Muutoksia Trasekin hallituksessa – puheenjohtaja ja neljä jäsentä eronneet
Sunnuntaina 21. kesäkuuta sukupuolivähemmistöjen asiaa ajavan Trasek ry:n hallituksen jäsen Tinksu Haapalainen ilmoitti Twitterissä eronneensa järjestöstä. Pian sen jälkeen eroilmoituksen tekivät kolme muuta; yhdistyksen puheenjohtaja Panda Eriksson sekä hallituksen jäsenet Eeli Kytömäki ja Utu Förbom. Valo Inkinen erosi myös järjestön hallituksesta, mutta ei ilmoittanut siitä sosiaalisessa mediassa.
Palautin äsken eroilmoitukseni Trasek ry:n hallitukselle. Toivotan kaikkea hyvää järjestölle tulevaisuudessa.
— Tinksu Haapalainen (@Haapalaiska) June 21, 2020
Olen äsken palauttanut eroilmoitukseni @trasek_ry‘lle, en jatka puheenjohtajana enkä hallituksessa. En voi johtaa järjestöä, jonka suunta eroaa omastani. Toivon järjestölle kaikkea hyvää jatkoon. Tuhannet kiitokset kaikesta, minkä opetit, rakas Trasek. pic.twitter.com/SVefri1IKM
— Panda Eriksson (@panda_eriksson) June 21, 2020
Erosin tänään Trasek Ry:n hallituksesta.
— eeli oliver kuutamo 🌙 (@paralleeli) June 21, 2020
Ai niin, erosin @trasek_ry hallituksesta. Kuten muutama muukin. Kaikkea hyvää niille, jotka tuohon tärkeään järjestöön vielä jäivät.#TransRightsAreHumanRights #translakinyt #trans #trasek #transaktivismi #ihmisoikeudet #ihmisyys
— Utu Förbom (@utuforbom) June 21, 2020
Trasek ry antoi oman tiedotteensa Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa.
Ilmoitukset aiheuttivat runsaasti spekulaatiota, minkä vuoksi Kytömäki, Eriksson ja Haapalainen avasivat eronsa syitä muutama tunti myöhemmin.
Tuon nyt tähän oman syyni eroon – mä oon aina ennen kaikkea aktivisti, en lobbaaja. Trasek tekee supertärkeää asiantuntija- ja lobbaustyötä, ja koin etten pystynyt antamaan mitään siihen työtapaan. No hard feelings.
— eeli oliver kuutamo 🌙 (@paralleeli) June 21, 2020
En kokenut voivani tehdä näitä asioita enää järjestössä, mutta kuten sanottua, toivotan heille kaikkea hyvää sille tielle, mille he oletettavasti jatkavat, kun minä en enää yritä ohjata laivaa toisenlaiseen suuntaan. Potilasjärjestö- ja lobbaustyölle on varmasti jatkossakin tarve pic.twitter.com/HPkXadY5Ww
— Panda Eriksson (@panda_eriksson) June 21, 2020
Omalta osaltani voin sanoa eroni syistä sen, että aktivismini ei löytänyt paikkaansa Trasekissa. Toivon menestystä istuvalle hallitukselle. Tällaiset tilanteet herättävät spekulaatiota, mutta toivon, että Trasekin hallitus saa nyt työrauhan ja aikaa järjestäytyä uudelleen.
— Tinksu Haapalainen (@Haapalaiska) June 21, 2020
Tinksu Haapalainen kommentoi Kehrääjälle, ettei hänellä ole kauheasti sanottavaa tviittiensä ulkopuolelta, mutta jatkoi:
– Lähdön taustalla oli se, että se miten haluan ihmisoikeustyötä tehdä nyt ja tulevaisuudessa ei löytänyt paikkaansa Trasekissa. Siellä tehdään arvokasta työtä ja katsoin, että tämä Trasekin hallituksesta lähteminen oli hyvä juttu molemmille osapuolille.
Valo Inkinen kommentoi omaa eroaan Kehrääjälle näin:
– Lähdin Trasekista, koska koin ettei oma tapani olla ja tehdä aktivismia ollut sinne sopivaa. Teen mieluusti hyvin monenlaista vaikuttamistyötä, ja koen, että se onnistuu miulla paremmin muualta kuin Trasekista käsin.
Eeli Kytömäellä ei ollut Twitterissä antamaansa lausuntoon mitään lisättävää, ja julkaisuhetkeen mennessä Panda Eriksson ja Utu Förbom eivät ole kommentoineet tapausta Kehrääjälle.
Trasek ry:n hallitukseen jäi varapuheenjohtaja Antti Karangin lisäksi sihteeri, neljä jäsentä ja viisi varajäsentä. Julkaisuhetkeen mennessä hallituksen tämänhetkinen kokoonpano ei ole kommentoinut asiaa.