Kaksi äitiä ja kaksoset -tubettajat Ella ja Susanna: “Perheen määrittää rakkaus – ei vanhempien sukupuoli, lukumäärä tai seksuaalinen suuntautuneisuus”

Kaksi äitiä ja kaksoset -tubettajat Ella ja Susanna: “Perheen määrittää rakkaus – ei vanhempien sukupuoli, lukumäärä tai seksuaalinen suuntautuneisuus”

Kuvakaappaus Kaksi äitiä ja kaksoset -tililtä Instagramista.

Suositusta sateenkaariperheen elämää kuvaavasta Youtube-kanavastaan tunnetut Ella ja Susanna haluavat kannustaa ihmisiä olemaan omia itsejään ja jakaa omia kokemuksiaan eteenpäin.

Kaksosten sukupuolten paljastus: kolme minuuttia kestävä video, jolla äidit Ella ja Susanna avaavat rakenneultrasta saamansa laput, joille kaksosten sukupuolet on kirjoitettu. “Mä näin jo” hihkuu Susanna. “Mä tiedän!” äiti S jatkaa. “Nyt mäkin tiedän” jatkaa Ella, äiti E.

Än, yy, tee, NYT (yhtä aikaa): Äiti S: POIKA! Äiti E: TYTTÖ! Ja mieletöntä onnen sekaista ja rakkaudentäyteistä kiljuntaa. Äiti E:n masussa kasvaa ja kehittyy kaksi täydellistä elämän alkua. Tästä kaikki alkaa: sekä Ellan ja Susannan matka äideiksi että videoiden kuvaaminen ja odotusajan tallentaminen Kaksi äitiä ja kaksoset -Youtube-kanavalle.

Kesällä 2018 Susanna istuu lastenhuoneen lattialle ja unboxaa äitiyspakkausta, kertoo nimistä ja hääpäivän juhlinnasta ja esittelee yleisölle lastenhuonetta. Alkuun videoilla on pääasiassa yksin Susanna, mutta pikkuhiljaa myös Ella alkaa olla mukana, ja lopulta kanavasta ja muusta sisällöntuotannosta on tullut pariskunnan yhteinen harrastus. Susannan lempipuuhaa ovat Q&A-videot, Ella nauttii erityisesti siitä, kuinka ihanaa on palata tavallisiin arkipäiviin videopäiväkirjamaisesti.

Sekä Youtubeen että Instagramiin (@kaksiaitia) ilmestyy valokuvia ja videoita odottavien äitien arjesta. Ellan ja Susannan tuottama sisältö on aitoa, rehellistä ja rakkaudentäyteisiä. Äidit kuvaavat arkeaan, vastailevat katsojien kysymyksiin ja kertovat avoimesti esimerkiksi hedelmöityshoitoprosessista.

Elokuun 2018 lopussa kanavalle ilmestyy video otsikolla Nyt on lähtö! Video on alle minuutin mittainen ja sisällöltään yksinkertaisuudessaan seuraava: “jos näette tämän videon, se tarkoittaa että (rumpujen pärinää) me ollaan lähdetty synnärille!”. 31.8.2018 kanavan Instagramiin ilmestyy kuva kahdesta pipopäisestä tuhisijasta.

Siinä se on: Ellan, Susannan, Elsin ja Sulon perhe. Kahden äidin ja kaksosten perhe, jonka päivittäisellä arjella on tänä päivänä Youtubessa yli 40 000 katsojaa ja Instagramissa yli 24 000 seuraajaa. Suomen ensimmäinen Youtube-gaala, Creator Awards, järjestettiin 28.8.2020. Susannan ja Ellan osalta ilta huipentui Vuoden perhekanava -palkintoon.

Miten itse kuvailisitte kanavaanne ja tuottamianne sisältöjä? Keitä te olette?

– Perheeseemme kuuluvat äidit Ella (33) ja Susanna (31) sekä ihanat kaksosemme Sulo ja Elsi (2). Teemme videoita sateenkaariperheemme elämästä. Haluamme sisällöillämme kannustaa ihmisiä olemaan rohkeasti omia itsejään ja elämään omannäköistään elämää – sitä kautta olemme itse löytäneet onnen. Lisäksi meille on tärkeää tehdä perhemuotoamme tutuiksi ihmisille ja näyttää, että sateenkaariperhe ei ole sen parempi tai huonompi kuin mikään muukaan perhe. Aitous on sana, joka kuvaa hyvin sisältöjämme – siihen ainakin pyrimme! Uskomme myös, että positiivinen elämänasenteemme kuuluu ja näkyy videoillamme ja kuvissamme.

