Ompelija Ree Melaselle on tärkeää, että binderit ovat kaikkien niitä tarvitsevien saavutettavissa
Oma binderin tarve johti siihen, että Ree Melanen tekee nyt bindereita työkseen. Ompelimo Harakanpesä tarjoaa binderien lisäksi myös tietoa niiden turvallisesta käytöstä.
Ree Melasen pienyritys Ompelimo Harakanpesä sai alkunsa virallisesti lokakuussa 2019, mutta Melasella on pitkä tausta ompelemisen ja muiden käsitöiden parissa. Hän kertoo tekevänsä omat vaatteensa itse, joten kun binderin eli rintakehää litistävän alusvaatteen käyttö tuli aikanaan ajankohtaiseksi, hän valmisti sellaisen omaan käyttöönsä.
Kaverit alkoivat kysellä, voisiko Melanen kokeilla tehdä heillekin binderin. Kokeilut olivat ilmeisen onnistuneita, koska pikkuhiljaa puskaradio alkoi levittää sanaa niin, että tuntemattomiltakin alkoi tulla kyselyitä ja tilauksia.
Melanen kuvailee itseään introvertiksi ja epävarmaksi omista kyvyistään. Tämä on ollut haaste myös yritystoiminnan aloittamisen suhteen, koska Melasella ei ole ollut mahdollisuutta investoida esimerkiksi teollisuusompelukoneeseen.
– Kukaan ei kuitenkaan ole sanonut että olisi pettynyt, mutta mitä jos he eivät kehtaa sanoa, kun näitä tekee vain yksi ihminen? Melanen miettii.
Toisaalta Melanen arvioi, että monien silmissä se voi olla myös valtti, että hän pyörittää toimintaa yksin, kun suuremmissa yrityksissä esimerkiksi sähköpostiin vastaava ja tuotteen valmistava ihminen eivät ole välttämättä edes lähellä toisiaan.
Aikanaan, kun Melanen oli päättänyt peruskoulun ja tuli yhteishaun aika, hän oli miettinyt, lähtisikö opiskelemaan artesaaniksi. Hän tuli kuitenkin silloin siihen tulokseen, että harrastus menisi pilalle, jos siitä tekisi ammatin.
– Nykyään ajattelen, että tykkään tästä ja voin tehdä tätä, niin miksipä ei? Enemmän tarvitsee perustella sitä, miksi en tekisi, kuin sitä, että miksi tekisin.
Nyt Melanen toimii osa-aikaisesti käsityöyrittäjänä ja valmistaa bindereita omassa huoneessaan, josta yli puolet on varattu työskentelytilaksi. Melanen tekee käsitöitä edelleen myös vapaa-ajallaan, ja hän kertoo, että tätä helpottaa se, kun harrastuksena tehtävät käsityöt eroavat ammattiin liittyvistä töistä.
Melanen sanoo, että oman käyttötarpeen lisäksi myös lihavuus vaikutti siihen, että hän alkoi alunperin tehdä bindereita itse.
– Kun itse etsin bindereita, niin monilla kansainvälisillä valmistajilla oli kuvissaan vain todella laihoja malleja. Ei tiennyt, miltä binderin kuuluu näyttää, jos on isompi, tai mitä voi odottaa, tai onko olemassa edes isompia kokoja. Vaikka kokoja olisi ollut, kuvien puuttumisesta tuli sellainen tunne, että isompien kokojen valmistaminen on haaste valmistajille.
Ompelimo Harakanpesä tarjoaa laajan kokovalikoiman lisäksi myös mittatilausbindereita, jotka tehdään täysin asiakkaan mittojen mukaisesti. Saavutettavuus on Melaselle muutenkin tärkeää; hän tarjoaa mahdollisuuden maksaa binderista oman maksukyvyn mukaan.
– Binderi on vaate, joka joillekin käyttäjille on välttämätön mahdollistamaan vaikka sen, että voi lähteä ulos asunnosta. Siinä kohtaa on perseestä, jos raha on este, Melanen perustelee vähävaraisille tarjoamaansa alennusta.
Bindereita ei Melasen mukaan juuri valmisteta Suomessa, eikä koko Euroopankaan alueella ole montaa eri valmistajaa. Melanen näkee tärkeänä binderien valmistamisen lisäksi myös sen, että hän tarjoaa sivuillaan suomenkielistä tietoa binderien käytöstä ja niihin liittyvistä turvallisuusasioista.
– Pahoissa dysforioissa ei tule etsittyä tietoa turvallisuudesta, mutta kompressiovaatteisiin liittyy asioita, jotka tulee ottaa huomioon. Vääränlainen bindaus voi olla terveysriski.
Toukokuu on ollut Melaselle tähän mennessä kiireisin kuukausi tilausten määrän suhteen. Hän kertoo aktiivisen sosiaalisen median käytön vaikuttaneen tähän, mutta arvioi myös, että kesällä käytetään enemmän bindereita kuin talvella.
– Kun kesä tulee, on hankalampi piiloutua löysiin vaatteisiin, niin se voi lisätä dysforiaa ja binderien tarvetta. Minullakin on talvella iso ja löysä takki, Melanen naurahtaa.