Espoon tuomiokirkkoseurakunta on ensimmäinen sateenkaaripareja vihkivä Espoon seurakunta

Espoon tuomiokirkkoseurakunta on ensimmäinen sateenkaaripareja vihkivä Espoon seurakunta

Kuva: Unplash/Thomas AE

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan päätöksen mukaan Espoon tuomiokirkko ja muut tuomiokirkkoseurakunnan tilat ovat jatkossa käytettävissä myös sateenkaariparien vihkimiseen. Leppävaaran seurakunta aikoo käsitellä kesäkuussa kirkkotilojen avaamista kaikkien parien vihkimiseen. Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Ari Paavilaisen mukaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä on tullut merkittävä tasa-arvon mittari.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston tuoreen päätöksen mukaan Espoon tuomiokirkko ja muut tuomiokirkkoseurakunnan tilat ovat käytettävissä myös sateenkaariparien hääjuhliin. Espoon tuomiokirkkoseurakunta on täten ensimmäinen espoolainen seurakunta, joka avaa ovensa samansukupuolisten parien häille. Asiasta uutisoi aiemmin Kirkko ja kaupunki.

”Samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä on tullut suuri ja periaatteellinen tasa-arvon mittari. Espoon seurakunnissa on lukuisia pappeja, jotka käyvät vihkimässä espoolaisia pareja muualla pääkaupunkiseudun seurakunnissa. Tässä valossa Espoon seurakuntien aikaisempi linjaus näyttäytyy ongelmallisena tasa-arvon kannalta”, kertoo Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Ari Paavilainen Espoon seurakuntien tiedotteessa. Paavilainen korostaa ettei joidenkin seurakuntalaisten yhdenlainen käsitys kristillisyydestä saa tarkoittaa toisenlaisten käytäntöjen kieltämistä.

Seurakuntaneuvoston päätös syntyi tiistaina 3.5. äänituloksella 9–7. Espoon tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto on keskustellut jo aiemmin samansukupuolisten parien vihkimisestä Espoon tuomiokirkossa. Kokous pidettiin huhtikuussa. Seurakuntaneuvosto oli lisäksi saanut seurakunnan jäseniltä tilojen avaamista sateenkaaripareille puoltavan aloitteen ennen asian varsinaista käsittelyä.

Aloitteen jättivät Johanna Tilus, Jaana Leppäkorpi, Antti Pohjolan-Pirhonen, Mia Stenius ja Nina Lehto. Neljä jälkimmäiseksi mainittua kuuluvat myös seurakuntaneuvostoon. Aloitteen mukaan seurakunnan jäsenet eivät ole keskenään yhdenvertaisessa asemassa – toiset kihlaparit saavat varata kirkon vihkimistä varten ja toiset eivät. Aloitteessa huomautetaan lisäksi maantieteellisestä epätasa-arvosta, sillä monessa muussa seurakunnassa ympäri Suomea kirkkotilat ovat avoimia kaikille pareille.

Tuomiokirkkoseurakunta on ensimmäinen samansukupuolisia pareja vihkivä espoolainen seurakunta. Leppävaaran seurakunta aikoo käsitellä kysymystä tilojen avaamisesta sateenkaariparien vihkimiselle kesäkuussa.