sosiaalisessa mediassa “keski-ikäisen kömmähdyksinä”, mutta tänään 19.12. Rowling lopetti kiertelyn ja totesi kantansa suoraan, asettumalla puolustamaan transvastaista vihaa lietsonutta Maya Forstateria, jonka syytökset syrjinnästä oikeus hylkäsi eilen 18.12. Rowling twiittasi aiheesta seuraavasti:
Dress however you please.
J. K. Rowling, Twitterissä 19.12.2019 14:57
Call yourself whatever you like.
Sleep with any consenting adult who’ll have you.
Live your best life in peace and security.
But force women out of their jobs for stating that sex is real? #IStandWithMaya #ThisIsNotADrill
Yhdysvaltalainen anti-LHBTIQA+ vihanlietsontaa vastustava kansalaisjärjestö GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) tarjoutui järjestämään epävirallisen keskustelutilaisuuden Rowlingin ja transihmisten välille, jossa transyhteisön jäsenet voisivat selittää Rowlingin tukemien näkemysten haitallisuuden hänelle ilman, että asiasta tarvitsisi tehdä isompaa numeroa. Rowlingin edustajat kuitenkin kieltäytyivät mahdollisuudesta, jolloin GLAAD päätyi julkisesti tuomitsemaan Rowlingin tukeman ideologian tiedevastaisena sekä vaarallisena. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Variety.
Mistä Forstaterin tapauksessa on kyse?
Forstater on verotuksen asiantuntija, joka työskenteli kansainväliselle Centre for Global Development (CGD) ajatushautomolle vielä tämän vuoden maaliskuuhun saakka. Forstaterin sopimusta ei kuitenkaan jatkettu, sillä Forstater toistuvasti halvensi transihmisiä verkossa ja CGD ei halunnut tulla yhdistetyksi tällaiseen toimintaan. Forstater on muun muassa kiistänyt sukupuolen korjauksen olemassaolon, tarkoituksellisesti väärinsukupuolittanut transnaisia ja syntymässä mieheksi määriteltyjä muunsukupuolisia henkilöitä sekä väittänyt Yhdistyneessä Kuningaskunnassa käytössä olevan sukupuolen korjauksen vahvistuksen (Gender Recognition Certificate) olevan “lakiteknistä fiktiota”.
Forstater haastoi entisen työnantajansa oikeuteen, väittäen tämän syyllistyneen tasa-arvolain (Equality Act) vastaiseen syrjintään tämän kieltäytyessä uusimasta Forstaterin sopimusta. Forstater vetosi laissa olevaan “filosofisen uskomuksen” suojaan, jonka mukaan ihmistä ei saa syrjiä sellaisen filosofisen uskomuksen perusteella, johon tämä uskoo ja joka täyttää kaikki viisi “Granger kriteeriä:
- Uskomuksen tulee olla aitoa
- Kyseessä tulee olla uskomus eikä mielipide tai nykyiseen tietoon perustuva näkemys
- Uskomuksen täytyy olla tärkeä ja vaikuttaa tärkeisiin ihmiselämän ja käytöksen aspekteihin
- Uskomuksen täytyy ylittää tietty järkevyyden, johdonmukaisuuden, vakavuuden sekä tärkeyden raja
- Uskomuksen tulee olla demokraattisen yhteiskunnan kunnioituksen arvoinen, se ei saa olla ristiriidassa ihmisarvon kunnioittamisen kanssa ja se ei saa olla ristiriidassa toisten perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien kanssa
(Lähde: oikeuden pöytäkirja)
Tuomari James Taylor, joka vastasi asian käsittelystä oikeudessa, totesi päätöksessään, että Forstaterin näkemykseen perustuva toiminta ei kunnioita transihmisten ihmisarvoa, on ristiriidassa transihmisten perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien kanssa ja siten ei ansaitse demokraattisen yhteiskunnan kunnioitusta. Tästä syystä Taylor totesi päätöksessään, ettei Forstaterin näkemys ole tasa-arvolain suojaama ja täten sopimuksen uusimatta jättäminen ei ollut tasa-arvolain vastaista syrjintää.
Forstater siis haki itselleen oikeusteitse suojausta transvastaisen kampanjointinsa seurauksia kohtaan ja hävisi oikeustaiston. Forstateria ei siis ollut missään vaiheessa irtisanottu, vaan hänen sopimustaan ei päätetty jatkaa. Lisäksi tuomari huomautti päätöksessään, että Forstater saa yhä jatkaa kampanjointiaan paikallisen translain (Gender Recognition Act, GRA) uudistamista vastaan, mutta hänen solvauksensa transihmisiä kohtaan sekä transihmisten ihmisarvon kunnioittamattomuutensa eivät nauti tasa-arvolain antamaa suojaa seuraamuksilta. Forstaterin tuomiosta uutisoi muun muassa The Guardian.
Rowling siis twiitillään halusi puolustaa Forstaterin oikeutta solvata transihmisiä ja halventaa transihmisten ihmisarvoa ilman, että häntä kohtaan voisi tästä tulla mitään seuraamuksia.
