Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus: Eheytyksen kieltävä laki ei suojaa kaikkia sateenkaariyhteisöön kuuluvia

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus: Eheytyksen kieltävä laki ei suojaa kaikkia sateenkaariyhteisöön kuuluvia

Kuva: Nik Shuliahin/Unsplash

Eheytyksen kieltävä laki ei tule Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen vahvistuksen mukaan suojaamaan sukupuolivähemmistöjä. Transihmisten suojelu eheytykseltä on hallituksen näkökulmasta monimutkaisempi kysymys kuin seksuaalivähemmistöihin kohdistuvan eheytyksen kieltäminen. Sukupuolivähemmistöjen rajaaminen eheytyksen kieltävän lain ulkopuolelle on aiheuttanut voimakasta vastustusta ja mielenosoituksia. Sukupuolivähemmistöjen oikeuksien turvaamisen puolesta perustettu avoin vetoomus on kerännyt perjantai 13.5. mennessä yli 144 000 allekirjoitusta.

Eheytyshoidot ja -terapiat kieltävä laki ei tule voimaan astuessaan koskemaan sukupuolivähemmistöjä, vaan ainoastaan seksuaalivähemmistöjä, vahvistaa Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus. Kyseessä ei olisi siten eheytyksen kriminalisointi, vaan rajoittaminen. Uutisesta kirjoitti aiemmin Gay Times.

Tieto hallituksen täyskäännöksestä eheytyksen kieltävän lain suhteen aiemmista lupauksista huolimatta vuoti julkiseen tietoon ennen suunniteltua ajankohtaa, kun ITV News tutustui salassa pidettävään asiakirjaan. Asiakirjan mukaan pääministeri Boris Johnson ja entinen pääministeri Theresa May olivat päättäneet aiemmin kaikessa hiljaisuudessa luopua eheytyksen kieltävän lakialoitteen loppuun saattamisesta kokonaan. Lisäksi asiakirjassa mainittiin tarkat ohjeistukset kansanedustajille siitä, missä vaiheessa päätöksestä tulee kertoa julkisuuteen ja kuinka reagoida kansalaisten – ja erityisesti LHBTIQA+ -yhteisön oikeuksia ajavien järjestöjen kritiikkiin sekä vastustukseen.

”Eheytysterapioiden käsittelysuunnitelmaksi” nimetyn asiakirjan tietojen tullessa julki, useat kansalaiset ja ihmisoikeusjärjestöt osallistuivat mielenosoituksiin transihmisten oikeuksien puolesta.  Kansalaisten reaktiosta johtuen hallitus päätti jatkaa lakialoitteen viemistä eteenpäin, joskin rajaamalla transihmiset sen ulkopuolelle. Ihmisoikeusjärjestö The Rainbow Projectin mukaan kyseessä ei ole eheytyksen kriminalisointi, mikäli transihmisten suojelua eheytykseltä ja sen haitoilta ei oteta laissa huomioon. Niin kutsutut ‘sukupuolikriittiset’ järjestöt ovat sen sijaan kannattaneet transihmisten ulossulkemista eheytyksen kieltävän lain ulkopuolelle.

Perjantaina 13.5. trans- ja muunsukupuolisten ihmisoikeuksien turvaamista peräänkuuluttava avoin vetoomus oli kerännyt yhteensä yli 144 000 allekirjoitusta – nousemalla samalla kolmanneksi eniten allekirjoituksia keränneeksi vetoomukseksi Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen virallisilla sivuilla. Hallituksen on lain mukaan annettava vastaus vetoomukseen sen kerätessä 10 000 allekirjoitusta, minkä valtioneuvosto teki samana päivänä.

Vastauksessa tunnustettiin eheyttämisen aiheuttama ”pitkäaikainen haitta”, mutta samalla vahvistettiin, ettei uusi lainsäädäntö tule suojaamaan koko LHBTIQA+ -yhteisöä. ”Olemme sitoutuneet kieltämään nämä vastenmieliset käytännöt ottamalla käyttöön rikosnimikkeen, jonka tarkoitus on suojella lapsia ja heitä, jotka vastentahtoisesti joutuvat kielellisten käännytyskäytäntöjen kohteeksi, sekä vahvistamalla säännöksiä fyysisiä käännytyskäytäntöjä vastaan. Tuomme esille kiellon, joka suojelee kaikkia yrityksiltä muuttaa seksuaalista suuntautumista. Transsukupuolisten eheytysterapian suhteen on erilaisia näkökohtia, ja hallitus on sitoutunut edelleen tutkimaan niitä. Yksi asian monimutkaisuudesta kertova yksityiskohta on se, että sukupuolidysforiaa kokevat voivat hakeutua puheterapiaan. On elintärkeää, ettei lailliseen tukeen vaikuteta tahattomasti”, vastauksessa perustellaan.

Hallitus vahvisti lisäksi, että sen myöhempiin suunnitelmiin kuuluu tukipalvelun perustaminen eheytyksen uhreille. Tämä tarkoittaa käytännössä informatiivista verkkosivua ja auttavaa puhelinta. ”Jatkamme yhteistyötä LHBT-yhteisön sekä uskon- ja lääketieteellisten taustaryhmien kanssa varmistaaksemme, että ehdotuksemme ja palvelumme ovat tehokkaita ja ymmärrettäviä. Viemme eteenpäin eheytyskiellon, joka suojaa kaikkia yrityksiltä muuttaa seksuaalista suuntautumista heti, kun parlamentin aika sen sallii. Olemme edelleen sitoutuneita tutkimaan, kuinka voimme parhaiten suojella ihmisiä näiltä käytännöiltä ja aiomme toimittaa lisätietoa asiasta aikanaan”, hallitus lupasi.