Karine Jean-Pierre on ensimmäinen musta ja avoimesti sateenkaariyhteisöön kuuluva Valkoisen talon lehdistösihteeri

Karine Jean-Pierre on ensimmäinen musta ja avoimesti sateenkaariyhteisöön kuuluva Valkoisen talon lehdistösihteeri

Kuva: Wikimedia Commons

Valkoisen talon uusi lehdistösihteeri on aiemmin apulaislehdistösihteerinä toiminut Karine Jean-Pierre. Hän korvaa aiemmin virassa toimineen Jen Psakin tämän siirryttyä MSNBC:n työtehtäviin. Jean-Pierre on ensimmäinen musta ja avoimesti LHBTIQA+ -yhteisöön kuuluva Valkoisen talon lehdistösihteeri koko Yhdysvaltain historian aikana.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti torstaina 5.5. Karine Jean-Pierren, 47 nimityksestä Valkoisen talon lehdistösihteerin virkaan. Hän korvaa aiemmin lehdistösihteerin virasta eronneen Jen Psakin seuraavasta viikosta alkaen. Jean-Pierre on ensimmäinen musta ja avoimesti LHBTIQA+ -yhteisöön kuuluva lehdistösihteeri koko Yhdysvaltain historian aikana. Asiasta uutisoi aiemmin them.

Jean-Pierre on toiminut ennen nimitystään Valkoisen talon lehdistösihteerin virkaan apulaislehdistösihteerinä vuodesta 2021. Hänen johtaessa samana vuonna toukokuussa ensimmäisen kerran tiedotustilaisuutta, hänestä tuli samalla ensimmäinen Valkoisen talon tiedotustilaisuutta johtanut, avoimesti LHBTIQA+ -yhteisöön kuuluva musta nainen kolmeenkymmeneen vuoteen. Jean-Pierren mukaan representaatiolla on väliä, mutta todellista työtä on vielä tehtävänä. ”Arvostan historiallista merkitystä, mutta uskon ettei tämän korokkeen takana, tässä huoneessa tai tässä rakennuksessa olemisen merkitys ole kiinni yhdestä henkilöstä. Kyse on siitä, mitä teemme amerikkalaisten puolesta”, hän kommentoi toimittajille tuolloin.

Jean-Pierre syntyi Martiniquen Fort-de-Francessa. Hän toimi vuosina 2008 ja 2012 Barack Obaman presidenttivaalikampanjoiden aluejohtajana. Donald Trumpin presidenttivuosien aikana Jean-Pierre toimi liberaalin MoveOn -kannatusryhmän tiedottajana sekä NBC News -televisiokanavan analyytikkona. Vuonna 2020 Jean-Pierre liittyi mukaan Bidenin vaalikampanjaan ja toimi nykyisen varapresidentti Kamala Harrisin kansliapäällikkönä. Jean-Pierren perheeseen kuuluu puoliso Suzanne Malveaux ja tytär Soleil.

”Karine ei tuo pelkästään kokemusta, lahjakkuutta ja rehellisyyttä tähän vaikeaan työtehtävään, vaan hän tulee jatkamaan suuntaa kommunikoinnissa Biden-Harris-hallinnon työstä amerikkalaisten puolesta”, Bidenin lausunnon osassa sanotaan. Jean-Pierren toimikausi Valkoisen talon lehdistösihteerinä alkaa 14.5. sen jälkeen, kun Psaki oli aikaisemmin ilmoittanut siirtyvänsä demokraattipuoluetta tukevan uutiskanava MSNBC:n työtehtäviin.