Rowlingilla “keski-ikäisiä hetkiä” jo aiemmin
Forstaterin puolustukseksi kirjoitettu twiitti ei ole ensimmäinen kerta kun Rowlingin toiminta Twitterissä on vaikuttanut transvastaiselta. 2018 maaliskuussa Rowling tykkäsi suhteellisen tuntemattoman, erittäin transvastaista sisältöä tuottavan tilin twiitistä, jossa transnaisia kuvattiin “miehiksi mekoissa”. Vielä silloin Rowlingin edustajat pahoittelivat tekoa ja vetosivat “keski-ikäiseen hetkeen”, tarkoittaen sitä, että Rowling olisi tykännyt twiitistä vahingossa, johtuen tottumattomuudesta ja tavasta pitää puhelimestaan kiinni väärin, jolloin vahinkotykkäyksiä tapahtuu. Asiasta uutisoi Daily Dot.
Rowling tykkäsi Twitterissä aiemmin myös toisesta, hyvin transvastaisesta kirjoituksesta, jonka perusajatus oli hyvin samankaltainen muiden vastaavien “kömmähdysten” kanssa. Kirjoituksessa transnaiset rinnastettiin miehiin, esitettiin potentiaalisina riskeinä ja vaadittiin tältä pohjalta GRAn uudistuksen perumista, vaikka GRAn esitetyt uudistukset olisivat olleet puhtaasti juridisia, vailla vaikutuksia päivittäiseen elämään. Tykkäyksen johdosta muunsukupuolinen taiteilija Charl Landsberg kirjoitti Rowlingille avoimen kirjeen. Rowling ei kuitenkaan koskaan kommentoinut tätä tapausta.
Rowlingin transvastaisuus on nähtävissä myös hänen töissään
Sosiaalisessa mediassa epäilyttävästi, ja nyt suoraan vihamielisesti, toimimisen lisäksi Rowling on sisällyttänyt kyseenalaisia transhahmoja myös omiin töihinsä. Pseudonyyminsä Robert Galbraith nimissä julkaistuun kirjaansa Silkkitoukka (Silkworm, 2015) Rowling sisällytti yhdeksi hahmoista transnaisen nimeltä Pippa. Pippa kuvaillaan kirjassa väkivaltaisena, vaarallisena, impulsiivisena hahmona, jonka fyysisiä ominaisuuksia kuvaillaan hyvin tarkasti.
Kun Pippan transsukupuolisuus paljastuu, Rowling kuvailee kuinka hänen aataminomenansa on näkyvä ja kuinka hän pitelee käsiään piilossa, vihjaten niiden olevan “liian suuret” naiselle. Kaikkein julminta Rowlingin Pippalle varaamassa kohtalossa on se, että Rowling laittaa päähenkilön uhkailemaan Pippaa raiskauksella vankilassa, josta Pippa “ei tulisi nauttimaan, ei ennen [genitaalialueen] leikkausta”. Kattavammin Rowlingin transvastaisuudesta kirjoittaa toimittaja Katelyn Burns them. -lehdelle.
Tylypahkasta kantautuva transvastaisuus on tyly osoitus transihmisten todellisuudesta
Rowling on kirjoineen näytellyt suurta osaa tuhansien ja taas tuhansien transihmisten elämissä. Tylypahka on monelle näyttäytynyt paikkana, jossa mikä tahansa on mahdollista, ehkä jopa eläminen transihmisenä ilman, että joutuu jatkuvasti syrjinnän kohteeksi.
Jo 2018 kirjailija, itsekin transnainen Shon Faye totesi, että transkulttuuria on se, kun näet sukupolvesi rakastaman kirjailijan tykkäämässä transvastaisesta twiitistä tililtä, joka on toistuvasti väärinsukupuolittanut sinua.
Trans culture is seeing the beloved author of your generation like a transphobic tweet from a troll account which has repeatedly called you a man
Shon Faye, Twitterissä 21.3.2018 7:48
Katelyn Burns taas tiivisti viimeisimmän käänteen Rowlingin saagassa transihmisten näkökulmasta: transyhteisölle tämä on jälleen osoitus siitä, että meillä ei voi koskaan olla sankareita.
For the trans community, this is another reminder that we absolutely cannot ever have heroes.
Katelyn Burns, Twitterissä 19.12.2019 15:34
Burns viittaa todennäköisimmin siihen, että kaikki yhteisön sankareina pitämät ihmiset ovat osoittautuneet ennemmin tai myöhemmin transvastaisiksi. Se on surullinen totuus siitä, millaisessa asemassa transihmiset ovat ja kuinka yleistä sekä hyväksyttyä transihmisten syrjintä vielä on.
Muokattu 19.12. 22:03 Lisätty tieto GLAADin tarjouksesta sekä Rowlingin edustajien kieltäytymisestä
Yksi kommentti “Transvastaisuutta Tylypahkassa – mistä Rowlingin transvastaisuudessa on kyse?”
Kommentointi ei ole käytössä.