Harry Potter -tähdeltä tuenilmaisu transihmisille

Harry Potter -tähdeltä tuenilmaisu transihmisille

Kuvituskuva: Mallory Muse

Elokuvien nimikkoroolia esittänyt Daniel Radcliffe katsoi velvollisuudekseen ilmaista tukensa transsukupuolisille ihmisille, kun Potter-kirjailijan transfobiset twiitit nousivat julkisuuteen. Radcliffe on työskennellyt yhteistyössä LHBTIQA+ -yhteisön mielenterveyttä ja hyvinvointia edistävän The Trevor Projectin kanssa jo vuosikymmenen.

Viime päivinä julkisuuteen ovat nousseet Harry Potter -kirjasarjastaan tunnetuksi tulleen J.K. Rowlingin transfobiset näkemykset. Kirjailija on tehnyt näkemyksensä tiettäväksi sosiaalisessa mediassa, tarkemmin Twitterissä, jossa inklusiivisesta kielenkäytöstä loukkaantunut Rowling purki tuntojaan transfobisten aktivistien tunnetuiksi tekemiä kiertoilmaisuja käyttäen. Saatuaan palautetta näkemystensä transfobisesta luonteesta Rowling valitsi vastaukseksi pahoittelun sijaan hyökkäyksen, jonka seurauksena kirjailijan näkemykset transihmisistä, erityisesti transnaisista, tulivat hyvin selväksi. Purkausta edelsi noin viikkoa aiemmin tapahtunut tilanne, jossa Rowling ilmeisesti vahingossa kopioi transnaista väärinsukupuolittavan tekstin osaksi twiittiä, jossa hän jakoi nuoren lapsen hänen uuteen kirjaansa tuottamaa kuvitusta.

Rowlingin transvastaiset näkemykset eivät kuitenkaan tulleet yllätyksenä kaikille eikä kirjailija myöskään ollut asialla ensimmäistä kertaa. Aiemmin Rowling on muun muassa tykännyt transnaisia vastaan kohdistetuista twiiteistä, joiden kertoi tiedottajansa välityksellä olleen “keski-ikäisiä vahinkoja”, sekä twiitanneensa ilmaistakseen tukensa transvastaiselle aktivisti Maya Forstaterille viime vuoden joulukuussa. Kehrääjä kirjoitti tuolloin asiasta laajemmin, perehtyen myös Forstaterin tilanteeseen sekä sitä ympäröivään keskusteluun.

Monet Twitterin käyttäjät, julkisuuden henkilöistä LHBTIQA+ -järjestöihin, ovat tuominneet kirjailijan transvastaiset purkaukset. Aiempien kohujen aikana muun muassa Harry Potter -elokuvien tähti Emma Watson on jakanut itsestään kuvan paidassa, jonka viesti ei jätä mitään epäselväksi: “Trans rights are human rights”, transihmisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Kuvan inspiroimana kymmenet translapset ja -nuoret intoutuivat lähettämään Watsonille kiitokseksi piirroksia, joista näyttelijä kiitti Twitterissä, vaatien samalla translasten suojelemista tunnuksella #protecttranskids.

Tällä kertaa kohun keskelle, transihmisten puolelle asteli toinen Harry Potter -elokuvasarjan pääroolin esittäjä, nimikkoroolia esittänyt Daniel Radcliffe. LHBTIQA+ -yhteisön mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen keskittyvän The Trevor Projectin sivustolla julkaistussa blogikirjoituksessaan Radcliffe kertoo, että hän koki velvollisuudekseen sanoa vallitsevassa tilanteessa jotain.

– Transsukupuoliset naiset ovat naisia. Tämän kyseenalaistavat väitteet pyyhkivät pois kokonaisen identiteetin ja ihmisarvon transsukupuolisilta ihmisiltä, ja ne ovat vastaan hoitojärjestelmän asiantuntijajärjestöjen neuvoja, Radcliffe linjaa painokkaasti.

– Teille, joista Harry Potter -teokset tuntuvat nyt likaisilta ja arvottomilta, haluan sanoa, että olen todella pahoillani tuskasta ja ahdistuksesta, mitä nämä kommentit ovat aiheuttaneet. Toivon, ettette täysin menetä sitä, minkä koitte näissä tarinoissa teille arvokkaaksi, hän jatkaa.

Lopuksi Radcliffe kuitenkin antaa toivoa heille, joille kirjat vielä merkitsevät paljon, vaikka kirjailijan kommentit satuttavatkin.

