Matrix translinssien läpi – ohjaajasiskokset allekirjoittivat kulttiklassikkoa koskeneet teoriat
Kuvitus: Mikael T.
Jo klassikoksi nousseen tieteiselokuva Matrixin ohjanneet Wachowskin siskot ovat viimein vahvistaneet, että elokuva käsittelee transsukupuolisuutta erilaisten metaforien kautta.
Vuonna 1999 ilmestynyt Matrix herätti elokuun alussa kohua vielä 21 vuoden jälkeen, kun toinen ohjaajista ja elokuvasarjan luoja Lilly Wachowski vahvisti Netflixille kuvatussa videohaastattelussa Matrixin olleen aina vertauskuva transprosessille. Wachowskin siskot tulivat molemmat kaapista transnaisina viime vuosikymmenen aikana, Lana vuonna 2012 ja Lilly perässä vuonna 2016, jonka seurauksena fanit ja kriitikot alkoivat tarkastella elokuvia ns. translinssien läpi.
Matrix on ollut monelle transihmiselle jo valmiiksi tärkeä teos, ja viimeisimmät uutiset ovat herättäneet niin onnen kuin liikutuksenkin tunteita, joita löytyy muun muassa Netflixin teorioita käsitelleen Twitter-ketjun kommenteista. Ohjaaja Lilly Wachowski on myös sanonut itse olevansa onnellinen, että elokuvan alkuperäinen tarkoitus tuli viimein ilmi. Hän myös toteaa, ettei maailma vuosia sitten ollut vielä valmis. Wachowskin mukaan Matrix ennen kaikkea kuvaa kaipuuta muutokseen vielä kaapissa olevan yksilön näkökulmasta.
Wachowskin haastattelun myötä Netflix jakoi Twitter-tilillään transkirjoittajien ja kriitikoiden analysointia Matrixin jo vuosia puhuttaneesta ja nyt varmistetusta transallegoriasta.
”The world wasn’t quite ready yet. Or well, the corporate world wasn’t ready for it”
Lilly Wachowski, toinen Matrix-elokuvan ohjaajista
Joten mikä tekee Matrixista transelokuvan? Symboliikkaa ei ole kovinkaan vaikeaa löytää. Vulture-lehdessä ilmestyneessä katkelmassa kirjastaan Females: A Concern Andrea Long Chu tuo esille olennaisimman: Neolla (Keanu Reeves) on dysforiaa. Matrix on sukupuolibinääri. Agentit ovat transfobia. Thomas Anderson elää kaksoiselämää ja tiedostaa jonkin olevan vialla.
Elokuvassa Morpheus kuvailee Neon kokemaa tunnetta ”kuin säröksi mielessä”, jota voisi verrata monen transihmisen kokemukseen väärässä sukupuolessa elämisestä ja yhteiskunnan toistuvasta väärinsukupuolittamisesta. Sitä tietää, että jokin ei täsmää ja se ajaa hulluksi, mutta tunteelle ei osaa antaa nimeä.
Matrix nostaa esiin myös transihmisten käyttämän termin ”muna”, jolla tarkoitetaan transsukupuolista henkilöä, joka ei ole vielä tajunnut olevansa trans, siis metaforisesti ei vielä ole kuoriutunut munastaan. Elokuvassa Neo herää munaa muistuttavasta kapselistaan todellisuuteen ja aloittaa siirtymänsä identiteetistä toiseen. Hän jättää taakseen koneiden antaman nimen, Thomas Anderson, ja aloittaa elämänsä itse valitseman nimensä, Neon, alla. Kohtaus symboloi Neon sosiaalisen transition ja prosessin alkua.
Myös Morpheuksen tarjoamiin pillereihin liittyy teorioita ja on puhuttu punaisen pillerin olevan suora metafora hormonihoitoihin. Andrea Long Chu kertoo kirjassaan, kuinka 90-luvun reseptillä saatava estrogeeni oli kirjaimellisesti punainen pilleri. Hormonimetaforan lisäksi punainen pilleri antaa Neolle mahdollisuuden nähdä ja ymmärtää ihmisten identiteettiä kontrolloimaan rakennetun systeemin olemassaolon.
