Helsinki Pride -viikko 2021 tarjoaa tapahtumia etänä ja fyysisenä – tiedossa myös mielenosoituksia
Kuvituskuva: Seta ry.
Pride-kulkue nähdään tänä vuonna virtuaalisena, mutta Helsinki Pride -yhteisö järjestää pienempiä tapahtumia fyysisenä. Lisäksi useat eri toimijat järjestävät mielenosoituksia tai kokoontumisia Pride-viikon aikana.
Kesäkuun viimeisellä viikolla (28.6.–4.7.) vietetään Helsinki Pride -viikkoa, joka perinteisesti on ollut suomalaiselle LHBTQIA+ -yhteisölle yksi vuoden kohokohtia kulkueineen ja puistojuhlineen. Tänäkään vuonna kymmenien tuhansien ihmisten kerääntyminen yhteen ei ole koronaviruspandemian takia mahdollista, joten varsinainen Pride-kulkue nähdään virtuaalisena.
30 vuotta täyttävä Helsinki Pride -yhteisö järjestää sekä avajais- että päättäjäiskonsertit etänä. Päättäjäiskonsertissa lauantaina 3.7. esiintyvät SANNI, Tuure Boelius, Yeboyah, Benjamin, NikoLa & Pola Ivanka ja se nähdään tapahtumasivun lisäksi Yle Teemalla.
Hybridimuotoiseen Helsinki Pride -tapahtumaviikkoon sisältyy järjestäjien mukaan niin iltabileitä ulkoterasseilla, vertaistukitapaamisia eri teemoihin liittyen, paneelikeskusteluja kuin sateenkaarinuorille suunnattuja työpajoja ja illanviettoja. Lisäksi Vinokino-elokuvafestivaali tuo sateenkaariteemaisia, vuoden 2020 Vinokinossa esitettyjä elokuvia Helsinkiin. Kehrääjä kirjoitti viime vuoden Vinokino-näytöksistä täällä.
Helsingin kaupunki liputtaa Priden kunniaksi – hakee myös Rainbow Cities -verkostoon
Helsinki Priden pääyhteistyökumppani Helsingin kaupunki tiedottaa liputtavansa tänä vuonna niin progressiivisilla kuin perinteisillä Pride-lipuilla. Kaupunki otti progressiiviset liput käyttöön vuonna 2020. Helsingin kaupungintalo toimii Pride-tapahtuman päätapahtumapaikkana “Pride Housena” ja siellä toimii viikon aikana myös infopiste ja Pride-tuotteita myyvä kauppa.
Lisäksi Helsingin kaupunki kertoo tiedotteessaan hakeneensa kansainvälisen Rainbow Cities -verkoston jäsenyyttä. Verkostossa “käsitellään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä teemoja ja edistetään LHBTIQ-oikeuksien edistämistä paikallisella tasolla”, ja tällä hetkellä sen jäseniä ovat muun muassa Oslo, Berliini, Amsterdam, Mexico City ja Taipei.
Helsingin kaupunki liputti viime vuonna ensimmäistä kertaa progressiivisilla Pride-lipuilla kaupungintalolla. Kuva: Kimmo Brandt / Helsingin kaupunki.
Mielenilmaukset ja tapahtumat sortoa ja pinkkipesua vastaan
Helsinki Pride -viikolla nähdään myös mielenosoituksia LHBTQIA-ihmisten oikeuksien puolesta. Elokapinan yhteisöryhmä Queerkapina on ilmoittanut järjestävänsä mielenosoituksen sekä katujuhlan Pride-viikon keskiviikkona 30.6. klo 16. Mielenosoitus kokoontuu Kansalaistorilla. Ensimmäinen Queerkapinan mielenosoitus järjestettiin vuonna 2020 niin ikään Helsinki Pride -viikolla, ja Kehrääjä haastatteli tällöin verkostoon kuuluvia aktivisteja.
– Luonnonkadolla, ekokriisillä ja HLBTIQA+ -ihmisten sorrolla on kaikilla samat juuret, tiedottaa Queerkapina tämän vuoden EkoQueerUtopia-tapahtuman taustoista.
Lauantaina 3.7. anarkistiset toimijat järjestävät tapahtuman nimellä Queer Love & Rage – Pinkkipesemätön marssi. Klo 15 Kampin Narinkkatorilla kokoontuva mielenosoitus vastustaa tiedotteen mukaan “pinkkipesua ja glitterillä kuorrutettua sateenkaarikapitalismia”, muistaa Stonewallin mellakoita ja vaatii transihmisille itsemääräämisoikeutta omia hoitojaan ja kehojaan koskien.
Heti Pinkkipesemättömän marssin jälkeen yksityishenkilöiden järjestämä Mädätyspride “kokoaa Helsinki Pride-viikolla kaupallisuuteen kyllästyneen sateenkaariväen yhteen” lauantaina Helsingin Kaivopuistossa klo 16 piknikin muodossa.
Kaivopuistossa järjestetään lauantaina klo 16 myös toinen, edellä mainituista tapahtumista erillinen piknik. Trans- ja intersukupuolisten oikeuksia tukevalla ja “Burger Kingin sateenkaarikruunuja” vastustavalla Sodoma ja Gomorra –piknikillä pukukoodina on järjestäjien mukaan “rensselit, pvc, nahka, ei sateenkaaria” ja tapahtumaan luvataan “syntistä gay shame -tunnelmaa”.
Vaihtoehtoisista tapahtumista löytyy tietoa sosiaalisesta mediasta:
Lue lisää aiheesta:
”Sattumalta” Prideen, aikaa ystävien kanssa ja vapauden kokemuksia – yhteisön Pride-muistoja (Kehrääjä 26.6.2020)
Päivitetty 29.6.2021 klo 10:03: lisätty tieto Sodoma ja Gomorra -piknikistä