– Jos nämä teokset opettivat teille, että rakkaus on maailmankaikkeuden suurin voima, joka pystyy ylittämään mitä vain; jos ne opettivat teille, että voima löytyy moninaisuudesta ja että ennaltamääritelty ajatus puhtaudesta johtaa haavoittuvien ryhmien sortoon; jos uskotte tietyn hahmon olevan trans, muunsukupuolinen tai fluidi tai että hahmo on homo tai biseksuaali; jos löysitte jotakin näissä tarinoissa, joka resonoi ja auttoi vaikeina aikoina, silloin se on teidän ja lukemanne teoksen välistä. Se on pyhää. Mielestäni kukaan ei voi puuttua siihen. Se on teille merkityksellistä ja toivon, etteivät nämä kommentit ole pilanneet sitä täysin.

Kehrääjä julkaisee Radcliffen kirjoituksen kokonaisuudessaan

The Trevor Project on myöntänyt Kehrääjälle luvan julkaista Daniel Radcliffen blogikirjoituksen kokonaisuudessaan suomeksi käännettynä. Käännöksestä on vastannut Kehrääjän toimittaja Timja.

Ymmärrän, että tietyt lehdistöt ja julkaisevat tahot haluavat kenties sävyttää tämän ikään kuin minun ja J.K. Rowlingin väliseksi sanasodaksi, mutta tässä ei ole kyse siitä eikä sellainen ole nyt tärkeää. Vaikka Jo’lla on ollut eittämättä suuri merkitys elämäni suunnassa, minusta tuntuu, että jotain on sanottava juuri nyt, sillä olen vain ihminen ja lisäksi olen saanut kunnian työskennellä nyt ja jatkossa The Trevor Project -hankkeessa viime vuosikymmenen.

Transsukupuoliset naiset ovat naisia. Tämän kyseenalaistavat väitteet pyyhkivät pois kokonaisen identiteetin ja ihmisarvon transsukupuolisilta ihmisiltä, ja ne ovat vastaan hoitojärjestelmän asiantuntijajärjestöjen neuvoja. Heillä on paljon enemmän asiantuntemusta tästä aiheesta kuin Jo’lla tai minulla. 

Trevor Projectin mukaan 78 % transsukupuolisista ja muunsukupuolisista nuorista on kokenut syrjintää sukupuoli-identiteettinsä takia. On selvää, että meidän on tehtävä enemmän tukeaksemme trans- ja muunsukupuolisia nuoria sen sijaan, että toiseutamme heidän identiteettiään tai saamme aikaan enemmän pahaa.

Opettelen yhä, miten olla parempi liittolainen, joten jos sinäkin haluat lisätietoa transsukupuolisista ja muunsukupuolisista identiteeteistä, tutustu Trevor Projectin oppaaseen (Guide to Being an Ally to Transgender and Nonbinary Youth). Se on opetusmateriaalia, joka on johdanto erilaisiin teemoihin, kuten biologisen ja identifioidun sukupuolen eroihin ja antaa hyvä käytänteitä, miten tukea trans- ja muunsukupuolisia nuoria.

Teille, joista Harry Potter -teokset tuntuvat nyt likaisilta ja arvottomilta, haluan sanoa, että olen todella pahoillani tuskasta ja ahdistuksesta, mitä nämä kommentit ovat aiheuttaneet. Toivon, ettette täysin menetä sitä, minkä koitte näissä tarinoissa teille arvokkaaksi. 

Jos nämä teokset opettivat teille, että rakkaus on maailmankaikkeuden suurin voima, joka pystyy ylittämään mitä vain; jos ne opettivat teille, että voima löytyy moninaisuudesta ja että ennaltamääritelty ajatus puhtaudesta johtaa haavoittuvien ryhmien sortoon; jos uskotte tietyn hahmon olevan trans, muunsukupuolinen tai fluidi tai että hahmo on homo tai biseksuaali; jos löysitte jotakin näissä tarinoissa, joka resonoi ja auttoi vaikeina aikoina, silloin se on teidän ja lukemanne teoksen välistä. Se on pyhää. Mielestäni kukaan ei voi puuttua siihen. Se on teille merkityksellistä ja toivon, etteivät nämä kommentit ole pilanneet sitä täysin.

Ikuisesti rakkaudella,

Dan

Uutista päivitetty 10.6.2020 19:59. Uutiseen lisätty Radcliffen blogikirjoitus kokonaisuudessaan suomeksi käännettynä.