Alaikäiseen transnuoreen kohdistunut henkirikostapaus järkyttää maailmalla

Alaikäiseen transnuoreen kohdistunut henkirikostapaus järkyttää maailmalla

Kuvateksti: Brianna Ghey

Brianna Gheyn tapaus järkyttää Britanniassa ja muualla maailmassa. 16-vuotiaaseen transtaustaiseen koulutyttöön kohdistuneesta henkirikoksesta epäillään kahta alaikäistä, uhria vuotta nuorempaa teiniä. Tapausta tutkivien viranomaisten mukaan todisteet eivät anna syytä epäillä viharikosmotiivia. Uhrin läheiset kiistävät väitteet – Ghey oli ystävien mukaan koulukiusattu nuori, jonka tilanteeseen ei haluttu puuttua.

Transyhteisö Britanniassa ja muualla maailmassa on järkyttynyt warringtonilaisen Brianna Gheyn murhasta. 16-vuotias Birchwood Community High Schoolia käyvä transtyttö löydettiin iltapäivällä 11.2. kuolleena Culchet Linear Park -puistosta – vain muutama päivä sen jälkeen, kun hän julkaisi sosiaalisen median palvelu TikTokissa videon, jossa kertoi seuraajilleen tulleensa “syrjäytetyksi koulustaan”. Asiasta uutisoi aiemmin Daily Mail.

Gheyn viralliseksi kuolinsyyksi on ilmoitettu useampi puukonisku häneen kohdistuneen väkivaltaisen hyökkäyksen yhteydessä. Tekijät, paikalliset 15-vuotiaat poika ja tyttö pidätettiin murhasta epäiltyinä. Viranomaisten väitteen mukaan Gheyn tapauksessa esiin tulleet todisteet eivät anna syytä epäillä tapauksessa olleen kyse viharikoksesta. Etsintäpäällikkö Mike Evansin mukaan koulutytön tapausta tutkitaan parhaillaan ja että ”poliisit tekevät kaikkensa selvittääkseen tapahtuneen tarkat olosuhteet”.

Väite viharikosmotiivin poissulkemisesta on kyseenalaistettu Gheyn läheisten toimesta – esimerkiksi Gheyn ystävien kertoman mukaan heidän ystäväänsä kiusattiin vuosia siksi, koska tämä oli transsukupuolinen eikä pelännyt olla oma itsensä. Kiusaamisesta oltiin ystävien mukaan tietoisia, mutta siihen ei haluttu puuttua. Gheyn viimeiseksi jäänyt TikTok -video, nyt jo poistetulla tilillä on The Sunin arvion mukaan julkaistu noin 5 päivää ennen hänen murhaansa.

Gheyn läheisten lisäksi useat LHBTIQA+ -järjestöt sekä sosiaalisen median käyttäjät arvelevat tekijöiden motiiviksi selkeän transvihan. Esimerkiksi sukupuolivähemmistöihin kohdistuviin viharikosten dokumentointiin ja tutkimiseen erikoistunut Trans Safety Network huomautti myös median transvihamielisestä tavasta uutisoida selkeät viharikoksen tunnusmerkit täyttävästä henkirikoksesta – muun muassa The Times päivitti aiemmin kirjoittamaansa artikkelia uhria väärinsukupuolittavalla nimellä sekä poistaen uutisesta viittaukset siitä, että hän oli tyttö.

Useat mediat uutisoivat henkirikostapauksesta jättäen kertomatta Gheyn transtaustasta, joka sekin herätti runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa ja sateenkaarijärjestöjen keskuudessa. Monet, erityisesti itsekin sukupuolivähemmistöön kuuluvat huomauttivat sosiaalisessa mediassa, että selkeän viharikoksen kontekstista uhrin transtaustasta kertomatta jättämisellä pyritään nähtävästi pitämään poissa julkisuudesta transihmisiin kohdistuvan väkivaltaepidemian olemassaolo. Osa käyttäjistä kritisoi lisäksi Trans Safety Networkin tapaan median kaksoisstandardeihin perustuvaa tottumusta uutisoida transihmisistä – esimerkiksi jos transhenkilö onkin itse syyllistynyt rikokseen, hänen transtaustastaan uutisoidaan näyttävästi.

Birchwood Community High Schoolin rehtori Emma Mills kertoo koko koulun olevan todella järkyttynyt ja murtunut Gheyn kuolemasta. ”Tämä on ymmärrettävästi erittäin vaikeaa ja ahdistavaa aikaa monille ja teemme kaikkemme tukeaksemme oppilaitamme ja laajempaa kouluyhteisöä”, Mills sanoo.

Gheyn perhe järjesti muistotilaisuuden tyttärelleen ja julkaisi myöhemmin myös lausunnon, jossa kiitti kaikkia tyttärensä ystäviä, poliisia ja todistajia avusta. “Brianna oli hyvin rakastettu tytär, tyttärentytär ja nuorempi sisko. Hän oli elämää suurempi hahmo, joka jätti pysyvän jäljen kaikkeen, mitä hän kohtasi. Brianna oli kaunis, nokkela ja hauska. Brianna oli vahva, peloton ja ainutlaatuinen”, lausunnossa sanotaan. Gheyn perheen järjestämä, hautajaiskuluihin tarkoitettu  varainkeruukampanja on kerännyt useita kymmeniä tuhansia puntia vain muutamien tuntien aikana.

The Independentin kolumnisti Robin Moira Whiten sanojen mukaan Gheyn murhasta voidaan sanoa, että oli vain ajan kysymys, milloin tällainen tragedia tapahtuisi. White sanoo tapauksen jälkien johtavan viime vuosina mediassa ja politiikassa yleistyneeseen tapaan ”käydä keskustelua transihmisten elämistä” ja katsoo Gheyn murhan olevan vaarallinen ennakkotapaus edellä mainitusta kulttuurisesta muutoksesta.

“Kuvittele, että mitä jos vastaavanlainen kohtelu olisi kohdistettu homoon tai etniseen vähemmistöön kuuluvaan henkilöön? Jostain syystä transihmiset eivät koskaan nauti täysin tasa-arvosta”, White kirjoittaa. Lisäksi hän mainitsee kolumnissaan kohdanneensa itsekin julkisen työnsä seurauksena suoraa vihaa, jossa vihapuheen kirjoittajat kuvailevat häntä muun muassa “naista teeskenteleväksi lihavaksi valkoiseksi mieheksi”. Whiten mukaan tällainen ilmiö viestii transihmisten hälyttävän heikosta yhteiskunnallisesta asemasta, joka on pelkästään Britanniassa arkea lukuisille ihmisille.