Lakialoite etenee – Saksasta tulossa Euroopan toinen eheytyksen kieltävä maa

Kuvituskuva Ricardo Gomez Angel

Saksan hallitus on saanut valmiiksi lakiesityksen niin sanottujen eheytysterapioiden kieltämisestä, uutisoivat The Hill sekä Deutche Welle. Eheytysterapioilla tarkoitetaan erilaisia terapiamuotoja, joiden tarkoituksena on muuttaa kohteensa seksuaalisuutta tai sukupuolta, pyrkien tekemään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajista cis-sukupuolisia heteroita. Terveysministeri Jens Spahn kertoi lakiesityksen siirtyvän seuraavaksi parlamentin alahuoneen, Bundestagin, käsittelyyn. Lakialoitteen luonnos on hyväksytty keskiviikkoaamuna 18.12., Deutche Welle kertoo.

Suunnitelmat tarkentuneet aiemmasta

Kesäkuussa 2019 Kehrääjä uutisoi Saksan hallituksen aikeista kieltää eheytysterapiat, jolloin terveysministeri Spahn ilmoitti pyrkivänsä siihen, että lakiesitys on valmis parlamentille esiteltäväksi vielä kuluvan vuoden aikana. Tuolloin ei vielä tiedetty miten kattava kiellosta olisi tulossa eikä sitä, tulisiko kielto koskemaan myös sukupuolivähemmistöjen eheytystä seksuaalivähemmistöjen lisäksi.

Uusimpien tietojen mukaan lakiesityksessä on kielletty sekä seksuaali- että sukupuolivähemmistöjen eheytys, jonka lisäksi sen ikärajoja on laajennettu. Aiempien tietojen mukaan laki olisi sallinut 16-18 vuotiaiden eheytyksen sillä ehdolla, että eheytyksen toteuttaja pystyisi osoittamaan kohteensa ymmärtäneen riskit, mutta uusimmassa versiossa eheytyskielto on laajennettu koskemaan myös näitä ikäryhmiä.

Kieltoa vahvistetaan tuntuvilla sanktioilla, osa toivoo lain menevän pidemmälle

Lakiesityksessä kriminalisoidaan sekä eheytys että sen markkinointi. Lakia rikkovalle voidaan tuomita sakkoja jopa 30,000€ summaan saakka. Laki myös kriminalisoi painostuksen eheytykseen vanhempien tai huoltajien toimesta, jolloin myös heitä voidaan rangaista jos alaikäinen päätyy eheytettäväksi.

Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen parlamenttiryhmän johtaja Bärbel Bas toivoisi lain menevän vielä pidemmälle ja kriminalisoivan myös aikuisiin kohdistuvan eheytysterapian. Välineellistä ehdollistumista, joka on voimakas ja vahingollinen psykologinen työkalu, sekä jopa sähköshokkeja sisältävää terapiaa ei kuitenkaan tämän lain puitteissa olla kieltämässä.

– [Aikuisten eheyttämisen kieltoa] olisi hyvin vaikea panna toimeen lakiteknisesti, Bas myöntää Deutche Wellelle.