Britannian nais- ja tasa-arvoasiain ministeri kiistää väitteet konservatiivihallituksen suunnitelmasta hankaloittaa transihmisten elämää

Britannian nais- ja tasa-arvoasiain ministeri kiistää väitteet konservatiivihallituksen suunnitelmasta hankaloittaa transihmisten elämää

Britannian nais- ja tasa-arvovaliokunnan kokouksessa käsiteltiin muun muassa hallituksen sitoumusta kieltää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuva eheytys ja juridisen sukupuolen vahvistamisen prosessia. Erityistä huomiota sai Skotlannin ja Britannian välinen translakikiista. Nais- ja tasa-arvoasiain ministeri Kemi Badenoch vakuuttaa ettei konservatiivihallitus halua vaikeuttaa transyhteisön elämää.

Kuva: Wikimedia Commons

Britannian nais- ja tasa-arvoasiain ministeri Kemi Badenochin mukaan konservatiivipuolue ei pyri heikentämään transihmisten oikeuksien toteutumista. Asiasta uutisoi aiemmin PinkNews.

Badenochin kommentti oli vastaus hänelle 1.3. pidetyssä nais- ja tasa-arvovaliokunnan kokouksessa esitettyyn kysymykseen, joka koski Britannian päätöstä estää veto-oikeudella Skotlannin parlamentin hyväksymä translakiuudistus. Kehrääjä uutisoi aiheesta aiemmin helmikuussa. Lisäksi ministeriltä pyydettiin lisätietoa muun muassa hallituksen sitoumuksesta kieltää LHBTIQA+ -ihmisiin kohdistuva eheytystoiminta.

Osa asiantuntijoista katsoo, että Britannian päätös estää Skotlannin translakiuudistus voi laukaista perustuslaillisen kriisin. Skotlannin parlamentti on puolestaan uhannut ryhtyä oikeustoimiin. Esimerkiksi Skotlannin sosiaalisen oikeuden ministeri Shona Robison kritisoi Britannian hallituksen ratkaisua toteamalla ettei Badenoch ole esittänyt Skotlannille minkäänlaista varoitusta translain estämisestä joulukuun kokouksessa.

Badenoch sanoo Britannian hallituksella olleen “rajoitetut mahdollisuudet” varoittaa Skotlantia Westminsterin päätöksestä estää translakiuudistus – viime kädessä Skotlannin parlamentin vastuulla oli hänen mukaan estää Britanniaa turvautumasta pykälä 35:een. Kun ministeriltä kysyttiin, kuinka kiista voidaan selvittää, Badenoch totesi Skotlannin voivan “muuttaa lakiaan”. Hän lisäsi myös, että keskustelu translakiaiheesta on tässä vaiheessa ollut jo tarpeeksi laajaa, jotta Skotlanti olisi hyvin perillä siitä, mitä sen on tehtävä.

“Tämä on ollut varsin merkittävä väliintulo, mutta väliintulon jälkeen on ollut selvää, että yleinen mielipide on Britannian hallituksen puolella, ei Skotlannin hallituksen”, Badenoch sanoi. Skotlannin kansallispuolue SNP:n puheenjohtaja ja Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon erosi tehtävästään translakikiistan seurauksena.

Badenochilta kysyttiin myös hänen suunnitelmastaan tarkastaa luettelo maista, joiden kohdalla Britannia hyväksyy sukupuolen juridiseen vahvistamiseen tarvittavat todistukset (GRC). Britannian tasa-arvotoimisto ilmoitti tammikuussa luettelon tarkistamisen tärkeydestä väittäen ettei juridisen sukupuolen vahvistamisen prosessi ole tietyissä maissa “tarpeeksi tiukka”. Badenoch ei kommentoinut tarkemmin, milloin tasa-arvoministeriön ylläpitämä luettelo julkaistaan päivitettynä.

Badenoch kiisti kokouksen aikana esitetyt väitteet pääministeri Rishi Sunakin konservatiivihallituksen suunnitelmista vaikeuttaa transyhteisön elämää – vaikka hallitusoppositio ja aktivistit haluavatkin Badenochin mukaan luoda tällaista vaikutelmaa. Badenoch vakuutti, että transiyhteisön elämän hankaloittaminen on “viimeinen asia”, jonka hallitus haluaa aiheuttaa.