Translakikiista käynnisti jälleen itsenäistymistä koskevaa keskustelua Skotlannissa
Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon kutsuu Britannian Skotlannin translakiuudistuksen estänyttä ratkaisua muun muassa “suoraksi hyökkäykseksi Skotlannin parlamentin instituutiota vastaan”. Translakikiista on käynnistänyt jälleen keskustelua Skotlannin mahdollisesta itsenäistymisestä. Itsenäistymistä kannattavat kokevat Lontoon puuttumisen Skotlannin päätöksentekoon asiattomaksi.
Skotlannin ja Britannian välinen, translain uudistamiseen liittyvä kiista on ohessa jälleen herättänyt keskustelua Skotlannin mahdollisesta itsenäistymisestä. Asiasta uutisoi aiemmin Al Jazeera.
Skotlannin parlamentti äänesti translain uudistuksen puolesta joulukuussa äänin 86–39. Translain uudistaminen erottaisi lääketieteellisen sukupuolenkorjauksen ja juridisen sukupuolen vahvistamisen prosessin toisistaan ja pyrkisi kunnioittamaan sukupuolivähemmistöjen itsemääräämisoikeutta. Britannian hallitus asettui lakia vastaan ja kumosi sen 16.1. veto-oikeudellaan, sillä katsoi sen olevan ristiriidassa maanlaajuisen tasa-arvolain kanssa.
Britannian hallituksen päätös oli poikkeuksellinen, sillä kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun se turvautui pykälä 35:een estääkseen Skotlannin parlamentin hyväksymän lain. Skotlannissa päätös herätti ärtymystä – muun muassa kansallismielisenä tunnettu pääministeri Nicola Sturgeon kertoi olevansa raivoissaan Britannian ministereiden ratkaisusta. Hän kutsui päätöstä “suoraksi hyökkäykseksi Skotlannin parlamentin instituutiota vastaan – sekä hyökkäykseksi leimattua, haavoittuvassa asemassa olevaa ja usein marginalisoitua ihmisryhmää vastaan”.
Skolantilaiset äänestivät osaksi Britanniaa jäämisen puolesta 9 vuotta sitten. Tästä huolimatta uusi kulttuurillinen konflikti Lontoon kanssa on käynnistänyt jälleen keskustelut mahdollisesta itsenäistymisestä. Britannian hallitus kieltäytyi myöntämästä Skotlannille oikeutta järjestää toinen kansanäänestys itsenäisyydestä vuonna 2014. Maan korkein oikeus hyväksyi kyseisen päätöksen marraskuussa sen jälkeen, kun Sturgeon siirsi kiistan käsiteltäväksi Britannian korkeimpaan oikeuteen.
Lisäksi Britannian tuomareiden viime vuonna tehdyn päätöksen mukaan kaikki itsenäistymistä koskevat äänestykset ovat laittomia ilman Westminsterin suostumusta – huolimatta siitä, että enemmistö Skotlannin kansallispuolue SNP:n ja Vihreistä kannattaa parlamentissa itsenäistymistä. Myös sekä translain uudistamista, että itsenäistymistä vastaan äänestäneet Skotlannin unionistit ilmaisivat olevansa tyytymättömiä Britannian väliintuloon Skotlannin päätöksentekoon.
Arvioiden mukaan Skotlannin ja Britannian translakikiista aiheutti tunteiden purkauksia todennäköisesti perustuslakikeskustelun molemmissa, vastakkaisissa osapuolissa. Markkinointi-alalla työskentelevä Fiona McKenzie kertoi Al Jazeeralle, että kiista on saanut hänet “pohtimaan vakavasti, kuinka Skotlanti sopii Yhdistyneen kuningaskuntaan poliittisesti ja perustuslaillisesti”. McKenzie sanoi ohessa kannattaneensa translain uudistamista.
“Tuntuu vaan siltä, että Skotlantia ei kohdella kunnioittavasti ja että meitä hallitsevat viime kädessä ihmiset, jotka ovat syrjässä eivätkä halua olla tekemisissä kanssamme mielekkäällä tasolla”, McKenzie kritisoi.