Toimittaja Lyyra Virtanen vastaanotti Setan Asiallisen tiedon omenan Helsinki Pride -puistojuhlassa

Toimittaja Lyyra Virtanen vastaanotti Setan Asiallisen tiedon omenan Helsinki Pride -puistojuhlassa

Kuva: Mikko Patrikainen, Seta

Vuoden 2023 Asiallisen tiedon omena -tunnustus jaettiin toimittaja Lyyra Virtaselle. Seta kehuu Virtasen käsikirjoittamaa ja juontamaa Queerruutu -sarjaa samaistumisen kohteita tarjoavaksi – erityisesti nuorille. Virtanen toimi vuosina 2019 – 2022 sateenkaarimedia Kehrääjän ensimmäisenä päätoimittajana.

Ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö Seta on myöntänyt tämän vuoden Asiallisen tiedon omena -tunnustuksen toimittaja Lyyra Virtaselle. Virtanen vastaanotti tunnustuksen 1.7. Helsinki Pride -puistojuhlassa. Tunnustuksen luovuttivat hallituksen jäsen Joonatan Laine ja puheenjohtaja Pekka Rantala.

“Virtasen toimittama Queerruutu-sarja on tarjonnut nuorille tietoa ja samaistumisen kohteita nuorten käyttämien sosiaalisten medioiden kautta. Aiheet ovat käsitelleet niin ajankohtaista translain uudistusta kuin sateenkaarihistoriaa”, Rantala kehuu.

Asiallisen tiedon omena on Setan vuosittain jakama tunnustuspalkinto, joka myönnetään yhteisölle tai henkilölle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman edistämisestä tai asiallisen LHBTIQA+ -aiheisen tiedon levittämisestä. Ensimmäinen Asiallisen tiedon omena -tunnustus myönnettiin vuonna 1991.

Virtanen on työssään toimittajana tuonut laajan yleisön saataville asiallista tietoa sateenkaariyhteisöstä – kuten esimerkiksi LHBTIQA+ -ihmisten omia näkökulmia yhteisönsä elämästä ja oikeuksista. Lisäksi Virtanen tarttui aiemmassa työssään Kehrääjän päätoimittajana tärkeisiin kulttuuria ja yhteiskunnan epäkohtia käsitteleviin aiheisiin, jotka jäivät usein näkymättömiksi suuremmissa suomalaismedioissa.

“Kiitän Setaa ja koko sateenkaariyhteisöä. Oman yhteisön tunnustus on merkittävin kiitos, jonka voin työstäni saada”, Virtanen sanoo.

Iltalehdessäkin työskennellyt Virtanen tunnetaan sateenkaarijournalismia meiltä meille -periaatteella tekevänä toimittajana. Vuoden 2022 syystalvella Yle Kioskin TikTok-tilillä julkaistu, Virtasen käsikirjoittama ja juontama Queerruutu-sarja on kerännyt tähän mennessä yli 1,2 miljoonaa katselukertaa. Virtasen mukaan asiallinen tieto on hyvä keino taistella vihaa ja ennakkoluuloja vastaan. Hän lupaa tehdä jatkossakin parhaansa sateenkaari-ihmisen positiivisen näkyvyyden sekä monipuolisen vähemmistökuvauksen lisäämisen eteen.

“Transihmisiin, erityisesti transnaisiin ja -feminiineihin kohdistuva viha verhotaan huoleksi naisten, lasten tai seksuaalivähemmistöjen oikeuksista. Journalistin työhön kuuluu Journalistin ohjeidenkin mukaisesti se, että osataan katsoa tämän retoriikan läpi ja varmistaa, ettei toisinneta samoja väitteitä omassa työssä. Jokaisella medialla on vastuu rajata vähemmistöviha pois omista sisällöistä ja kunnioittaa myös vähemmistöön kuuluvien ihmisarvoa”, Virtanen sanoo.