Uusi, inklusiivinen lippu liehuu Manse Priden yllä

Uusi, inklusiivinen lippu liehuu Manse Priden yllä

Kuvituskuva: Sinuiksi ry

Manse Pridea vietetään tänä vuonna 6.–11. kesäkuuta. “Ole totta Tampereella” -teemalla järjestettävä Pride lanseeraa myös uuden Pride-lipun, joka on tapahtumaa järjestävän Sinuiksi ry:n mukaan “yhteenveto tunnettujen Pride-lippujen väreistä”. Uuden lipun ottaa käyttöön pormestarin päätöksellä omaan Pride-liputukseensa myös Tampereen kaupunki.

Graafikko Julius Jokikokon suunnittelema uusi, inklusiivinen lippu on yksi useista, marginalisoitujen ryhmien esille nostamiseen tähtäävistä uudistetuista Pride-lipuista. Muita vastaavia ovat muun muassa mustan ja ruskean viivan lisännyt Philadelphia Pride -lippu sekä Progress Pride, jonka sateenkaarilipun sivussa on translipun väreissä oleva kolmio. Molemmat liput ovat pyrkineet huomioimaan sateenkaariyhteisössä usein unohduksiin jääneitä ihmisryhmiä, kuten ruskeita tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä.

Manse Priden lippu on hyväksytty Priden lisäksi myös Tampereen kaupungin virallisen Pride-liputuksen lipuksi. Lippuja tullaan näkemään esimerkiksi Raatihuoneen edustalla.

Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) vastasi sähköpostitse Kehrääjän ḱysymyksiin Prideen osallistumisen merkityksestä ja käytännön työstä jota kaupunki tekee tasa-arvon eteen.

– Haluamme edistää yhdenvertaisuutta ja muistuttaa siitä. Haluamme, että kaikki tuntevat olonsa kotoisaksi Tampereella, ja siksi kaupungin on tärkeää olla mukana myös Pride-tapahtumassa, Ikonen kertoo.

Pormestarin mukaan työtä yhdenvertaisuuden eteen tehdään laajalti kaupungin toiminnoissa, koska, kuten pormestari itse sanoo, “kaupunkilaisten yhdenvertaisuuden pitää näkyä ja toteutua eri palveluissa ja elämän osa-alueilla”. Pormestari nostaa esille myös kaupungin tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman, jota ollaan uudistamassa ja jonka arvioidaan valmistuvan vuodenvaihteeseen 2022-23 mennessä.

Kysyttäessä Manse Priden uudesta lipusta, jolla myös Tampereen kaupunki on päättänyt liputtaa, Ikonen kertoo aloitteen tulleen Priden järjestäjiltä. Päätös liputtamisesta ja siten lipun virallistamisesta pormestari kertoo kuitenkin tehneensä itse. Pormestari lähettää myös terveisensä Manse Priden osallistujille ja muille tamperelaisille vähemmistöön kuuluville:

– Tampere on koti kaikille – esimerkiksi syntymaahan, uskontoon, poliittisiin mielipiteisiin, seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoleen katsomatta. Me haluamme, että Tampere on kaupunki, jossa jokainen voi vapaasti ja turvassa rakentaa omannäköisensä elämän. Vaikka joskus tuntuu, että yhdenvertaisuus ehkä etenee hitaasti, se kyllä etenee ja mekin kaupungilla teemme sen eteen koko ajan töitä. Liehuttakaa lippuja ylpeinä ja nauttikaa juhlaviikosta ja Tampereen alkukesästä!

Ikonen ei itse pääse osallistumaan Manse Priden kulkueelle, koska hän osallistuu samaan aikaan järjestettävään kokoomuksen puoluekokoukseen. Tampereen kaupunkia Prideilla edustaa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen (sd.). Nurminen toimii myös tapahtuman suojelijana.

Huomio: Manse Priden uuden lipun suunnittelija Julius Jokikokko on myös Kehrääjän kulttuuritoimituksen vastuutoimittaja. Jokikokko ei ole osallistunut tämän artikkelin laatimiseen.