Skotlanti riitauttaa Britannian päätöksen estää Skotlannin translakiuudistus

Skotlanti riitauttaa Britannian päätöksen estää Skotlannin translakiuudistus

Kuva: Thiago Rocha

Skotlanti on päättänyt riitauttaa Britannian ratkaisun estää Skotlannin parlamentin hyväksymän translakiuudistuksen. Uudeksi pääministeriksi sekä Skotlannin kansallispuolue SNP:n puheenjohtajaksi valittu Humza Yousaf vahvisti asian. Britannia on ilmoittanut puolustavansa päätöstään sekä oikeuttaan turvautua pykälä 35:n käyttöön, jos katsoo sen tarpeelliseksi.

Skotlannin parlamentti on ilmoittanut päätöksestään ryhtyä oikeudellisiin toimiin Britanniaa vastaan. Tapaus koskee Britannian hallituksen päätöstä estää Skotlannin parlamentin hyväksymä translakiuudistus veto-oikeudella. Asiasta uutisoi aiemmin Gay Times.

Translakiuudistukseen liittyvää Britannian väliintuloa on kutsuttu poikkeukselliseksi ja osa asiantuntijoista katsookin, että Britannian ja Skotlannin välinen translakikiista voi laukaista jopa perustuslaillisen kriisin. Lisäksi translakikiista on käynnistänyt Skotlannissa jälleen keskustelua mahdollisesta itsenäistymisestä.

Skotlannin mukaan sille ei annettu etukäteen minkäänlaista varoitusta siitä, että translakiuudistus voidaan estää pykälä 35:een turvautumalla, jos Westminster katsoo asian tarpeelliseksi. Britannian nais- ja tasa-arvoasiain ministeri Kemi Badenoch puolestaan totesi 1.3. pidetyssä nais- ja tasa-arvovaliokunnan kokouksessa muun muassa sen, että translakikiistasta on käyty tähän mennessä jo tarpeeksi kattavaa keskustelua, jotta Skotlanti olisi hyvin perillä siitä, millaisia toimenpiteitä siltä odotetaan kiistan ratkaisemiseksi.

Skotlannin kansallispuolue SNP:n uudeksi puheenjohtajaksi sekä Skotlannin pääministeriksi maaliskuussa valittu, aiemmin terveysministerinä toiminut Humza Yousaf vahvisti parlamentin ryhtyneen oikeudellisiin toimiin Britannian hallitusta vastaan – muun muassa esittämällä vetoomuksen pykälä 35:n käytön oikeudellisen tarkistuksen puolesta.

Pykälä 35:en käytön haastaminen kuului Yousafin vaalilupauksiin, jonka lisäksi hän painotti taistelevansa pääministerinä ”kaikkia Westminsterin vallankaappauksia vastaan missä tahansa asiassa ja vaikka hän olisi pohjimmiltaan eri mieltä tietystä asiasta”. Yousaf muistutti vaalikampanjansa aikana, että transsukupuolisuutta koskevassa keskustelussa tulee muistaa aiheen monimuotoisuus ja sensiviitivyys.

LHBTIQA+ -järjestö Stonewallin edustaja Colin Macfarlanen mukaan järjestö suhtautuu myönteisesti Skotlannin ilmoitukseen päätöksestä riitauttaa Britannian pykälä 35:een turvautumisen puuttuakseen Skotlannin parlamentin päätöksentekoon.

”Sukupuolen tunnustamisen uudistuslaki pyrkii yksinkertaisesti tekemään transmiehen tai transnaisen sukupuolen juridisen vahvistamisen prosessista kunnioittavamman ja suoraviivaisemman – ja tarkoittaisi myös Skotlannin liittymistä jatkuvasti kasvavaan joukkoon eri kansakuntia ympäri maailmaa, joilla on käytössä samanlaiset järjestelyt”, Macfarlane sanoo.