Koitteko naisparina helpoksi löytää tietoa perheen perustamisen eri mahdollisuuksista?

– Koimme, että tietoa eri vaihtoehdoista on hyvin saatavilla esimerkiksi Sateenkaariperheet ry:n sivuilla. Muistamme kuitenkin itse perheen perustamista suunnitellessamme kaivanneemme faktatiedon lisäksi vertaistukea ja muiden naisparien kokemuksiin perheenperustamiseen liittyen – tätä tietoa oli vaikeampi löytää. Tämä oli yksi syy Youtube-kanavamme perustamiselle silloin, kun Ella oli jo raskaana – halusimme itse jakaa kokemuksiamme eteenpäin.

Onko lapsille löydettävissä sateenkaarevaa kirjallisuutta/lauluja/loruja/lastenohjelmia tai muuta vastaavaa sisältöä? Millaista sisältöä te erityisesti kaipaisitte Elsin ja Sulon äiteinä?

– Sateenkaarevia satuja ja -ohjelmia löytyy jo jonkin verran, mutta olemme silti kokeneet tarjonnan olevan liian vähäistä. Toivoisimme, että lastenkirjoissa ja -ohjelmissa esiintyisi useammin myös esimerkiksi samaa sukupuolta olevia pareja ja muitakin kuin isän ja äidin perustamia perheitä. Olemme tehneet YouTube-kanavallemme videonkin tästä aiheesta otsikolla Frozen-Elsalle tyttöystävä?. Koimme tärkeäksi perustella, miksi ihan kaikkien lasten olisi hyvä lukea sellaisiakin satuja, joissa prinsessa ei rakastukaan prinssiin vaan vaikkapa toiseen prinsessaan.

Mikä teille luo toivoa siitä, että muutos sateenkaari-ihmisten ja erityisesti sateenkaariperheiden aseman paranemiseen voi tapahtua?

– Meille on muodostunut todella ihana yli 40 000 seuraajan yhteisö kanavallemme – näiden ihmisten ihanat viestit muistuttavat meitä päivittäin siitä, että maailmassa on valtava määrä hyvyyttä ja suvaitsevaisuutta. Tuntuu, että sukupolvi sukupolvelta suurempi osa ihmisistä on suvaitsevaisia. Siitähän kaikki lähtee: suvaitsevainen ihminen kasvattaa lapsistaan suvaitsevaisia, toimii työssään arvojensa mukaan, äänestää tasa-arvoa ajavia ihmisiä vaaleissa ja niin edelleen.

Pakko kysyä: miltä tuntuu, kun kymmenet tuhannet ihmiset odottaa somessa tietoa siitä, joko synnytys on ohi ja kaikki ok?

– Tuntui aivan ihanalta ja tietyllä tavalla uskomattomalta, että niin moni eli hengessä mukana meidän jännittävää päivää! Tuo päivä, jolloin kaksoset syntyivät, oli kuitenkin sen verran hektinen, että ajatukset olivat pääosin ihan vaan siinä hetkessä. Lasten syntymän jälkeen olimme niin uusien tulokkaiden lumoissa, että emme heti huomanneet ilmoittaa lähipiirillekään synnytyksen menneen hyvin – läheisemme olivat jo ehtineet vähän huolestuakin, kun mitään ei kuulunut.

Lopuksi: mitkä ovat 3 parasta asiaa tubettamisessa?

– 1. Tubettamisesta on tullut yhteinen rakas harrastuksemme – eli yhdessä tekeminen!

2. Seuraajien kommentit ja keskustelut seuraajien kanssa! Erityisesti lämmittää, jos olemme pystyneet vaikuttamaan jonkun ihmisen elämään positiivisesti sisällöillämme. Mieleen tulee esim. viesti nuorelta, joka tuli kaapista ulos vanhemmilleen meidän videoidemme avulla ja viesti äidiltä, joka oli ennen poikansa parisuhdetta vastaan, mutta kertoi muuttaneensa mielensä videoidemme kautta. Esimerkiksi tuollaiset kommentit ovat todella jääneet sydämiimme <3

3. Tube-kanavamme videoista on kertynyt perheemme ”muistoboksi” – on tosi arvokasta, että meillä on useamman vuoden varrelta tallentunut perheemme elämää videomuotoon! Ilman tubettamista emme varmasti olisi muistaneet kuvata näin paljoa.