Tästä päästään agentteihin, eli transfobiaan. Agentti Smith puhuttelee Neoa nimellä herra Anderson, siitä huolimatta, että Neo on irtautunut Matrixista ja hylännyt systeemin hänelle antamansa nimen. Smith myös painottaa etuliitettä ”herra” Neon kanssa keskustellessaan.
Transihmiset kohtaavat varsinkin prosessin alkuvaiheessa jatkuvaa väärinsukupuolittamista ja itse valitun nimen olemassaolosta huolimatta yhteiskunnalla on pakotettu tarve juurtua taakse jätetyn, ”kuolleen nimen”, toisteluun. Agentti Smithin korostettu sukupuolittaminen ja Neo-nimen täydellinen sivuuttaminen kuvastaa tätä ilmiötä. Agenteilla on pakollinen tarve pitää Neo normiensa alla, samalla tavalla kuin meidän yhteiskunnallamme on tarve painottaa sukupuolinormeja ja harata vastaan transihmisten oikeuksista.
Matrixin visuaalisen viestinnän ja estetiikan on myös sanottu tarjoavan katsojalle kokemuksen siitä, millaista useammassa kehossa eläminen saattaisi olla. Cáel Keegan viittaa Wachowskeista kertovassa kirjassaan Sensing Transgender muun muassa Matrixin kohtaukseen, jossa Neo väistelee luoteja. Keeganin mukaan Neon ajan kontrollointi luo tuntemuksen kahdesta samanaikaisesta ajallisuudesta. Kun puhutaan ajallisuudesta, tarkoitetaan yleensä lineaarista kehitystä menneisyydestä nykyisyyden kautta tulevaan. Vapaasti käännettynä Keegan kuvaa kohtauksen luoman sensaation olevan verrattavissa sukupuolenkorjausprosessissa ajan myötä esiintyvien useampien fyysisten vaiheiden ilmenemiseen.
Eikä Neo ole elokuvan ainut transedustaja. Lilly Wachowski on kertonut, että Switchin (Belinda McClory) hahmo on alkujaankin kirjoitettu transmaskuliiniksi. Matrixissa Switch näyttäytyy naisena ja Matrixin ulkopuolella – todellisuudessa – miehenä.
Matrixin viimeisessä kohtauksessa kamera zoomaa tekstiä ”system failure” kohti ja ohitse suoraan kirjainten M ja F (male ja female) välistä luoden tilaa ja vieden katsojan kirjaimellisesti sukupuolibinäärin taakse samalla kun Neon sanat ”tiedän, että olette peloissanne. Pelkäätte meitä ja muutosta” kuuluvat taustalla.
Wachowskin viimeisimmän haastattelun myötä myös Matrixin näyttelijäkastilta on kysytty heidän mielipiteistään ja teorioistaan transvertausta koskien. Päähenkilöä näytellyt Keanu Reeves on myöntänyt, ettei hänellä ollut aavistustakaan elokuvaa tehdessä, mutta todennut tiedostavansa elokuvien vaikutuksen monen elämään. Reevesin mielestä on hienoa, että tällainen tarina on tuotu julki. Reevesin kommenteista uutisoi ensimmäisenä Insider.
On erittäin ymmärrettävää, ettei Matrixia mainostettu transallegoriana sen ilmestymisvuonna 1999. Sosiaalinen ja poliittinen ilmapiiri 21 vuotta sitten oli hyvin erilainen ja on mahdollista, ettei Matrix olisi saanut niin positiivista vastaanottoa, tai koko elokuva olisi voinut jäädä tekemättä, jos asiasta olisi tuolloin puhuttu avoimesti. Wachowskit ovat itse tienneet totuuden kaikki nämä vuodet ja saavat viimein olla tyytyväisiä, että Matrixin alkuperäinen ajatus on nyt tullut julki.
Voisi sanoa, että Matrixin fanit on näin ollen herätetty itse todellisuuteen Neon mukana.